GEEN DINGSONG


 Deze week wordt ze begraven, Margaret Thatcher. Het wordt een ceremoniële begrafenis en geen staatsbegrafenis. Daar kan ik wel mee leven, ik vind het wel gepast. Indertijd had ik wat je noemt een haat-liefde verhouding met deze dame. Voor mij had deze vrouw het helemaal gemaakt, ondanks dat haar politieke richting niet met de mijne overeenkwam.  

Ik heb in die nadagen van die feministische periode deze mening vaak verdedigd. Ik vond het maar een vreemde kronkelgedachte dat men zo fel tegen haar was. Was er eindelijk een vrouw in geslaagd om tot in de hoogste regionen van regeren door te dringen en nu was het weer niet goed. Niet goed, omdat ze niet de juiste socialistische woorden sprak.

Ik was heus socialistisch genoeg om in 1984 heel begaan te zijn met de mijnwerkers, omdat Margaret Thatcher en haar regering vonden dat de kolenmijnen gesloten moesten worden, maar ik vond het aan de andere kant fantastisch dat er zo'n sterke krachtige vrouw aan het roer van Engeland stond. Dat was toch iets wat wij als feministes hadden gewild, vrouwen die lieten zien dat ze even goed in staat waren om te regeren dan mannen. Buitendat, in ons land waren jaren daarvoor toch ook alle kolenmijnen gesloten? En dat was net zo min zonder slag of stoot gegaan.

Ik had juist twee jaar daarvòòr, in 1982, met de oorlog van de Falklandeilanden zo mijn bedenkingen gehad. Van oorlog moest (en moet ik ook nu nog) niets hebben. Juist toen werd Margaret Thatcher zo populair en schreef ze vervroegde verkiezingen uit.....

In 1990 was het afgelopen. De polltax werd de bottlenek voor haar. 

Helaas heb ik de film, die in 2011 gemaakt is, niet gezien terwijl er toch twee goede redenen waren om deze te gaan kijken. Door de film zou ik nog wat meer inzicht in de figuur Margaret Thatcher hebben gekregen en ik mag Meryl Streep heel graag zien spelen. Het is er niet van gekomen. Ik hoop dat de film binnenkort op de één of andere zender uitgezonden gaat worden.

De Big Ben zal op de dag van begrafenis het zwijgen opgelegd worden. Dat is een heel ander geluid dan het heksenlied Ding Dong, the witch is dead, wat sommigen meenden te moeten zingen. Een ieder moet maar doen wat hem of haar goed lijkt te doen, maar voor mij is het zo klaar als een klontje, een waardig afscheid van een groot politica is wat mij betreft, echt op zijn plaats. 

                                            KLIK

hanscke Dinsdag 16 April 2013 - 9:07 pm | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Het was een feeks, maar wel een harde en rechtvaardige denk ik dan maar.

Sjoerd, (URL) - 16-04-’13 23:46
Marjolijn

Die film gaat vast wel komen, hij is al een poos op dvd.

Marjolijn, (URL) - 17-04-’13 05:14
Ximaar

Voor mij maakt het niet uit of er een hanige man of een hanige vrouw aan het roer van een land staat. Doorgaans vind ik vrouwen betere bestuurders. We hebben hier een prima politiecheffin voor Noord-Holland-Noord gehad, een uitstekende burgemeesteres van Alkmaar en ik denk ook dat Merkel het goed doet. Maar dergelijke vrouwen luisteren beter en overleggen beter. Dat is hun kracht. Bij Thatcher ontbrak dat vrrouwlijke voordeel, zij was gewoon een hanige / koppige man in vrouwskledij.

De mijnindrustrie van GB van Wales en Noord-Engeland was niet te vergelijken met ons mijnindustrietje in Zuid-Limburg. Daarbij was in GB de staalindustrie van GB gekoppeld aan de mijnbouw, iets wat in NL niet het geval was. Gevolg was dat beide een enorme werkloosheid opleverde in Wales en Noord-Engeland. Een gebied dat zich altijd al achter gesteld voelde.

De Noord-Iersekwestie heeft ze daarbij opgevoerd tot een ware burgeroorlog. Het Falklandoorlogje (wat ze deed om in het zadel te blijven) stelde daar weinig bij voor.

Het was haar verdienste om zaken zo op de spits te drijven. Maar aan de andere kant was het gewoon haar conservatieve partij waar het in de basis al mis zit. Wat dat betreft had het met een man in haar situatie net zo af kunnen lopen. Overigens heeft ze het voor haar partij uiteindelijk ook flink verziekt. Cameron heeft niet voor niets openlijk afstand genomen van de opvattingen van Thatcher. Hij moest wel, anders hield hij geen stem meer over.

Het enige voordeel van Thatcher was dat ze een prachtige rolfiguur was voor Spitting Image.

Ximaar, (URL) - 17-04-’13 11:36
Desire

Tja, ze regeerde met ijzeren hand en het leek of ze weinig gevoel in haar donder had. Maar misschien was dat nodig als vrouw in zo’n positie. Ik vind de ceremonie rond haar begrafenis wat overdreven … ‘k zag net de beelden op TV met de eeuwig chagrijnig kijkende Queen Elizabeth, wat een bombarie. De film lijkt me boeiend, zeker omdat Meryl Streep haar speelt. Het zal nu vast niet lang meer duren eer deze op TV komt.

Desire, (URL) - 17-04-’13 15:23
plato

Ik vind het mooie aan jouw stukje dat je haar rol zo mooi uit elkaar hebt gerafeld en dat je haar als persoon genuanceerd beschrijft. Ik ben ik met je eens, haar politiek was ook niet de mijne. Maar als persoon was ze sterk. Ze stond op een bewonderenswaardige manier voor haar zaak. Dat zijn twee verschillende zaken en jij hebt dat zo mooi omschreven.

Ik mag Meryl Streep ook graag zien. Die film komt binnenkort vast wel ergens op de TV. En anders kunnen we bij Bol.com de DVD wel voor een prikje op de kop tikken.

plato, (URL) - 17-04-’13 15:58
Janny

Ik ben het eens met jou en met Plato. Haar politieke overtuigingen vond ik ronduit verwerpelijk. Maar je kunt respect hebben voor iemand die zó in haar missie gelooft en de weg volgt die zij als de goede ziet.
Ik vind het feestvieren omdat iemand dood is, vriend of vijand, echt not-done!

Janny, (URL) - 18-04-’13 13:24
Laurent

Die film hoef je niet te zien, valt erg tegen. Ja, een vrouw aan de leiding, maar alleen maar omdat ze zich als de eerste de beste mannelijke klootzak gedroeg. Dat is geen emancipatie. Het gaat er juist om dat ook vrouwelijke eigenschappen op hun waarde geschat worden.

Laurent, (URL) - 18-04-’13 17:43
rietepietz

Ik kan me goed vinden in hoe je er over denkt. “Van de doden niets dan goeds” hoeft natuurlijk niet overdreven te worden .Er mag best oog zijn voor de fouten van de overledenen maar…, het is ronduit onbeschaafd “te dansen op het graf van wie dan ook!

rietepietz, (URL) - 18-04-’13 18:48
hanscke

Grote verrassing!!!! vanmiddag zat de DVD the IRON LADY bij de post. Een gulle gever heeft mij dit toegestuurd, zonder zich bekend te maken. Langs deze weg wil ik diegene nu op een snelle manier bedanken. Binnenkort zal ik hier een blogje aan wijden, maar dat is te laat voor een snel en oprecht bedankje! Nogmaals dank.

hanscke, (URL) - 19-04-’13 17:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.