AQUARIUMTALK

Wanneer ik ergens kom, en er staat een aquarium, dan word ik er als ware het een magneet, naar toe getrokken. Ik moet altijd even zien welke vissen er in zwemmen. Ook wanneer ik in mijn werk als stagedocent in een tehuis kom waar een aquarium staat, dan blijf ik altijd even staan.

Het is al weer een paar jaar geleden, dat wij opnieuw een aquarium aangeschaft hebben. Een aquarium lijkt zo gemakkelijk, maar het vergt toch de nodige inspanning om het een beetje toonbaar te houden. Zelf doe ik weinig aan het onderhoud, dat neemt P. voor zijn rekening, maar toch kijk ook ik er regelmatig naar om. Niet dat ik nu vele uren voor het aquarium doorbreng, maar op de één of andere manier weet ik wel wat er gaande is het water.

Zo zag ik in het weekend dat één van de drie gestreepte vissen misvormd begon te raken. Door de jaren heen heb ik door alleen maar het observeren van de vissen toch enige kennis verworven. Wanneer vissen krom gaan trekken betekent dat in de meeste gevallen, dat dit het einde van het leven van de vis is.

Ik vind het altijd jammer als ik dat zie gebeuren en dat is ook nu het geval. Deze drie vissen zijn vrij sterk gebleken en hebben ruim drie jaar rond gezwommen, altijd bij elkaar in de buurt.

Gisteren lag de eerste vis op de bodem en bewoog nog een heel klein beetje. Vandaag was ze dood en is de vis uit het aquarium gehaald. Vis nummer twee is inmiddels ook krom en zal de zelfde weg wel gaan. Jammer, maar volgens mij hebben ze wel een goed leven gehad. Vis drie lijkt vooralsnog nog gezond....maar voor hoe lang nog? En dat geldt ook voor de tetraatjes. Ook zij worden oud. Ik heb heel wat jaren altijd tot twaalf kunnen tellen, maar dat stopt nu bij tien. Mijn geoefende oog ziet bijna direct als er eentje minder is.

Het aquarium raakt jammer genoeg wat leeg. Dit zal niet voor lang zijn. Binnenkort gaan we vast en zeker het aantal vissen weer op peil brengen, want hoe gek het ook klinkt, wanneer ik richting aquarium kijk, mis ik de visjes die er niet meer zijn. Ze zitten op mijn netvlies en horen er gewoon bij.

Ze zijn vervangbaar. Dat dan weer wel, hoewel nieuwe vissen wel eerst moeten wennen aan hun nieuwe omgeving alvorens zij een enigszins voorspelbaar zwempatroon gaan vertonen.

                                                            klik

hanscke Donderdag 10 Januari 2013 - 10:51 pm | | Standaard

tien reacties

Di Mario

Hoe groot is je aquarium eigenlijk? En welke vissen ga je aanschaffen. Wat zit er nog meer in voor vissen. Ehhhhh, ja ik ben ook een magneet als het om aquaria gaat…

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 10-01-’13 23:46
Hanny

Altijd prachtig om naar een aquarium te kijken. Zo rustgevend.
Er is een tijd van komen en gaan. Ook voor vissen. Altijd jammer. Gelukkig kun je nieuwe kopen.

Hanny, (URL) - 10-01-’13 23:52
Marjolijn

Ja, naar een aquarium kun je altijd kijken en verveelt nooit.
Ik heb er ook eentje gehad wel zo’n 20 jaar, bij de 1e verhuizing ging het wel goed allemaal en na een 2e verhuizing ging het helemaal mis. Het klimaat kwam helemaal niet meer op peil, alle vissen dood.
Voor mij was dat het einde van het aquarium tijdperk.

Op naar een fijn weekend..!!

Marjolijn, (URL) - 11-01-’13 09:25
Sjoerd

Goh, dat doet me beseffen dat ik geen flauw idee heb hoe oud vissen worden.

Sjoerd, (URL) - 11-01-’13 17:02
rietepietz

Een aquarium is gewoon een levend schilderij! Wij hadden er in het begin van ons huwelijk ook jarenlang één! Vandaar dat ik weet dat er inderdaad nog heel wat voor komt kijken maar ook hoe rustgevend het is om even te zitten kijken naar die beweeglijke, kleurige visjes!
Als ik me niet vergis zien we op de foto twee Sumetraantjes ?

rietepietz, (URL) - 11-01-’13 17:40
Desire

Zo’n aquarium met vissen werkt rustgevend, je oog wordt er altijd naar toe getrokken. Bij de Veluwse Bron (sauna) hebben ze middenin het voetenbad ook een hoog aquarium geplaats met daarin grote oranje (goud?)vissen, echt heel bijzonder. En zo zaten we uren in dat voetenbadje te koekeloeren haha!

Desire, (URL) - 11-01-’13 22:39
Ximaar

Nooit van gehoord, moet je daar gewone kleurloze talk voor gebruiken?

Ximaar, (URL) - 12-01-’13 00:45
Renesmurf

Ja, ik vind ze aan de ene kant prachtig, maar niks voor mij, teveel onderhoud en zo, en ik vind ook dat ze in de natuur misschien wel beter af zijn.
Maar ja, misschien ook wel eigenlijk niet.

Renesmurf, (URL) - 12-01-’13 01:40
Annemarie

Ik zou dan even oppassen met nieuwen erin…
Ook al zijn de anderen heel oud geworden, niet dat er ziektes in het water komen…

Annemarie, (URL) - 12-01-’13 13:50
Bertie

Een aquarium is een blikvanger, overal waar er een staat.
Zelf zou ik het niet willen; al dat onderhoud. Ik vond de goudvissen van de kinderen al eng als de kom moest worden verschoond. Het gefladder in je handen, jèk, zelfs met een netjes durfde ik het bijna niet.

Bertie, (URL) - 13-01-’13 13:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.