GESPETTER
De kranten schreven erover, diverse radioprogramma's hadden het als hot item genomen, het zwemonderwijs moet anders. Er zou niet niet meer begonnen moeten worden met het aanleren van de schoolslag, maar met de borstcrawl. De deskundigen zijn het er met elkaar over eens, deze slag zou veel makkelijker zijn.
Even later hoor ik, en zo u wilt, in het artikel lees ik even verderop, dat kinderen, maar ook volwassenen het wel moeilijk vinden om de borstcrawl een heel baantje vol te houden. Als ervaringsdeskundige kan ik dit alleen maar beamen. Ik kan rustig veertig baantjes schoolslag achter elkaar zwemmen, maar een baantje borstcrawl kost mij grote moeite. Hoezo zou de borstcrawl makkelijker zijn?
Daar ik in het zwemmen een autodidact ben, weliwaar tweevoudig gediplomeerd in de vorm van zwemdipola A en B, neem ik toch aan dat ik als van nature met de meest makkelijke slag begonnen zal zijn en zeker weten: de schoolslag was een automatisme en voor mij verreweg het makkelijkst.
Ik kan mij nog heel goed herinneren hoe ik het zwemmen geleerd heb. Ik was zo rond de acht à negen jaar toen ik wel eens met mijn broer(tje) mee mocht naar het overdekte zwembad. Het sportfondsenbad zogeheten. Op de één of andere manier ontdekte ik, dat als ik mij aan de lijn, wat het ondiepe van het diepe vasthield, er een opwaartse kracht ontstond waardoor mijn benen los van de bodem kwamen.
Ik ging wat spelen met dat gevoel. Zo af en toe liet ik de lijn los en merkte ik dat ik niet kopje onder ging. Ik bleef drijven......Vanaf dat moment verplaatste ik mijn activiteiten naar de rand van het bassin; ik duwde mij van de kant en ik probeerde een steeds grotere afstand drijvend af te leggen. Als vanzelf kwam daar langzaam de techniek van de schoolslag bij.
Op een mooie zaterdagmiddag vroeg een vriendinnetje van mij of ik niet, net zoals zij, lid van de club de Watervriendjes wilde worden. Dit was een club voor kinderen die al konden zwemmen. Ik had gezien, dat de kinderen die aspirant lid werden, gevraagd werden of ze langs de rand, het diepe wilde oversteken. Ze werden dan door een soort badmeester op de rand gevolgd die àls het mis zou gaan, het kind met de "beroemde" haak boven water zou kunnen halen. Ik was niet bang voor die haak. Het gaf mij alleen maar een stukje vertrouwen dat het niet mis kon gaan.
En natuurlijk ging het niet mis. Ik mocht lid worden, de officiële watervriendjesproef doen waardoor ik een embleem kreeg voor op het zwempak, zodat het voor iedereen zichtbaar was dat ik in het diepe mocht zwemmen.
Toen ik in de vijfde klas zat, tegenwoordig groep zeven, kregen we wekelijks zwemles. Kinderen die al konden zwemmen mochten vaak vrij zwemmen en zelf oefenen voor het diploma zwemmen. Een keer in het jaar werd er een äfzwemmen" voor de schoolzwemmers georganiseerd en daar heeft de meester ons kleine groepje toen voor opgegeven. Het rugzwemmen en het watertrappelen leverde voor mij weinig problemen op en ik haalde dan ook met het grootst mogelijke gemak het zwemdiploma.
De borstcrawl heb ik mij nooit zo goed eigen kunnen maken. Hiervoor mis ik de techniek en het uithoudingsvermogen. Ik kan dan ook echt niet begrijpen, dat er nu mensen zijn die kinderen willen laten beginnen met deze moeilijke slag. Heel stiekum is er hier en daar gesuggereerd, dat er van slag geswitched gaat worden, omdat de borstcrawl er veel spectaculairder uit ziet. Men hoopt dat er hierdoor weer meer kinderen zullen komen die het zwemmen weer als sport zullen gaan kiezen.
Binnenkort, àls de herfst haar intrede heeft gedaan, de regen weer tegen de ramen aan klettert en de wind weer rond het huis joelt, pak ik mijn wekelijkse zwemuurtje weer op. Heerlijk baantjestrekken in mijn eigen vertrouwde slag, de omaslag zoals de schoolslag tegenwoordig ook wel wordt betitteld, maar dat geeft niet. Het zwemmen hoeft voor mij niet spectaculair te zijn.
klikachttien reacties

