DE TRUCS


Het is mij vaak overkomen, dat ik 's maandags in de krant de foto's van een evenement in de buurt zie en dan denk: daar had ik ook wel even een kijkje willen nemen. Dat was ook al een aantal jaren het geval met het Truckersfestival in Birdaard.

Dit jaar is het mij niet ontgaan. P., mijn eega, was gevraagd om als vrijwilliger in een standje van Veilig Verkeer Nederland te willen staan. En nog kwam ik niet op het idee om met hem af te spreken wanneer ik even zou komen kijken. Pas toen hij met enthousiaste verhalen thuiskwam, wist ik het; hier wilde ik ook even heen.

Natuurlijk! Het lijkt ook zo logisch. Vrachtwagens intrigeren mij en ooit, maar ik was toen ook al te oud, het zal zo'n pakweg vijftien jaar geleden zijn, heb ik nog wel eens met de gedachte gespeeld om het rijbewijs vrachtwagenchauffeur te gaan halen. Dat zou dan net op de valreep zijn geweest, voordat er allemaal venieuwende maatregelen van kracht zouden gaan worden.

Het is het dus niet geworden, maar zoals gezegd, vrachtwagens boeien mij en zeker als het hele oude zijn. Ik vind ze prachtig om te zien, net als oude klassieke auto's. Alleen, ik ben niet zo'n festivalganger. Het woord roept iets bij mij op waardoor ik afhaak. Ik hoef ook niet helemaal in zo'n evenement op te gaan, maar gewoon even een kijkje nemen, daar is niet mis mee. 

Voor de chauffeurs is zo'n festival een heel ander verhaal. Voor de eigenaars van de antiekjes is het natuurlijk de uitgelezen dag om met hun paradepaardje te voorschijn te komen. Voor de chauffeurs van de vrachtwagens van nu is het vergelijkbaar met een open dag, zeker als ZZP'er. Het is tenslotte hun eigen rijdende paleisje waarmee zij hun brood verdienen. Het hebben van zo'n eigen paleisje heeft nooit in mijn wensen pakket gezeten. Wel het besturen ervan. En dan niet zozeer het besturen van het gevaarte, maar het altijd op weg zijn met een doel. Misschien had dit laatste wel de meeste aantrekkingskracht op mij. Vrachtwagens, ik blijf ze zien en ze blijven me boeien.

                                               klik

hanscke Maandag 17 Juni 2013 - 09:17 am | | Standaard

zeventien reacties

Petr@

Hoi Hanscke
Mijn man is ook chauffeur en gaat ook jaarlijks naar de DAF-Oldtimer dag.
Alles wat oud is spreekt hem aan (hij gaat mij ook steeds leuker vinden haha).
Zelf heeft hij ook een oud Dafbestellertje die hij samen met zijn broer aan het opknappen is. Ook zijn er van de Dafclub vaak rondritten.
Ik ga nooit mee, want voor mij is het niks maar hij vindt het geweldig!

Petr@, (URL) - 17-06-’13 12:26
Hanny

Grote evenementen zijn voor mij ook niet aantrekkelijk. Maar wat je zegt, even een kijkje nemen. Zeker bij oude auto’s, vrachtwagens en landbouwwerktuigen is dat vaak, ook in fotografisch opzicht, de moeite waard. Leuk dat je toch geweest bent en dat wij kunnen meegenieten door de foto’s.
De laatste foto is het natuurlijk helemaal voor mij: een rijtje!

Hanny, (URL) - 17-06-’13 12:29
Sjoerd

Kijk, daar zeg je zowat, daar wil ik ook wel eens een kijkje nemen… Alles wat op de weg zit en wat ouder is trekt me wel. Daar zaten nog mooie vormen in.

Sjoerd, (URL) - 17-06-’13 12:52
Ximaar

Toen ik 15 was wilde ik vrachtwagenchauffeur worden. Niet zo gek, mijn (voor)ouders waren binnenvaartschippers en mijn jongste broer rijdt de laatste 25 jaar op vrachtwagens. Maar toen ik 16 werd begon ik te twijfelen. Ik was destijds al akelig milieubewust en uiteindelijk heb ik nooit enige poging gedaan voor welk rijbewijs dan ook. Daarbij kwam dat ik een stageplaats in Amsterdam kreeg en ik daarvoor dagelijks 1,5 uur in de file stond.

