ACHTERAF


Vandaag ben ik eenenveertig jaar moeder. Hoe kun je je vergissen. Nee, niet omdat ik toen moeder ben geworden, dat had ik voor geen goud willen missen, maar ik had gedacht dat ik het blogje wat ik nu zou willen schrijven ooit al eens geschreven had. Hoe ik ook in de archieven zoek, ik kan het niet vinden. 

Het zoeken in de archieven blijkt trouwens iedere keer een heel tijdrovend karweitje te zijn. Niet omdat het niet goed gerubriceerd zou zijn, nee ik blijf veel te lang hangen in het lezen van die verhalen die nu al lang weer verleden tijd zijn.

Op de één of andere manier kan zo'n verleden toch weer actueel worden door de beleving van toen weer heel even naar het nu te halen. Zo'n gedenkwaardige dag als de verjaardag van je kind leent zich daar natuurlijk ook als bij uitstek voor. Ieder jaar om twee minuten voor elf gaat het door mij heen: eindelijk, daar is ze, na een wat moeizame bevalling.

Wanneer ik tijd heb komen de herinneringen als vanzelf naar boven.

Mijn moeder bracht als troost voor de wat zwaar uitgevallen bevalling, een prachtig zilveren vaasje gevuld met een orchidee voor mij mee. Het was voor de eerste keer dat ik deze bloem zag. Tot voor die tijd had ik alleen maar over orchideeën gelezen. Ik was toen niet zo heel blij met dat vaasje bloemen. Ik maakte me zorgen dat het dure bloemstukje waarschijnlijk heel snel in het ziekenhuis verwelkt zou zijn en dat dit toch wel jammer van het geld was......

Als mijn moeder nu nog leefde zou ik haar zeggen achteraf heel blij te zijn met het vaasje bloemen. Hiermee gaf zij overduidelijk aan, niet alleen de baby belangrijk te vinden, maar ook oog te hebben voor mij, haar kind. Ik heb dat toen niet zo begrepen.

De verjaardag van dochterlief is de laatste van de lange rij feestdagen van december. Hierna keert de tijd terug naar het gewone verloop der dagen. En hoewel de winter vaak pas dan gaat beginnen, we keren wel terug naar het licht. De dagen beginnen merkbaar te lengen.

In deze tijd haal ik graag het voorjaar een beetje naar binnen. Voor een habbekrats koop ik een potje met bolletjes, het liefst narcissen, die dan in de kamer, helaas maar even, uitbundig staan te bloeien.

                                              klik

hanscke Zondag 13 Januari 2013 - 1:28 pm | | Standaard

elf reacties

Hanny

Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter!
Naast de narcissen zou je natuurlijk ook een orchidee kunnen kopen, die heel lang blijft stralen.

Hanny, (URL) - 13-01-’13 15:31
Sjoerd

Ik kweek al jarenlang zelf orchideeën en heb een heel jaar bloemen in huis zonder dat het iets kost, buiten iedere week een uurtje of twee verzorging.
Een tijd van bezinning volgt meestal na de feestdagen, en die hebben we niet gehad, kerst en nieuwjaar is aan ons voorbij gegaan, maar daar hebben we heel veel voor teruggekregen.

Sjoerd, (URL) - 13-01-’13 16:03
Marjolijn

Van harte proficiat met en voor je dochter.
Geniet maar lekker van die vroeg bloeiertjes, ze roepen al een beetje lente binnen.

Marjolijn, (URL) - 13-01-’13 16:07
rietepietz

Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter . En ja , naarmate we ouder worden krijgen sommige herinneringen een gouden randje en zien we dingen soms anders dan destijds.
Nog op de valreep van het oude jaar was ik 50 jaar moeder, een toch wat beladen dag omdat onze zoon in de USA woont en dat voor mij niet te bereizen is.

Ook héél herkenbaar wat je schrijft over dat snuffelen in het archief, ook ik verval dan in“blijven lezen” , vooral de reacties zijn zo leuk om terug te lezen maar ik kan dan ook mijn eigen stukjes meer “als een vreemde” lezen .

rietepietz, (URL) - 13-01-’13 21:04
Brillie

Geschreven is geschreven, ik zoek het nooit meer op. Dat doen anderen bij mij ook niet.

Brillie, (URL) - 13-01-’13 21:32
Mirjam Kakelbont

Gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter!
Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de vrolijke narcissen: haal het voorjaar in huis :-) Het blijft ‘s avonds al ietsje langer licht, heb je ‘t gezien?
Liefs, Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 13-01-’13 22:16
Di Mario

Gefeliciteerd hoor. Het blijft altijd je kind hoe oud ze ook zijn. Ik merk dat tenminste wel aan mijn moeke. Hoop dat jullie een mooie dag hebben gehad.

Love As Always
Di mario

Di Mario, (URL) - 14-01-’13 15:22
Annemarie

Gefeliciteerd!

Annemarie, (URL) - 14-01-’13 22:12
platoonline

Ook van mij gefeliciteerd. 41 jaar moeder is wel een mooie mijlpaal.

Dat zoeken in de archieven is inderdaad moeizaam. Ik weet het van al die stukjes die ik moest overhevelen. Je blijft lezen en corrigeren. Een heel gedoe.

platoonline, (URL) - 16-01-’13 13:04
Thérèse

Van harte gefeliciteerd met je dochter. Het is best goed, lijkt mij, om zo nu en dan eens terug te kijken. Lief van je moeder om zo’n bijzondere bloem voor jou te kopen. Ja, sommige dingen besef je pas later, maar ja, het is nu eenmaal zo. Gr. Th.

Thérèse, (URL) - 16-01-’13 17:32
Leidse Glibber

Gefeliciteerd en ja ouder worden heeft zijn charme

Leidse Glibber, (URL) - 16-01-’13 18:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.