OMMELAND


Als iemand mij twintig jaar geleden voorspeld zou hebben, dat ik het in de vakantie in het Groningerland net zo naar mijn zin zou kunnen hebben als in Frankrijk, dan had ik waarschijnlijk gedacht dat zo'n iemand mij dan wel heel erg slecht zou kennen. Maar die iemand zou dan wel gelijk gekregen hebben, want ik heb deze week genoten. Van het weer, van de camping, van de omgeving, van het fietsen van het wandelen en ook van in een geheel andere omgeving zijn. Stem daarbij de radio af op een regionale zender, koop wat regionale produkten, zoals koek, worst en een slokje van de streek en het ware vakantiegevoel is helemaal aanwezig.

Het was voor ons beiden een heel onbekend stuk Nederland. Slechts één of twee maal zijn we in deze (uit)hoek v geweest. Dat was dan op een snelle doortocht om onze vouwwagen, een Holtkamper, voor een onderhoudsbeurt naar de dealer in ter Apel te brengen. Er viel dus nog heel veel te ontdekken.

Neem het vestingsstadje Bourtange, bij velen bekend. Ooit moet ik er eens een keer geweest zijn, maar het hoe of wat kunnen we met geen mogelijkheid meer achterhalen. Ik weet wel dat ik toen niet erg onder de indruk was. Het was helemaal niet oud, alles was als oud herbouwd, maar daarom toch nieuw, zo luidde toen mijn commentaar.

Ik denk daar nu toch wat anders over. Ik heb met plezier over de bolwerken gelopen, de straatjes doorgeslenterd en het plein midden in het stadje in mij opgenomen. In Frankrijk heb ik door diverse stadjes van dit formaat gelopen en ik weet al lang dat daar ook lang niet alles authentiek meer is. Ook daar is op vele manieren de oudheid gerestaureerd en gerenoveerd. Het bezoek aan Bourtange riep bij mij een associatie op met Locronan in Bretagne, wat ik twee jaar geleden zo mooi had gevonden of met Colonges la Rouge, waar we vorig jaar genietend van al het moois zo heerlijk doorheen gewandeld waren. Dit deed er echt niet voor onder.

En dit is dan nog maar een beschrijving van één dag. Kunt u als lezer nagaan hoeveel ik gezien en beleefd heb. Landschappen en kanalen, dorpen en gehuchten, al moet ik wel eerlijk bekennen dat er over  de dorpen Stadskanaal, ter Apel en Vlagtwedde weinig te vermelden valt. Maar wie weet, voordat ik weer over ga tot de orde van de dag, het werk begint al zachtjes aan de deur te rammelen, zit er nog wel een blogje Ommeland twee in in de pen.

                                                     klik

hanscke Dinsdag 13 Augustus 2013 - 8:58 pm | | Standaard

negen reacties

Hanny

Bourtange is heel leuk om te bezoeken. Zeker als de veldslag wordt nagespeeld, zoals wij een aantal jaren geleden meemaakten.
Maar wat je zegt over Stadskanaal, kan ik alleen maar bevestigen. Niet direct een plaats om leuke dingen te bekijken. Alleen maar leuk om familie te bezoeken, zoals wij regelmatig doen.

Hanny, (URL) - 14-08-’13 00:26
Marjolijn

Vakantie vieren in eigen land is heel goed mogelijk.
Er zijn hele mooie plekjes, waar het goed genieten is.
Fijn dat je er zo van genoten hebt.

Marjolijn, (URL) - 14-08-’13 04:55
Sjoerd

Ver weg in eigen land. Ik denk ook dat er in andere provincies nog we wat te genieten valt… Alhoewel, of het zo mooi is als de omgeving van zuid-Limburg…

Sjoerd, (URL) - 14-08-’13 07:41
rietepietz

Vakantiegevoel zit eigenlijk meer “in je hoofd” denk ik! Ik zie wel kans om een vakantiegevoel te hebben in m’n eigen woonplaats, gewoon door eens iets anders te doen dan anders.
Ik heb trouwens nóóit begrepen waarom sommige mensen vanaf hun vakantieadres nog grote afstanden rijden om van alles te zien en in de omgeving van de “standplaats” helemaal niet hebben gezien.
Maar oke, ik heb ook weinig met reizen en vindt de waddeneilanden al ver ;-) maar wél geweldig !

rietepietz, (URL) - 14-08-’13 17:42
Therese

Ik zal die omgeving in mijn gedachten houden, Hanscke. Zelf zou ik er nooit opkomen, Fijn dat je nog wat positievers meegemaakt hebt. En de honden? Beviel het ze ook goed? Hessel en Iemand. Je hebt mij nog steeds niet verteld waarom je nummertje twee zo genoemd hebt.???

Therese, (URL) - 14-08-’13 19:51
hanscke

@ Therese: de uitleg heb ik op een reactie bij jou op je website achtergelaten.

hanscke, - 14-08-’13 22:31
Renesmurf

Bourtange is erg mooi nieuw ja, en met de loop der jaren wordt dat vanzelf weer echt oud.

Het ligt ook vaak aan het weer hoe je ergens tegenaan kijkt.
Zo vind ik duizenden bloeiende rozen altijd erg mooi.

Renesmurf, (URL) - 14-08-’13 23:39
Desire

Jaren geleden ben ik eens in Bourtange geweest i.v.m. een uitje van het werk. We gingen vanaf Zwolle daar naartoe en de reis was slaapverwekkend lang (ook nog iets met een oude trein of zo …). Toen we daar waren dachten we: is dit het nu? Maar misschien moet je het opnieuw bezoeken om het te kunnen waarderen. Maar wat Renesmurf zegt is zeker waar: je ervaart een bezoek aan een bezienswaardigheid totaal anders wanneer de regen de lucht uitzeikt. Een zonnetje is 10x beter :)

Desire, (URL) - 15-08-’13 11:42
Plato

In Bourtange was ik nog nooit. Wel steeds van plan maar het komt er maar niet van.
Wel op internet gezien en dat is ook een bijzondere ervaring. Toch maar weer op het verlanglijstje zetten.

Plato, (URL) - 19-08-’13 17:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.