VROUWENDAG


Heel nadrukkelijk en op mijn eigen wijze heb ik deze keer mijn steentje bijgedragen bij de viering van de  jaarlijkse Internationale Vrouwendag op 8 maart. Een collega zette het spel op de wagen door een oproep aan alle vrouwelijke collega's te doen, om op vrijdag 8 maart ter ere van deze dag allemaal in hele vrolijke kleding te komen, het liefst in het paars en rood en met hoed. Zonder zelf lid te zijn van de Red Hat Society koos ze wel voor deze kleurencombinatie, omdat we toch wel met veel oudere collega's zijn.

Ik voelde mij meteen aangesproken, om meerdere redenen.

Aan de oproep werd mondjesmaat gehoor gegeven, maar als duidelijk zichtbaar viertal zijn we er toch in geslaagd om het onderwerp bij de studenten onder de aandacht te krijgen. In de kantine was dit het gesprek van de dag. 

Natuurlijk moest ik aan het begin van elke les uitleggen waarom ik die dag zo gekleed ging. Mijn uitleg had twee sporen. In het eerste spoor vertelde ik over het ontstaan en het doel van de Internationale Vrouwendag. Met belangstelling werd er geluisterd naar mijn uitleg over de eerste staking van vrouwen in de textielindustrie op 8 maart 1908 en dat op 8 maart 1911 op aanstichten van Clara Zedtkin in Kopenhagen de eerste Internationale Vrouwendag is uitgeroepen. Ook hebben we het even over de doelen gehad, zoals gelijke rechten en discriminatie, over de solidariteit van vrouwen ten aanzien van racisme en seksueel geweld.

Het tweede spoor handelde over de Red Hat Society. Dit paste heel goed bij de lessen die ik in deze periode moet geven over de doelgroep ouderen. Oud worden en zijn lijkt voor veel jongeren iets afschrikwekkends te hebben. Dat is iets wat gelukkig nog heel lang niet aan de orde zal zijn. Ook ik ben in hun ogen al behoorlijk oud. Ik heb hen uitgelegd, dat het leven rond de 55 heus nog niet hoeft te stoppen en dat er dan nog genoeg leuke dingen te beleven zijn, ook als het op stap gaan in het weekend, wat voor hen zeer belangrijk is, helemaal is komen te vervallen. Het samen met andere vrouwen leuke dingen doen sprak hen erg aan. Vooral het voorbeeld van het Solexuitje. En dat je daarbij als groep in leuke kleding gaat lopen sprak hen erg aan. Er waren zelfs een paar leerlingen die vroegen of deze organisatie ook een jongerenafdeling had.....

Na de werkdag was er een uitje van de Red Hatters. Met opzet was er gekozen voor de datum 8 maart om samen naar een vrouwenbeurs te gaan. Voor mij was de pret niet van zo'n heel lange duur, omdat we, P. en ik. maanden geleden al kaarten gekocht hadden voor een concert in de schouwburg van de Edwin Evers Band.

Met een beetje kunst en vlieg werk heb ik mijn Red Hat outfit wat verwisseld voor een wat meer algemener beeld. Red hatter zijn doe je in pricipe met meerderen en niet in je eentje, als dat geen doel heeft.

Na een welbestede vrouwendag heb ik mij die avond heerlijk kunnen overgeven aan het concert. Met veel plezier heb ik geluisterd, de muzikale kwaliteit is in deze band zeker van een hoog niveau, maar ook de gezelligheid speelde hier een grote rol. Samen zingen, samen klappen en zeker het slotnummer: Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, deed mijn hart sneller kloppen. Ik heb een topdag gehad.

                                  klik

hanscke Zaterdag 09 Maart 2013 - 3:59 pm | | Standaard

veertien reacties

Renesmurf

Toch fijn dat mensen van elkaar kunnen leren, en zelfs moeten leren.
En al is het gedwongen, het kan best interesant zijn.

Ja, wie weet hoe het leven gaat als zij 55 zijn.