ja, dat was echt nieuws van de week waarvan ik dacht, is dat nieuws?
Want de mensheid wil altijd alles veranderen en verbeteren.
Het voornaamste is dat iedereen kan zwemmen en dat niemand meer verdrinkt.
En wat makkelijker is aan te leren, ik denk dat dat verschilt per persoon.
Ik vind de schoolslag het makkelijkste!

Als kinderen plezier in het zwemmen hebben, maakt het niet zoveel uit welke slag dat ze het eerst aangeleerd krijgen.
Het belangrijkste is zo vroeg mogelijk met zwemlessen beginnen, liefst als peuter al.

Ook ik leerde mezelf zwemmen , zwemles was op de school waar ik schoolging ( een buitenschool) niet voorzien Bovendien had ik behoorlijk watervrees en ik heb pas leren zwemmen toen mijn kinderen zwemles kregen.
Crawlen kan ik nog steeds niet omdat ik de beenslag daarvan niet “onder de knie” heb! Diploma heb ik óók niet maar ik kan mezelf goed redden …en desnoods een ander óók nog !
Het plan is naar mijn idee volkomen geschift en er zal inderdaad wel een addertje onder het gras zitten.
Het vreemde is dat Ik erg lang kan drijven terwijl Henk dat mét diploma niet kan. .Ik maakte ooit een logje met mijn idee daarover . Ik vraag me n.l. af of dat drijven iets te maken heeft met het leren zwemmen zonder drijfmiddelen .
Als mijn theorie klopt zou jij dus óók heel goed kunnen drijven.
http://rietepietz.wordpress.com/2008/08/..

Ik heb een tijdje voor de triatlon getraind. Lopen en fietsen ging als een tierelier, alleen moest ik nog “even” borstcrawl leren zwemmen. Man, man, van één baan (25 meter, in een wedstrijdbad) werd ik doodmoe, terwijl ik met gemak een uur
schoolslag zwaar kon doorhalen.
Kinderen borstcrawl leren zwemmen vind ik een domme zaak. Die kleine mensjes hebben veel minder spierkracht. Kunnen ze niets aan doen; komt allemaal vanzelf goed. Waarom ze het dan extra zwaar maken?
Blijf vooral genieten van je (toekomstige) zwemuurtjes, Hanscke!

Ik vond het een bericht in het rijtje van zoveel dingen, die opeens niet goed zijn en waar ineens betere alternatieven voor zijn. Het is nog steeds komkommertijd. Iedereen weet dat de crawl veel zwaarder is en een goede ademhalingstechniek vereist. Ik heb mezelf ook leren zwemmen zoals ik mezelf ook heb leren lezen, ik heb nooit een zwemdiploma gehaald, ik heb ook geen loop- of fietsdiploma. Met kleren kan ik dus niet zwemmen en ook niet onder water. Maar als ik onverhoopt te water raak verzuip ik niet!

Mijn ISK-leerlingen kwamen altijd met veel plezier terug van hun zwemles.
Zelf heb ik eigenlijk geen speciale herinneringen aan mijn zwemlessen.
Zwemmen doe ik ook heel weinig.
Tja, ook met een goede conditie en een zwemdiploma kan het misgaan. Soms denk ik dat de zomer er is voor veel paniekverhalen.
Maar toch blijft het triest als er iemand verdrinkt!
Vriendelijke zondaggroet,

