NAPIJN ALS WAAR


  Al jaren geleden heb ik in overleg met de tandarts de beslissing genomen om de tandheelkundige zorg niet meer in het verzekeringspakket mee te nemen. Gezien mijn gebit zou het voordeliger zijn om de gewone halfjaarlijkse controle zelf te bekostigen. Vanwege het feit dat ik een aantal implantaten in mijn bovenkaak heb, zou ik bij calamiteiten toch al snel doorverwezen worden naar de specialist en deze kosten worden sowieso vergoed.

Niemand heeft kunnen voorzien, dat ik ruim tien jaar na het plaatsen van kronen op beide hoektanden in de onderkaak, een kaakontsteking onder de rechter hoektand zou ontwikkelen. Dat schijnt uitzonderlijk te zijn, maar het is mij wel overkomen.

Drie weken geleden kreeg ik pijn, heel veel pijn. De tandarts heeft toen een begin gemaakt met een wortelkanaalbehandeling, welke ruim veertien dagen later afgemaakt zou worden. Echter een paar dagen voor die datum kwam de pijn weer in volle hevigheid terug. Het kanaal is toen opnieuw gespoeld en een paar dagen later vond het vervolg van de wortelkanaalbehandeling plaats. 

En toen was het leed nog lang niet geleden. Van de behandeling zelf heb ik helemaal niets gevoeld, maar de pijn achteraf..... De napijn was net zo pijnlijk zo niet pijnlijker dan de ontstekingspijn. Nu weet ik, dat het goed is dat een mens pijn kan ervaren. Pijn heeft namelijk een functie, maar napijn vind ik zoiets overbodigs. Heb je al pijn geleden en dan krijg je als toetje nog eens napijn.

Tijd om op onderzoek uit te gaan wat napijn nu eigenlijk is. Ik heb het volgende gevonden:

Nociceptieve pijn is pijn veroorzaakt door actieve of dreigende weefselschade die leidt tot activering van de perifere nociceptoren. Het begrip wordt vaak gehanteerd in contrast met neurogene pijn omdat beide soorten pijn op verschillende wijze moeten worden bestreden. Nociceptieve pijn reageert meestal goed op paracetamol, NSAIDs, en opiaten.

De weefselschade kan somatisch of visceraal zijn:

  • Somatisch (huid, spier, bot)
    • Constant, knagend, kloppend, stekend, zeurend
    • Scherp begrensd en gelokaliseerd

Bij het zien van de grootte van het gat wat in de tand geboord is, begrijp ook dat er sprake is van actieve weefselschade en dat dit enige tijd nodig heeft om te herstellen.

Terwijl ik in de volgende dagen langzaamaan wat bijkom van de pijn en alle daaraan gerelateerde ongemakken wat naar de achtergrond verdwijnen, word ik met de volgende pijnlijke ervaring geconfronteerd: de rekening. 290 euro is niet mis, maar eerlijk is eerlijk, ik heb wel waar voor dit geld gehad. Weliswaar pijnlijke waar, maar toch. 

Het is wel een onvoorziene kostenpost, maar toch is dit nog steeds voordeliger dan wanneer ik tien jaar lang de zorgpremie voor tandartsenhulp had betaald. En hoewel dit zeker niet voorzien was, de tandarts heeft gewoon goed werk verricht.

Met het voldoen van deze rekening hoop ik ook eindelijk eens afgedaan te hebben met de steeds maar opnieuw de kop op stekende ontstekingen en ontstekinkjes waar dan ook maar in mijn lichaam.

De lente komt er nu echt aan en ik zou het wel op prijs stellen als ik daar eens een poosje zorgeloos van zou kunnen genieten.

                                          klik

hanscke Donderdag 11 April 2013 - 7:33 pm | | Standaard

dertien reacties

Renesmurf

Ja, de lente moet komen en de wonden genezen.
Wat een elende allemaal met je gebit, en toch ook knap wat ze tegenwoordig allemaal kunnen!

