SELLINGEN


 Sellingen. Een leuk stukje Nederland om er een weekje vakantie in door te brengen. Zelf zou ik nooit op het idee zijn gekomen, maar omdat de club van de Friese Lange Afstand Lopers er nog al eens een wandeltocht organiseert, dacht ik dat het er dan ook wel mooi moet zijn. Dit werd ook nog eens bevestigd door mensen bij ons uit de straat, zij waren vol lof over de omgeving Sellingen en ook over de camping. En ik moet ze gelijk geven. Het is een heerlijke kleine goed verzorgde camping en de omgeving is verrassend. 

Er slingeren heel wat fietspaden door de kleine loofbossen, naaldbossen en gemengde bossen. Leuk om te fietsen naar de één of andere bestemming. Ter Apel, Stadskanaal, Bourtange, het is vanuit Sellingen allemaal goed op de fiets te bereiken. Met de knooppuntenkaart zijn er heel veel tochten uit te zetten. 

Om er te wandelen ligt het iets moeilijker. Er ligt geen netwerk van wandelpaden. Wel zijn er verschillende wandelroutes door Staatsbosbeheer uitgezet, maar een beetje doorgewinterde wandelaar heeft daar niet zoveel aan. Het gaat dan altijd om betrekkelijk korte wandelingen van vier à vijf kilometer. 

Mensen met honden kunnen wat wandelen betreft slecht terecht in Sellingen. Men heeft gekozen voor de uitheemse Schotse Hooglanders waardoor verschillende delen van de bossen verboden terrein zijn voor honden, ook als ze aangelijnd zijn. Maar daar zou ik mij nog niet zo aangestoord hebben, dat is dan zo, maar waar ik mij wel aan stoor, is dat er bij elk, maar echt dan ook bij elk bospad zo'n bruin bord staat dat het verboden is voor loslopende honden. 

Ik word so wie so al een beetje kriebelig van al die geboden om de hond aangelijnd te hebben. Ik mag onze honden graag de vrijheid gunnen om zelf te kunnen staan en gaan waar ze willen. Wij hebben de honden goed onder appèl. Als ze gefloten worden dan komen ze ook. Ook als ze achter een haas aan zouden gaan. Maar wat dan nog, zo vraag ik mij af , wat is er zo verkeerd aan als een hond even achter een haas aan rent? Is dat dan geen natuur? In de meeste gevallen zal de hond de haas heus niet te pakken krijgen. Evenmin de fazant, of de patrijs, die vliegen wel op.

Ik begrijp lang altijd de bedenksels van staatsbosbeheer niet. Een hond hoort toch ook bij de natuur. Is het omdat de hond deels wat geciviliseerd is en bij de huishouding is gaan horen? Mag hij daarom opeens niet meer los naast zijn baas lopen? Moeten de haasjes en konijntjes echt in bescherming worden genomen tegen deze dieren? Wat is er zo verkeerd aan een wilde achtervolging die waarschijnlijk door geen hond gewonnen wordt? En hoe vaak per dag zou dat gebeuren? Bovendien gaat echt niet elke hond achter wild aan.  

In Sellingen is men bang dat de hazen in het weekend overwerkt zullen raken door de vele achtervolgingen van honden. Op bepaalde trajecten is het op door de weekse dagen toegestaan om met een loslopende hond te wandelen, maar op zaterdag en zondag mag dat niet! In mij ogen te zot voor woorden. 

Ik begrijp best dat er een aantal natuurgebieden bescherming behoeven, maar ik zou graag willen dat staatsbosbeheer nog eens na gaat denken. Misschien kan men dan toch wat toleranter worden ten aanzien van een loslopende hond. Een hond is geen monster, maar gewoon een dier. Leg mij maar eens uit waarom een hond wat natuur betreft bijna overal wordt buitengesloten en in heel veel gevallen niet van zijn vrijheid mag genieten maar altijd en eeuwig als een gevangene naast zijn baas moet voortsjokken. 

Gelukkig waren de zandpaden naast het kanaal niet van Staatsbosbeheer. Daar hebben onze honden heerlijk kilometers kunnen rennen. 

