GRAPPIGE ONTMOETINGEN

WE-300


WE-300 wordt georganiseerd door Plato (http://platoonline.wordpress.com/)  Elke maand bedenkt hij een thema. Voor de maand maart was dit ‘stamelen’.


Grappige ontmoetingen, daar houd ik van. De wachtkamer van de tandarts is nu niet direct de gezelligste plek voor dergelijke ontmoetingen, maar daar vond het wel plaats.

De deur van de wachtkamer gaat open en een ietwat gezette man komt binnen en neemt plaats. Hoe het praatje begon weet ik niet meer, maar na enkele zinnen weet ik dat hij al jaren bij deze tandarts komt en dat dit niet  veranderd is, toen zij in een dorpje verderop zijn gaan wonen. Hij noemt de naam van het dorp en het blijkt hetzelfde dorp te zijn waar wij wonen.

Door zijn manier van praten, het is geen stotteren, maar hier en daar hapert het even, gaat het kwartje bij mij vallen. Ik kijk de man nog eens goed aan en stel hem dan de vraag:

“Bent u misschien dezelfde man die mij vorig jaar op een zondagavond van de weg heeft opgeraapt? Het was het laatste mooie zomerse weekend en wij waren toen een dagje naar Ameland geweest”.  

De man is even stil, kijkt mij aan, knikt en zegt: “Ja, nu u het zegt, weet ik het weer; ik was toen met één van mijn zoons. U woont ook in Rinsumageast.”

Ik vertel hem dat ik het zo fijn gevonden heb, dat zij even waren gestopt.

Op zijn vraag of het nu weer goed met mij gaat, kon ik (behoudens de kaakontsteking) gelukkig een positief antwoord geven.

Misschien een beetje vrijpostig, maar ik wilde nu toch wel graag de naam van de man weten. We zijn ten slotte dorpsgenoten. Hij noemde zijn naam en zei dat deze veel in Groningen voorkomt.   

Bij het horen van de naam schakelde het bij mij onmiddellijk. Ik heb een leerling met dezelfde achternaam in de klas gehad. Nu herken ik ook dezelfde manier van praten met hier en daar een hapering. 

hanscke Zondag 07 April 2013 - 1:36 pm | | Standaard

twaalf reacties

Desire

Dat haperen komt denk ik omdat Groningers hun zinnen ‘knauwen’. Mijn ouders waren van oorsprong Drenten en hadden onder andere Groningers in hun kennissenkring. Ik kon het redelijk verstaan, omdat mijn ouders al behoorlijk plat praatten. Ziekenhuis bijvoorbeeld wordt op z’n Gronings uitgesproken als ‘zaikenhuus’. Of ‘bist du wel zuver?’ betekent zoiets als ‘ben je wel helemaal goed bij je hoofd?’ Ik was vroeger een ‘laif lutje jonk’ oftewel een lief klein kind haha!

Desire, (URL) - 07-04-’13 14:55
Marjolijn

Zo zie je maar dat je in de wachtruimte van de tandarts, toch weer heel wat wijzer kunt worden.
Fijn dat nu de onbekende helper, nu bekent is.
Sterkte met de kaakontsteking.

Marjolijn, (URL) - 07-04-’13 18:35
Mirjam Kakelbont

Hoe bestáát het! Dat kan toch bijna geen toeval zijn? Tenminste, ik geloof niet in toeval ;-) Zo;n leuke bijzondere ontmoeten bij de tandarts.
Sterkte met je kaakontsteking!
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 07-04-’13 20:31
Brillie

Ik vraag nooit de weg, omdat het niet uitmaakt waar ik na toe ga met met liefde.

Brillie, (URL) - 07-04-’13 21:27
Renesmurf

Ja, het is allemaal maar een kleine wereld he! En al pratende en denkende komt men verder.

Renesmurf, (URL) - 07-04-’13 23:44
Ximaar

Een mooie her-ontmoeting.

Zelf logde ik een paar weken terug over een oudere vrouw in een Duits dorpje halverwege Ulm en de Bodensee, die even een zitbank met me wilde delen. Toen ik in het gesprek zei dat ik uit Alkmaar kwam begon ze in het vloeiend Nederlands, aangezien ze 18 jaar in Egmond (10km ten westen van Alkmaar) had gewoond. Ik hou van dat soort totaal onverwachte samenlopen.

Ximaar, (URL) - 08-04-’13 08:59
Petr@

Leuk zulke ontmoetingen! Dat geeft toch een positieve draai een het tandartsbezoek.
Heel veel sterkte met de kaakontsteking!

Petr@, (URL) - 08-04-’13 10:04
rietepietz

Dat is wel een heel onverwachte ontmoeting, maar natuurlijk fijn dat je nu nog de kans kreeg te laten merken hoe blij je destijds was met zijn handelen !

rietepietz, (URL) - 08-04-’13 21:36
Ria

Zo vekort je de wachttijd ook nog bij de tandarts. Soms tref je iemand onverwacht op een niet verwachte lokatie of moment. Jij kreeg nog mooi de kans hem te bedanken voor de hulp. Mooi.Groetjes, Ria

Ria, (URL) - 08-04-’13 22:17
Janny

Wat een bijzonder verhaal! Hoe klein is de wereld dan toch?
Dit soort gebeurtenissen geven het leven toch wel een heel mooi tintje op zo’n dag, he?
Janny

Janny, (URL) - 09-04-’13 10:51
Brillie

Iedereen die in mijn klas zat, zal ik vast nu niet meer herkennen. Ook al waren we 10 jaar terug nog een keer bij elkaar.

Brillie, (URL) - 10-04-’13 21:42
plato

Leuk verhaal. Heel bijzonder.
De link is geplaatst. Ik weet alleen niet hoeveel mensen er nog naar kijken.

plato, (URL) - 13-04-’13 10:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.