Renesmurf, (URL) - 11-04-’13 23:49
Nanos

Mijn wortelkanaalbehandeling was pijnloos, maar de pijn in mijn portemonnee was een stuk erger dan die van jou. De twee afleveringen in december/januari kostten samen 467 euro.

Nanos, (URL) - 11-04-’13 23:49
Marjolijn

Na alle ellende hoop ik dat het nu echt de goede kant op gaat voor je.
Zonder pijn aan lijf en leden en aan de portomonnee.

Marjolijn, (URL) - 12-04-’13 06:03
Petr@

Napijn is inderdaad heel vervelend, ik hoop voor je dat je er nu vanaf bent.
Ik heb ook jaren lopen tobben met een kies met een onsteking er onder, er is van alles aan gedaan, niets hielp. Vorig jaar heb ik hem laten trekken, en weg is de pijn!

Groetjes Petr@

Petr@, (URL) - 12-04-’13 10:08
Sjoerd

Tandpijn gun ik absoluut niemand. Daar heb ik mijn deel wel van gehad…

Sjoerd, (URL) - 12-04-’13 14:26
ria

Zeker te hopen dat je voorlopig verlost blijft van wat voor pijn dan ook.

ria, (URL) - 12-04-’13 14:56
Desire

Die pijn wens ik niemand toe, sterkte ermee en ook met de te betalen nota.
Zelf heb ik in mijn leven al zo’n 6 wortelkanaalbehandelingen achter de kiezen, ook mét napijn. De enige die er geen pijn aan heeft, is de tandarts :-(

Desire, (URL) - 12-04-’13 17:12
rietepietz

Dat is niét leuk, kiespijn is héél vervelend! Het komt toch wel regelmatig voor hoor dat het onder een kroon mis gaat en dat kost áltijd heel veel geld ! Ik ken nogal wat “gevallen’ van “kroonproblemen na verloop van jaren “ !
Maar gelukkig is het probleem nu opgelost ,nu de lente nog;-)

rietepietz, (URL) - 12-04-’13 18:41
Ximaar

Als ik dit soort berichten lees, dan ben ik blij met mijn plastic klappers. Daarvoor heeft een aanvullende tandartsverzekering in het geheel geen nut. En als ik die laat vernieuwen dan mag ik ook bijbetalen, maar over circa 10 jaar bezien valt dat erg mee.

Of een tandartsverzekering nut heeft varieert erg per verzekeraar. Univé is bijzonder ongunstig, want daar kan een tandsrtsverzekering alleen boven op een algemene aanvullende verzekering. Voor het medium pakket is dat bij elkaar 28 euro per maand extra. En dan een uitkeringslimiet van 500 euro per jaar. Maar bij veel verzekeraars is het minder ongunstig.

Ximaar, (URL) - 12-04-’13 21:16
Mirjam Kakelbont

Je treft het de laatste tijd ook niet, Hanscke ;( Ik krijg al de riebels als ik je blog lees, laat staan dat ik ervoor naar de tandarts zou moeten. Ik vond mezelf al heel wat toen ik vier jaar geleden een beugel aan boven en ondergebit nam, terwijl ik daar vrijwel pijnloos doorheen gerold ben. Arme jij. Heel veel sterkte. Ook in je portemonnee. Ik vind het echt heel sneu voor je.
Sterkte en liefs,
Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 12-04-’13 21:50
Thérèse

Nou Hanscke, het is iedere keer wat. Ik hoop nu dat het genoeg is geweest en dat je idd van de lente en de zomer kunt genieten. Het beste gewenst!

Thérèse, (URL) - 13-04-’13 01:22
Janny

Dat klinkt echt naar. Ik heb nog nooit zo’n behandeling gehad maar ik weet van man dat het erg pijnlijk is. Jasses…en dan lichamelijke en financiële napijn ook nog als toetje!! (geen goede woordkeuze in dit verband:-)
Hopelijk gaat het je snel beter en ben je af van die vervelende ontstekingen.
Sterkte!
Janny
/

Janny, (URL) - 13-04-’13 11:15
Laurent

Pfoeoeoeh, dat klinkt wel heel akelig!

Laurent, (URL) - 15-04-’13 18:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.