NATUURLIJKFOUT


Natuurlijk, dan is het goed! Dit suggereert, dat alles wat de natuur doet goed zou zijn. Ik waag dat te betwijfelen. Niet alles wat de natuur voortbrengt is zo onschuldig.  Paddenstoelen, digitalis, berenklauw, het is allemaal natuur, maar het kan bij eten of aanraken heel veel schade veroorzaken. Onweer, bliksem, storm, aardbevingen, allemaal natuurverschijnselen die grote problemen kunnen veroorzaken.

Het is ook mogelijk dat er op natuurlijke wijze fouten kunnen ontstaan. Zo zou ik een auto-immuunziekte willen zien. Wanneer iemand door welke reden dan ook ziek wordt, is het een natuurlijk gegeven dat het lichaam probeert zicht te herstellen, maar bij een auto-immuunziekte valt het lichaam zichzelf aan. Het immuumsysteem, bedoeld om ongewenste gasten te weren, ziet het lichaamseigen weefsel voor vreemd aan en gaat aan de slag om antistoffen tegen deze cellen en stoffen te vormen en de persoon bij wie dit gebeurt wordt ziek.

Na enig reumatologisch onderzoek lijkt het er op dat ik met bovenstaand verschijnsel te maken heb. Ooit, ruim tien jaar geleden, kreeg ik opeens te maken met kloven en vreemde schilvers in mijn handpalmen. Na enige tijd werd de diagnose gesteld: psoriasis. Dit wordt aangemerkt als een auto-immuunziekte. Vervelend, maar niet onoverkomenlijk. 

In de beginfase ben ik actief op zoek geweest naar zalfjes en ik vond Skin Solve. Deze balsem had een helende werking op mijn handen en ik vond het dan ook heel vervelend dat dit uit de handel werd genomen. Maar ziedaar, de wonderen zijn de wereld niet uit, het leek erop alsof de psoriasis in mijn handpalmen wat uitdoofde. Zo heel af en toe had ik er nog maar heel licht wat last van.

Helaas, naast de huidklachten kan deze auto-immuunziekte zich verder ontwikkelen. Een aantal mensen krijgt na  verloop van tijd naast huidproblemen ook pijn in de kleine gewrichten zoals vingers, pols, enkel, of tenen.  Men spreekt dan van artritis psoriatica. Net als bij psoriasis hebben de ontstekingen telkens een verloop van opvlammen en weer uitdoven. In het bloed wordt geen spoor van reuma aangetroffen, maar de verschijnselen van de ontstekingen zijn vergelijkbaar met reumatische artritis.    

Tsja, en dit schijnt er bij mij aan de hand te zijn. Niet heel ernstig, maar wel erg lastig. Iedere keer als zo'n ontsteking begint, ontstaat er pijn in het betreffende gewricht, krijgt men last van spierpijn en stijfheid en lijkt het net of de persoon griep krijgt. Dit is precies het verloop wat ik nu al een aantal malen meegemaakt heb.

Wanneer een gewricht ontstoken raakt, is het raadzaam dit gewricht te ontzien omdat anders het gewricht aangetast kan worden, waardoor er vergroeiingen met blijvende schade ontstaan.

Het komt er dus op neer, dat wanneer ik geen pijnlijke gewrichten heb, ik redelijk normaal mijn gang kan gaan, maar wanneer er weer sprake is van een opvlammende ontsteking, dan zal ik dat betreffende gewricht de nodige rust moeten gunnen. En iedere keer zal moeten blijken hoe lang het dit maal gaat duren.

Behalve een paar injecties in mijn voet heb ik (nog) geen verdere medicatie gekregen. Over zes weken heb ik een nieuwe afspraak met de reumatoloog. Ik merk dat ik nog wat moet wennen aan deze situatie. Ik zal er mee moeten leren omgaan, want net als tegen de huidziekte psoriasis, bestaat er geen afdoend medicijn. Wel wil ik bij een volgend consult vragen of er ook richtlijnen zijn om de ontstekingen zo weinig mogelijk kans te geven om te gaan opvlammen. 

Nu ik weet wat er aan de hand is, kan ik gaan beginnen dit een plekje te geven. Forceren heeft geen zin, maar met deze kennis wil ik volgende week wel gaan proberen om, wanneer ik niet door pijn gehinderd word, weer gedeeltelijk aan het werk te gaan.

