WERELDRECORD BREIEN


Nu de herfst langzaam zijn intrede doet, wordt het tijd om de bakens te verzetten. De buitenactiviteiten worden steeds meer omgebogen naar het bezig zijn binnenshuis. Ook dat heeft zeker zijn charme. Ooit heb ik eens gelezen dat de mens zich vroeger helemaal aanpaste aan het winterseizoen. Het leven 'van alledag' stond in de winter op een veel lager pitje dan 's zomers. Omdat er weinig daglicht was, sliep men veel en werd de rust als het ware ingehaald die men in de zomer ontbeerde. Ik herinner mij vaag wel fragmenten uit boeken die zich in hoge noorden afspelen waarin uitvoerig en gedetailleerd het handwerken van de meisjes en vrouwen beschreven wordt.

Ik schoot dan ook echt in de lach toen ik deze week hoorde dat er binnenkort, één november om precies te zijn, in Noorwegen het wereldkampioenschap breien plaats zal vinden en dat dit via de Noorse tvzender NRK uitgezonden zal gaan worden. Spectaculaire tvbeelden van misschien wel een uur of 5. Het huidige record onafgebroken breien staat nu op 4 uur en 50 minuten en is in handen van Australië.

Hoewel ik erg van breien houd, zal ik niet naar zo'n programma gaan kijken. Daar zit voor mij te weinig actie in, maar in Noorwegen schijnt dit soort tv wel aan te slaan. Als experiment was er eens een lang traag programma over het vissen op zalm. Een programma van 10 uur. En ook was er eens een verslag over een een vuur dat na 8 uur vanzelf uitgaat. Ach ja, de nieuwe tijd aangepast, aan een leven op lager pitje net als vroeger....

Voor mij hoeft het niet, dat extra uitrusten. Naar mijn idee ben ik in de winter net zo actief als in de zomer. Breien doe ik in beide seizoenen. Hooguit kies ik verschillend materiaal. In de zomer is het nu eenmaal niet prettig om met wol te breien. Dan voldoet katoen of synthetisch garen beter.

Als grap heb ik nog een  filmpje geplaatst. Zeker geen slowflimpje maar een erg grappig filmpje waarin een vrouw haar eigen partner breit. Misschien kan zij een volgend wereldkampioenschap breien eens opleuken met haar ideeën 

hanscke Woensdag 09 Oktober 2013 - 5:26 pm | | Standaard

tien reacties

Marjolijn

Nee, om 4 of 5 uur voor de buis te gaan zitten om naar breien te kijken zal ik ook zeker niet doen, als het nu schaatsen, voetbal of wielrennen zou zijn, vast wel.
Leuk dat filmpje..!!

Marjolijn, (URL) - 09-10-’13 18:33
Desire

Dat de mens zich vroeger helemaal aanpaste aan het winterseizoen daar kan ik me iets bij voorstellen. Wat moest je anders doen zonder social media en internet ;-)
Wat een typisch filmpje … ik dacht even dat ze haar breivriendje gekrompen uit de wasmachine tevoorschijn zou halen ;-)
En de manier waarop hij die banaan vasthoudt pfffffff

Desire, (URL) - 09-10-’13 20:00
Sjoerd

Haha, best wel grappig eigenlijk eigenlijk. En lekker warm in bed…

Sjoerd, (URL) - 09-10-’13 21:51
Hanny

Een paar jaar geleden zijn wij met de Hurtigruten naar de Noordkaap gevaren. Een cruise- en veerboot. De Noorse vrouwen die gebruik maakten van de veerboot kropen bij elkaar en gingen in een kringetje breien. Hartstikke gezellig gezicht al die dames met hun rondbreipennen, die de meest fantastische Noorse patronen breiden. Breien is hot in Noorwegen. En dat daar een wereldkampioenschap gehouden wordt en dat dat uitgezonden wordt op tv kan ik me heel goed voorstellen.

Hanny, (URL) - 09-10-’13 22:03
Margo

Ik ben echt een buiten- zomermens. Ik moest toen ik het las over dat slow tv, vooral over het vuur dat langzaam dooft, denken aan de dvd die ik had, een uren durende opname van een haardvuur. Ik zette die eens in de winter op, bij gebrek aan een echte haard. Het werkte op mij als een echt haardvuur, ik voelde me heel behaaglijk en viel in slaap. Ik denk dat ik dat bij die breimarathon ook zou doen. Ik vind het wel een leuk initiatief, als tegenhanger van het haasten, sneller en meer. Maar rustig aan doen en relaxen kunnen we natuurlijk ook wel zonder beeldscherm.

Margo, (URL) - 10-10-’13 01:38
ria

Ik ben ‘s zomers ook veel actiever dan ‘s winters, we slapen ook gauw wat langer en breien doe ik ‘s zomers ook niet. Alles op zijn tijd vind ik en pas me ook een beetje aan de seizoenen aan.

ria, (URL) - 10-10-’13 11:52
Mirjam Kakelbont

Meestal zat ik vroeger voor de tv te breien. Gewoon overdag, gunde ik mezelf er geen tijd voor. Toch vind ik het een fijne bezigheid, zowel in zomer als winter. Het vervelende is dat ik wel graag brei, maar niemand er een plezier mee kan doen…
Ik ben blij dat ik een normale boyfriend heb :D

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-10-’13 16:29
rietepietz

Breien is leuk maar er is eigenlijk totaal geen reden meer om te breien omdat een trui kopen vaak goedkoper is dan zelf breien!
Ik denk dat ik in de winter zeker wel minder actief ben dan in de zomer omdat je als het donker is alleen maar naar buiten gaat als het moét.
Zal zo’n gebreide man niet vréselijk kriebelen ? ;-)

rietepietz, (URL) - 10-10-’13 18:27
Renesmurf

Ik vind dat wel wat hebben, dat terug naar de diepgang, of saaiheid, hoe je het noemen wilt.

Alhier is wel eens op tv geweest dat miljoenen dominosteentjes vallen.
Helaas op de commerciele dus niet willen zien.

Renesmurf, (URL) - 12-10-’13 12:34
Therese

Ik ben geloof ik ‘s winters en ‘s zomers ongeveer even actief of lui. Ik vind breien (en haken) ook allebei leuk, geen hele truien, maar kleinere dingen en doe dit ook zomer en winter. Wat gelijkmatig ben ik misschien, haha. Ja, we staan inmiddels zo ver van de natuur af, met CV, licht, electriciteit en alles te koop het hele jaar. Ik ga dus echt niet met de kippen op stok.

Therese, (URL) - 14-10-’13 00:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.