CHAPERETTE


Stukje bij beetje begint mijn gezondheid weer op het  peil te komen waardoor ik weer energie krijg. Vol overgave heb ik mij vorige week dan eindelijk maar eens op het boek van de Red Hatters gestort en ik heb het uit.

Tijdens het lezen van dit soort boeken, het is meer een studieboek voor de eigen ontwikkeling, merkte ik dat ik in bijna veertig jaar volwaasenheid nog geen spat veranderd ben, maar dat heb ik al vermeld in een vorig blog.

Bijna een jaar geleden heb ik mij naar aanleiding van een artikel in de krant aangesloten bij deze desorganisatie. Het leek mij erg leuk, juist omdat het  puur om de vrolijkheid en het spelen gaat.

Sue Ellen Cooper, de oprichtster van de RHS, tevens schrijfster van het boek, beschrijft in vele toonaarden hoe het komt dat haar uit de hand gelopen grap uitgegroeid is tot zo'n wereldsucces.

De club van de RHS heeft niet het doel en zal ook nooit het doel krijgen van zich nuttig willen maken. Er zijn al vele organisaties die zich op dit aspect richten en dat is ook goed, heel goed. Veel vrouwen van de RHS zullen daarin ook hun steentje bijdragen, maar om dat vol te kunnen houden is het ook goed om zo af en toe te spelen. Sue vergelijkt dit met kinderen die naar school gaan en heel serieus de lessen volgen, maar in de pauzes, of zo u wilt in het speelkwartier, dan wordt er gespeeld. Dat spelen doen we voor ons zelf. We treden niet op, maar we zijn bij elkaar voor ons eigen vermaak.

Wij vrouwen van de RHS kiezen er voor, om van tijd tot tijd met elkaar te mogen spelen. En wat was het vroeger leuk om de verkleedkleren aan te trekken. Met het ons aankleden in de roodpaarse kledij  komen we al helemaal in de stemming om met elkaar te spelen, ons open te stellen voor nieuwe dingen. Vernieuwingen geven vaak een impuls aan geluk en zelfvertrouwen. De club geeft ook mogelijkheden om nieuwe vriendschappen op te bouwen. We zijn al een eindje in het leven op stap en velen van ons zullen ervaren hebben dat vriendschapsbanden onmisbaar zijn, maar dat vriendschap ook kan verwelken.

Een ander aspect is dat we op een andere manier ouder worden dan onze moeders oud zijn geworden. We hebben eigenlijk geen goed voorbeeld. Waarom dan niet samen oefenen in het oud worden?

Dit alles is een beknopte weergave van het gedachtegoed van de Red Hatters. Naast dat ik mij heel gevoelsmatig tot deze groep pleziermakers aangetrokken voelde, kan ik het nu ook nog eens beredeneren. Ik hoef niemand te overtuigen, maar ik vind het voor mijzelf wel heel prettig als ik weet waar ik mee bezig ben. Het maakt mij alleen maar zekerder.

Ik ben nu wel zo ver, dat ik overal durf te zeggen dat ik lid ben van Red Hat Society. En als het moet zou ik mij nu ook wel op mijn werk durven te verkleden. Ik ga in ieder geval op twintig april in vol ornaat naar de conventie, dit is ongeveer de oprichtingsdatum van de eerste chapter in Amerika. Deze prachtige jurk, mooi van leleijkheid, heb ik voor een schijntje op de kop weten te tikken en die doe ik dan aan.

Mijn doel is bereikt. Met het lezen van dit boek heb ik genoeg kennis opgedaan en beschouw ik mijzelf nu als een echt afgestudeerde chaperette.

                                               klik

hanscke Woensdag 13 Februari 2013 - 6:10 pm | | Standaard

dertien reacties

Desire

Wat goed dat je een manier hebt gevonden om ‘anders’ oud te worden … daar zouden vele, zeurende geraniumbejaarden een voorbeeld aan kunnen nemen, een wonderbaarlijk leuk initiatief van Sue Ellen Cooper. Alleen bij het idee al om verkleed te gaan in paarse jurk en rode hoed kom je in de stemming; een soort carnaval maar dan anders :-)
Zit er ook een leeftijdsgrens aan verbonden?
Wat een mooi vergezicht!

Desire, (URL) - 13-02-’13 20:43
ria

Fijn dat je je er zo goed bij voelt. Mijn schoonzusje vindt het ook helemaal geweldig en ik weet zeker dat het niets voor mij is ;-)

ria, (URL) - 13-02-’13 21:07
Thérèse

Leuk voor je, Hanscke. En je weet er nu ook meer van. Dat is, denk ik, echt iets voor jou. Iets meer rgens van willen weten. Geniet maar volop de eerstkomende meeting. En in zo’n mooie jurk nog wel.

Thérèse, (URL) - 13-02-’13 21:28
Hanny

Wat fijn dat je weer meer energie krijgt. En hartstikke goed dat je daardoor ook naar de conventie kan. Je zult er prachtig uitzien in de jurk. Heel veel plezier!
De foto bij het Lauwersmeer is schitterend!

Hanny, (URL) - 13-02-’13 21:30
Sjoerd

Ik moet eens gaan kijken of er ook zoiets voor heren bestaat. Wat extra energie kan ik langzaam aan ook wel gebruiken.

Sjoerd, (URL) - 13-02-’13 22:05
Annemarie

Klink goed!
Heerlijk dat jij je er zo goed bij voelt. :-) En fijn dat je er gewoon weer naartoe kan!

Annemarie, (URL) - 13-02-’13 23:13
Brillie

Vergeet geen visje te eten, dat doet het altijd goed bij de mens. En een glas rode wijn.

Brillie, (URL) - 13-02-’13 23:39
Marjolijn

Goed voorbereid op pad.
Dat belooft een mooie dag te worden.

Marjolijn, (URL) - 14-02-’13 09:01
plato

Een echte chaperette. Joh, dat klinkt prima. En fijn dat je je momenteel goed voelt qua gezondheid. Moge dat nog heel lang blijven;

plato, - 14-02-’13 12:01
Janny

Ik weet dat sommige van mijn chapterettes in het begin hun hoed in een tas propten als ze in hun eentje naar de bus of elders moesten lopen. Maar nu, na een aantal jaren, is iedereen overtuigd van het “nut van nutteloosheid” en lopen ze zelfverzekerd paars/rood door de stad, zelfs in hun eentje.
Ik heb het boek van Sue Ellen ook altijd inspirerend gevonden.
Janny

Janny, (URL) - 14-02-’13 17:42
Renesmurf

ja, je zou zou je het zelfs wel cultuur kunnen noemen.
En ik zie er wel een leuk tv programma in hoor, de wonderbaarlijke wereld van deze leuke dames!

Renesmurf, (URL) - 14-02-’13 23:42
Bertie

Heerlijk dat je energie weerom keert èn dat je je gesteund voelt door de RHS.
Op een goede manier oud worden is het proberen waard!

Bertie, (URL) - 15-02-’13 11:52
rietepietz

Ik zie hier in de omgeving soms ook een groepje van de RHS en dacht eigenlijk inderdaad dat het om dames ging die zich et welzijnswerk bezig hielden.
Maar het is dus dus “spelen” ,ook niets mis mee want wat deed ik anders dan spelen als ik Trix persifleerde;-)

rietepietz, (URL) - 15-02-’13 19:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.