Renesmurf, (URL) - 09-03-’13 17:25
rietepietz

En dáár gaat het toch om , dat je een geweldige dag hebt gehad !
Vrouwendag spreekt mij persoonlijk niet zo aan ,( in Nederland heb je dan als vrouw natuurlijk makkelijk praten)
Een ‘vrouwenclub” past ook niet zo bij mij , gewoon omdat ik mannen veel te leuk vind om ze op voorhand uit te sluiten !
Het is wél een feit dat naarmate je ouder wordt de vrouwen ver in de meerderheid zijn omdat mannen jonger overlijden dan vrouwen , reden temeer om van ze te genieten ;-)

rietepietz, (URL) - 09-03-’13 19:03
Hanny

Ik ben eerlijk gezegd niet zo van die speciale dagen. Iedere dag zou zo’n dag moeten zijn. Maar dat de vrouwen nog eens in het zonnetje gezet worden, is nog steeds nodig. Zelfs in Nederland. De dames lopen toch nog steeds behoorlijk achter in salariëring. Dat zou je toch niet verwachten in ons land.

Hanny, (URL) - 09-03-’13 20:17
Sjoerd

Dat zijn dan toch dagen om in te lijsten. En ik ben het met je eens, met 55 kun je nog heel goed mee… Ik hoop dit jaar 60 te worden.

Sjoerd, (URL) - 09-03-’13 22:48
Ximaar

Dit soort dagen weet ik nooit. Moeder en vaderdag vallen me ook nooit op. (Lang leve de Nee-Nee-sticker). Ik weet niet eens wanneer ik mannendag mag vieren.

Ximaar, (URL) - 10-03-’13 01:57
Marjolijn

Heerlijk toch zo’n dag met een gouden randje..!!

Marjolijn, (URL) - 10-03-’13 08:19
hanscke

@ Marjolijn: jij hebt het begrepen. het gaat mij minder om de dag van… behalve deze dag en dierendag gaan de meeste dagen van… ook aan mij voorbij, maar het was een dag met een gouden randje, één om in te lijsten

hanscke, (URL) - 10-03-’13 11:35
Desire

Als je ervan hebt genoten is het een dag om nooit te vergeten! ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’ is een gaaf nummer. Vooral de muziek hard zetten en lekker hard meezingen :)

Desire, (URL) - 10-03-’13 13:31
Mirjam Kakelbont

Zo’n dag zou je in een potje moeten kunnen stoppen om eraan te ruiken als je in een dip zit. Maar je hebt gelukkig je blog nog om op terug te kunnen vallen ;-) Heerlijk, een dag waar je een goed gevoel aan over houdt, en nog nuttig bezig geweest ook. Meer wensen heeft een mens eigenlijk niet.
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-03-’13 21:33
Brillie

Ik ben alleen te porren voor een mensen dag, ik maak geen verschil.

Brillie, (URL) - 10-03-’13 23:54
Petr@

Als je studenten vragen of er ook een jongerenafdeling bestaat is de boodschap wel goed overgekomen denk ik!!
Het hoedje staat je erg leuk!

Petr@, (URL) - 11-03-’13 16:13
Annemarie

Leuk hoe jullie he top school opgelost hebben!
Goede invulling aan je eigen lessen. :-)

Annemarie, (URL) - 11-03-’13 21:24
Janny

Leuk hoor, dat je studenten zo geïnteresseerd zijn in de RHS. De boodschap van “Fun after Fifty” mag w.m.b. zo breed mogelijk worden verkodigd.
Ik ben ook niet echt van de speciale dagen, vaak zijn ze ingegeven door commercie. Maar Vrouwendag dient een ander doel, nl. bewustmaking.
En daar heb je prachtig aan bijgedragen!
Janny

Janny, (URL) - 12-03-’13 13:17
Thérèse

Goeie genade, wat een drukke dag. Maar dat zou het voor mij zijn. JIj hebt het geweldig gevonden en dat telt.

Thérèse, (URL) - 14-03-’13 18:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.