Ook ik heb pas op latere leeftijd zwemmen geleerd. Een zwembad was er vroeger bij ons in het dorp of omliggende dorpen niet. Daarom kan ik nog steeds niet crawlen, maar zwem altijd de schoolslag. Onze beide dochters waren van peuter af aan al echte waterratten en hebben jaren op allerlei takken van watersport gezeten. Wij hadden het van de week ook over die mogelijke verandering van aanleren en geen van ons dacht dat het een goed idee zou zijn. Ik vraag me wel eens af waar die onderzoeken nu vandaan komen en wat de achtergrond daarvan is. Maar we wachten af wat er van komt.
Even off topic: waarom dacht je dat mijn pompoen geen echte is? Omdat hij groengrijs is ipv oranje? Er bestaan tegenwoordig heel veel kleuren hoor. Het is wel degelijk een heel verse.
Janny

Dat hele borstcrawl-gedoe is me ook nog nooit goed gelukt eigenlijk, ik vind er ook niets aan en krijg telkens weer een sloot water naar binnen wat volgens mij niet de bedoeling is. Misschien doe ik iets niet goed, dat kan Belangrijkste is dat mensen/kinderen zich boven water kunnen houden en hoe, dat maakt niet uit volgens mij!

Ik heb op wedstrijdzwemmen gezeten en inderdaad is de borstcrawl veel vermoeiender. Maar je kunt hem uiteraard ook op halve kracht doen waardoor je het langer uithoudt. Ik kan me niks voorstellen bij het feit dat de schoolslag moeilijker zou zijn. Ik weet ook niet wat ik me moet voorstellen bij deskundigen in deze.

Borstcrawl vergt vooral uithoudingsvermogen. Dat zouden de kindertjes dan eerst voldoende moeten hebben voor ze gaan borstcrawlen. Het staat inderdaad altijd wel erg stoer. Maar het is o zo vermoeiend.

De deskundigen zullen er toch wel enig verstand van hebben, mag ik hopen? Ik kan er zelf helemaal niks van. Ik doe dus ook maar de Oma-slag en die bevalt mij prima. Maar ik ben wel benieuwd hoe dat zwemonderricht verder gaat.

Het belangrijkste is natuurlijk dat ze kunnen zwemmen. Mij hebben ze met twee jaar al in het water gegooid. Weleens waar met bandjes en dergelijke, maar ik weet wel toen wij op school zwemmen kregen ik alleen maar borstcrawl. Bere conditie had ik toen nog Ik kreeg dat schoolslag niet onder de knie en heb er zeker twee schooljaren over gedaan.
Love As Always
Di Mario

ik heb veel in het zwembad met mijn kinderen gespeeld. Een beetje schoolslag heb ik pas geleerd toen ik ongeveer 33 was. Dus ik spreek me hier liever niet over uit.
ik ken geen borstcrawlen. wel geprobeerd maar het lukte niet.

Ik ben ook voor de schoolslag. Die borstcrawl lukt mij ook hoogstens een baantje. Het lijkt me dat men niet zo maar even die kinderen een andere slag moet gaan leren maar het gewoon bij de ouderwetse zwemles moet blijven houden.

Feit is wel dat de schoolslag met name bij de benen gewoon super slecht is voor je knieen.. Maar qua slag om te leren is schoolslag wel de makkelijkste is mijn ervaring..

Helemaal nieuw is het idee niet. In America & Australie werd de borstcrawl altijd al als eerste geleerd en juist daarom weten ze dat die slag sneller aan te leren is als schoolslag. Borstcrawl is ook een natuurlijker beweging dan de schoolslag. Ik kan het me zelf ook moeilijk voorstellen omdat ik de crawl niet beheers, maar toch, als je ziet hoeveel zwemlessen kinderen gemiddeld volgen voordat ze schoolslag kennen (soms meer dan 2 jaar) dan zou het best weleens waar kunnen zijn dat de crawl makkelijker aan te leren is. Voor ons is de schoolslag niet moeilijk omdat we ‘m immers al kennen.
Ik heb als badmeester gewerkt in enkele zwembaden, maar ook ik kan me niet voorstellen dat men daar een volwaardige borstcrawl mee bedoeld. daarvoor moet je toch een voldoende getrainde ademhaling hebben. De meest kinderen die het uitproberen komen na twee of drie slagen proestend naar boven…