                                     klik

hanscke Zondag 11 Augustus 2013 - 9:42 pm | | Standaard

acht reacties

Margo

Ik ben het helemaal met je eens wat betreft het willen laten los lopen van je hond. Toen ik nog een hond had liet ik hem zoveel mogelijk los. Al die geboden en verboden in Nederland zijn om moedeloos van te worden, en ik begrijp ze ook niet. En als je dan eens je hond ergens loslaat waar het officieel niet mag zijn er wel van die zeurpieten die je er even op moeten wijzen. Van die mensen die zelf kennelijk bang zijn van honden. Dat het aanlijnen zaterdag en zondag wel moet en andere dagen niet, zal waarschijnlijk met dit soort mensen te maken hebben.

Margo, (URL) - 12-08-’13 00:57
Hanny

Het probleem is, denk ik, dan niet iedereen zijn/haar hond goed onder controle heeft. Dan zouden ze controle moeten uitoefenen bij het ingaan van het terrein en dat is natuurlijk niet te doen. Heel vervelend en jammer voor je. Ik denk dat dit een geval is van: dat de goeden onder de kwaden moeten lijden.

OT Er is een probleem met mijn site en we weten niet waar het aan ligt. Maandag ga ik verder in gesprek met mijn Host. Hopelijk wordt dan de oplossing gevonden. Tot die tijd kan ik geen nieuwe log plaatsen en kan er ook niet gereageerd worden.

Hanny, (URL) - 12-08-’13 01:01
Marjolijn

Ik moet zeggen dat ik het wel prettig vind als honden aangelijnd zijn, als ik ergens wandel.
Niet alle honden luisteren goed naar hun baas, en dat is ook niet prettig.

Goede start van de nieuwe week.

Marjolijn, (URL) - 12-08-’13 06:02
Wieneke

Sommige honden zouden absoluut niet los mogen worden gelaten. Nergens en nooit! Laatst waren hier weer een paar heideschapen zo vreselijk gebeten, dat ze door een dierenarts afgemaakt moesten worden. Een ree en een haas redden zich inderdaad wel als er een hond achter ze aan zit. In het bos dan….. maar onervaren dieren zijn zo in paniek dat ze zomaar een weg oprennen en dan volgt er vaak een aanrijding. Als je een keertje een ree op je auto hebt gehad, praat je wel anders.
Verder vind ik dat mensen, die gewoon willen wandelen en niks met honden hebben (dat mag), niet lastig gevallen hoeven te worden door opspringende honden, die nergens naar luisteren.
Er komen wel steeds meer stukken in de natuurgebieden waar honden los mogen. De mensen, die liever geen loslopende hond tegenkomen, kunnen dat stuk dan mijden. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn daar toch wel mee bezig. Er komen steeds meer natte neuzenroutes en op websites kun je ook kijken om dit soort wandelroutes te vinden.
Je weet dat ik dol op honden ben en er ook eentje heb. Ik kan de mensen, die hun honden niet opvoeden, niet uitstaan. Zij verpesten het voor iedereen.

Wieneke, - 12-08-’13 10:19
Sjoerd

Ik zie de meningen zijn verdeeld. Het is of iedere hond loopt los, of geen hond loopt los. Hier op de Brunssummer heide gaat het regelmatig fout doordat mensen hun hond niet onder controle hebben. Je kunt aan een hond niet zien of de baas hem onder controle heeft.

Sjoerd, (URL) - 12-08-’13 12:18
rietepietz

Het probleem is inderdaad dat lang niet iedereen zijn/haar hond onder controle heeft en dat zou nóg niet erg zijn als juist dié honden dan maar aangelijnd zouden lopen. Maar helaas hebben veel baasjes weinig zelfkennis en daar worden honden én mede wandelaars de dupe van !

rietepietz, (URL) - 13-08-’13 16:06
Rob

Ooit liep ik een wandeldag door Bellingwolde. Een mooie route uit een LAW. En ja ik heb genoten van de omgeving.

Off topic: langzaam ben ik weer een beetje aan het bloggen. Het opzoeken van oude blogvrienden hoort daar natuurlijk ook bij.

Vrolijke Vakantiegroet,

Rob, (URL) - 16-08-’13 17:58
Plato

Van mij mag jouw hond best vrij rond lopen. Maar die van mijn plaatsgenoot zeer beslist niet. Dat is zo’n vechthond die al het een of ander op zijn kerfstok heeft. En zo zijn er wel meer. Dus ik heb hier geen eenduidige mening over.

Plato, (URL) - 19-08-’13 17:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.