GEELENGROEN


Waarschijnlijk komt de aversie tegen het zoveelste siliconen polsbandje voort uit de afkeer die ik zo langzamerhand begin te voelen tegen Lance Armstrong.

In de zomer van 2004 leek heel de wereld in de ban van die man, ex kanker patiënt en de bedenker van de gele Livestrong armbandjes. Iedereen begon die afzichtelijke gele bandjes te dragen...

Nu, vele jaren later, komt stukje bij beetje aan het licht hoe deze man te werk is gegaan om aan zijn overwinningen te komen. Aan het eind van deze week zal in een feuilleton van twee afleveringen, waarschijnlijk omdat het reclametechnisch zo meer geld in het laadje brengt, wereldwijd een soort bekentenis van deze ex-wielrenner te zien zijn. Van hem, de sportieve? sportman, en inzicht? in de organisatie om hem heen.

Ik kan er niet warm voor lopen en ik kom er niet voor uit mijn bed. Ik word er een beetje narrig van.Ik voel mij een beetje bedrogen.

Ooit heb ik genoten van de wielersport. Zellfs in de laatste vakantie nog. Een heel klein beetje toevallig waren wij een dag voordat de Tour langs de camping van Lissac, vlakbij Brive, voorbij zou trekken, terecht gekomen. En natuurlijk hebben wij met stoeltje en al langs de weg gezeten om het spektakel te aanschouwen. Voor mij is er met die hele dopingkwestie de lol er wel een beetje af. Het is een beetje over en uit.

Alls ik dan lees dat een geheel andere club in navolging van- toch weer met polsbandjes wil gaan leuren, dan denk ik: niet doen mensen. Verzin wat anders. Het project dat schuil gaat onder de naam You are good, is gericht tegen pesten en wordt geleid door twee voor zich zelf begonnen dames, vroegere fondsenwervers voor Oxam Novib. Ze hopen via vier grote winkelketens (Kijkshop, Lucardi, Zeeman en Van Haaren) één miljoen groene bandjes voor 2 euro per stuk te verkopen. De opbrengsten zullen ten goede komen van de Kindertelefoon en Sensoor

Groene bandjes. Brrr. Het wordt mij geel en groen van ergernis voor de ogen!

Niet omdat ik het project niet zie zitten. Ook ik vind pesten heel erg en natuurlijk is het goed om van alles te ondernemen om dit tegen te gaan. Maar een groen siliconen polsbandje? Ik had liever iets anders gezien. Een lieveheersbeestje is misschien ook al net iets te vaak ingezet, maar ik had het veel beter gevonden als men iets in dat genre gezocht had. Polsbandjes zijn zo langzamerhand oubollig en zeker niet venieuwend meer.

Na de schanduleuze dopingpraktijken met de daarbijbehorende polsbandjes, toen misschien heus wel goed bedoeld, lijkt het mij goed om dat achter ons te laten. Nogmaals, we zijn toch echt aan iets nieuws toe.

                                                               klik

hanscke Woensdag 16 Januari 2013 - 8:08 pm | | Standaard

veertien reacties

Annemarie

Ja dan schaffen we ook gelijk de wielersport af. Want ook dat is oud en gaat 100 pro vannacht op zijn gat.
Ik vind eigenlijk die bandjes wel ok.
En nee voor mij zijn ze niet negatief met Armstrong verbonden.
Ik denk namelijk dat 100% van het tourpeloton op het moment dat hij gebruikte onder invloed was. Dus is hij daadwerkelijk zo slecht? Geen idee…

Annemarie, (URL) - 16-01-’13 21:06
Hanny

De hele wielersport is verziekt. Het ergste is dat de meesten zeggen: Ikke? Nee hoor, ikke heb niet gebruikt. Maar daar ligt eigenlijk niet het probleem. Het probleem ligt bij de organisatoren die ritten steeds langer en zwaarder maken. Onmenselijk vind ik dat. Is toch niet normaal dat er in grote koersen zo lang gefietst moet worden.
En als de geruchten juist zijn dat UCI-figuren zoals Hein Verbruggen wisten dat Armstrong gebruikte, dan hebben die toch wel boter op hun hoofd. En maar schande spreken van de renners die gebruikten.
De wielersport is ziek. Jammer van de goedwillenden.
En die polsbandjes. Ik heb er totaal niets mee. Net zo min als de strikjes voor alle mogelijke doelen.