                                                   klik

hanscke Donderdag 24 Januari 2013 - 10:36 pm | | Standaard

veertien reacties

Hanny

Het is niet de leukste boodschap die je gekregen hebt, maar je weet eindelijk wat er aan de hand is. Ik wens je sterkte om dit een plekje in je systeem te geven en er naar vermogen mee om te gaan.

Hanny, (URL) - 25-01-’13 00:27
ria

Dat is inderdaad niet de leukste boodschap die je kunt krijgen. Achteraf zijn er dan weer wel dingen verklaarbaar. Ja je zult wel even nodig hebben het een plekje te geven en hopelijk kan je nog een tijdje aan de slag.

ria, (URL) - 25-01-’13 01:04
Marjolijn

Fijn dat je nu weet wat er aan de hand is, maar leuk is het allemaal niet.
Succes met zoeken naar manieren hoe je daar het best mee om kan gaan.

Marjolijn, (URL) - 25-01-’13 05:59
Wieneke

Je hebt het allemaal goed uitgelegd hierboven. Dapper van je dat je deze aandoening op deze rustige manier het hoofd probeert te bieden. Als je precies weet wat je hebt, dan helpt dat wel. Hoe raar dat ook klinkt.
Sterkte!

Wieneke, - 25-01-’13 10:31
Annemarie

Heel vervelend voor je..
Zeker omdat er zo weinig tegen te doen.
Ik hoop dat je het een plekje kan geven en er zo goed mogelijk mee om kan gaan.
Sterkte!

Annemarie, (URL) - 25-01-’13 11:58
Sjoerd

Dat is knap lastig als dat niet meer overgaat. Dan kun je je er inderdaad maar bij neerleggen en je gedragen naar de omstandigheden van dat moment.

Sjoerd, (URL) - 25-01-’13 16:57
platoonline

Herkenbaar Hanschke, ik heb wel geen psoriasis maar wel Artrose. Dat levert ook te pas en te onpas ontstekingen, pijn, opstartpijn en verder ongemak op. Maar wij kunnen gelukkig nog deels ons gang gaan. Mijn broer had psoriasis arthritis op zijn 25e en wel in heel felle mate. Toen hij 52 was, was zijn lichaam op. Zo triest, ik denk er elke dag wel aan. Toch heeft hij altijd een zonnig humeur gehouden en maakte van schilderen zijn levenswerk. Wat hij maakte zie je in de categorie ateliertje. Maar goed, je legt het hier prima uit. Raar eigenlijk dat er aan de bloedwaarden niets te zien is.

platoonline, (URL) - 25-01-’13 17:25
platoonline

OT: ik had het Li Na wel gegund. Symphatieke tennisspeelster.

platoonline, (URL) - 26-01-’13 14:54
Leidse Glibber

Dat is geen leuke diagnose maar wel goed dat je nu wet waar je aan toe bent. Hoop dat je het een plekje kan geven en er dan mee door kan.
Sterkte.

Leidse Glibber, (URL) - 26-01-’13 15:34
rietepietz

Ja moeder natuur is lang niet altijd een “lievertje”, in jouw geval dus zeker ook niet! Hoe vervelend ook, in ieder geval weet je nu waar je aan toe bent en al kan het natuurlijk altijd beter, het kan óók slechter !
Altijd nuttig om te vragen wat je aan preventie kunt doen, dus zéker na vragen!

rietepietz, (URL) - 26-01-’13 15:52
Mirjam Kakelbont

Pijn en je minder goed kunnen verplaatsen of bewegen: pas als je er mee te maken krijgt, weet je wat het is. Als je gezond bent, heb je wel 1000 wensen. Als je ziek bent, heb je er maar 1. Helaas een waarheid als een koe.
k wens je sterkte, Hanscke. Niet de moed opgeven, hoor.
Liefs, Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 26-01-’13 21:01
SUSKE

vroeger had je daar kuur oorden voor in oost europa, maar of die na de val van de muur nu nog bestaan weet ik niet.

SUSKE, (URL) - 26-01-’13 22:21
Di Mario

Oei, heftig hoor. Goed rust nemen dus als het weer opsteekt. Zodat het sneller weer wat minder pijnlijk wordt.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 26-01-’13 22:52
Renesmurf

ja, aan de ene kant weet je nu tenminste wat je hebt, en hoe daar mee om te gaan en wat er aan te doen is.
Het is dan gelukkig geen kanker, ook iets waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.

Ik hoop dat je het kan accepteren, je zal moeten en hebt geen keus, maar makkelijker gezegd dan gedaan, en ik hoop dat het erg mee gaat vallen.

Renesmurf, (URL) - 27-01-’13 00:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.