Het was mij ook vooral om de vrijheid te doen. Files scoren dan niet. Uiteindelijk kreeg ik meer vrijheid via een heel ander soort baan en ben ik op de fiets ook enorm vrij. Voor vrijheid heb je dus geen (vracht)wagen nodig. :-)

Ximaar, (URL) - 17-06-’13 17:33
Marjolijn

Schitterend, die grote blinkers en zeker als ze zo mooi op een rijtje staan als op jouw foto.

Marjolijn, (URL) - 17-06-’13 18:46
rietepietz

Hier is het manlief die dit soort dingen graag ziet , ergens gaat nog altijd z’n hartje sneller kloppen als ze over dubbel klutsen praten. Hij behaalde z’n groot rijbewijs destijds in dienst en hád best vrachtwagenchauffeur willen worden en dat had in die tijd zéker gekund. Maar hij werd drukker omdat dat beroep op z’n pad kwam , daar ben ik wel blij mee want een man die zóveel van huis is zou ik toch wat minder gevonden hebben ;-)
Toch is zo’n rijtje als op de onderste foto ook voor mij wel indrukwekkend !

rietepietz, (URL) - 17-06-’13 19:45
ria

Hier ook nog een vrachtwagengek hoor, zo hebben wel allemaal onze nooit uitgekomen dromen ;-)

ria, (URL) - 17-06-’13 20:17
Mirjam Kakelbont

Wow…ziet er echt geweldig uit! De grote truck op de een na laatste foto: geweldig! Wat een bof dat je er deze keer bij was :-)

Mirjam Kakelbont, (URL) - 17-06-’13 20:55
Renesmurf

Ik had dat ook vaak, dat ik achteraf pas wist dat er wat leuks geweest was, of vergeten of andere dingen.
Maar sinds ik op mezelf leef let ik daar beter op!

Nu vind ik vrachtwagens niet zo geweldig, maar och, als het er zou zijn zou ik vast eens een kijkje nemen.

Renesmurf, (URL) - 17-06-’13 23:21
Thérèse

Leuke foto’s heb je gemaakt, Hanscke. IK zelf geef er niet zo veel om, om vrachtwagens. Ik vind het wel indrukwekkende gevaartes, dat wel!

Thérèse, (URL) - 18-06-’13 11:20
Margo

Mooi hoor, ik hou wel van die ronde vormen. Ik vind alles uit de jaren 60 mooi.

Margo, (URL) - 18-06-’13 14:56
Annemarie

Ik vind die grote bakbeesten ook zo geweldig!
Toen ik laatst dus in 1 mee mocht rijden, was ik dan ook gewoon helemaal happy!

Annemarie, (URL) - 18-06-’13 18:02
Desire

Ja, die hele oude zijn schitterend om te zien, nostalgie! Mijn oom reed vroeger ook in zo’n bakbeest met zo’n hele grote neus. Eigenlijk eng, maar toch ook reusachtig mooi!

Desire, (URL) - 19-06-’13 12:37
Ximaar

De titel Truc zonder k ziet er een beetje raar uit. Truc heeft te maken met gochelen en Truck met een vrachtwagen.

Ximaar, (URL) - 19-06-’13 13:18
hanscke

@ Xmaar: de spelling is met opzet zo gebeurd. De truc duidt op de associatie dat ik door anderen opmerkzaam gemaakt wordt op dit soort vermaak waardoor ik i beweging kom.

hanscke, (URL) - 20-06-’13 22:28
Ximaar

@Hanscke: Ik had daar een vermoeden van en heb daarom eerst het verhaal met zo’n gedachte nagelezen, maar vond de clou niet. En omdat ik zelf goed ben in dit soort fouten en het alleen in de titel stond dacht ik; ‘die heeft ze vast over het hoofd gezien.’

Ximaar, (URL) - 21-06-’13 08:17
plato

Indrukwekkend, die enorme auto’s. Maar eigenlijk heb ik er niks mee. Maar ik kan me wel indenken dat het voor jou een heel evenement was.

plato, - 26-06-’13 17:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.