Hanny, (URL) - 16-01-’13 21:28
Sjoerd

Als je dan ook nog nagaat dat Armstrong voor een ploeg reed die gesponsord werd door de Amerikaanse staat…

Sjoerd, (URL) - 16-01-’13 21:36
Di Mario

Het is ook waarschijnlijk zonder doping niet te doen. En dat moet de wielersport zich ook maar beseffen. Maar dit is denk ik voor de wielersport wel de grootste domper ooit. Het heeft mij nooit geboeid, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen er naar keken…. vroeger.. ;-)

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 16-01-’13 22:53
Marjolijn

Er moet nog veel schoongemaakt worden in de wielersport, zeker in de hele organisatie, en de top.

Marjolijn, (URL) - 17-01-’13 05:55
Wieneke

En weer is het vertrouwen van een heleboel mensen zwaar beschaamd. Die hele wielersport kan mij geen biet schelen, maar ik vind het wel heel erg, dat je zo langzamerhand helemaal niets en niemand meer kunt vertrouwen.

Wieneke, - 17-01-’13 11:29
platoonline

Hanscke, dat je bedrogen voelen is toch al van de laatste tien jaar minstens. Ik kijk elk jaar de tour, ook al is ie nog zo voorspelbaar op de vlakke ritten. Maar hoe vaak is de winnaar door doping al niet teruggezet. Dan was achteraf plotseling weer een schandaal en strepen door de uitslag.
Maar waarom die tour ook zo zwaar gemaakt. Waarom geen ritten van minder kilometers. Waarom 21 ritten? Dat is zelfs voor sporters onmenselijk zwaar. Ik praat doping niet goed, maar de commerciële belangen hebben altijd zwaar gewogen. Vele niet-sporters hebben ook kilo’s boter op het hoofd.

platoonline, (URL) - 17-01-’13 16:08
Hanscke

@Plato, het bedrogen voelen bestaat inderdaad al langer, maar éne Lance heeft héééééééél lang volgehouden en met droge ogen dat hij niets, maar dan ook niets met doping van doen had. En nu blijkt alles en iedereen zo verrot als ik weet niet wat te zijn. Men zou gewoon op de hoogte geweest zijn, dat maakt het zo vies.

Hanscke, (URL) - 17-01-’13 18:33
Janny

Ik vind die armbandjes ook echt niks. Denken mensen nu echt dat er iets veranderd (bv pesten) doordat mensen een armbandje kopen? Er zal een mentaliteitsverandetring moeten plaats vinden. Zowel in de wielersport als op andere gebieden. Daar helpt echt geen armbandje bij.
Janny

Janny, (URL) - 18-01-’13 12:12
ton

De verandering moet niet om de pols plaatsvinden, maar in het hoofd. Daarom schaf ik geen armbandjes aan.

ton, (URL) - 18-01-’13 15:09
Bertie

Ach die polsbandjes. Ik vind ze allemáál kinderachtig, net als het lieveheersbeestje maar ik neem aan dat men zich verplicht voelt iets uit te dragen.
Armstrong deugt niet; andere wielrenners zijn niet veel beter maar zover als hij durfden ze blijkbaar niet te gaan. Omkopen, zorgen voor een enorme reclamebizznizz achter hem, mensen bedonderen. Hij heeft het groots aangepakt, aldoor gelogen en meet zich nu ook nog een vorm van verontwaardiging aan. Er zijn aldoor mensen geweest die twijfelden maar veel meer mensen die liever geloofden in sportiviteit.
Ik hoef zijn nieuws niet te zien. Wielrensport trouwens ook niet.
Tja.

Bertie, (URL) - 18-01-’13 23:51
Ximaar

Ik zit er meer mee dat die poksbandjes een substantieel deel van het zwerfvuil uitmaken. Ik zie vooral blauwe en rode op straat liggen. Tel daar bij op dat je ook vooral lege Red Bull blikjes en Marlboro-pakjes ziet en je kan bedenken dat een gemiddelde polsbanddrager (m/v/j/m) zuipt en rookt. :-)

Ximaar, (URL) - 19-01-’13 12:11
Renesmurf

Ik heb sowieso niks met sport, en niks met bandjes. Nee, dan liever muziek of zo, geen wedstrijd maar gewoon genieten!
Ja, ach, aandachtszuigers zijn het ook he.

Renesmurf, (URL) - 19-01-’13 15:57
Conrad

Ik heb nooit een polsbandje gedragen. Ook niet toen ik bewonderaar van Armstrong was.
Ik draag nu wel een groen polsbandje. Geen idee of ik er iets mee verander. Maar het heeft me deze week al vijf gesprekken met leerlingen opgeleverd over pesten. Dat is mij veel waard.

Conrad, - 08-02-’13 19:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.