WERELDVOEDSELDAG


 Vandaag is het wereldvoedseldag en hoewel het tegenwoordig bijna iedere dag of week 'een dag of week van iets speciaals' is, spreekt mij dit op de één of andere manier wel aan. Ik ben niet zo'n grote eter, zeker geen fijnproever, eigenlijk best wel een beetje een kieskauwer, want voor mij geldt heel vaak: wat de boer niet kent eet hij niet, maar ondanks dit alles vind ik eten wel heel belangrijk. Ik zal niet gauw een maaltijd overslaan. Ik kook bijna iedere dag vers en gebruik maken van een snackmaaltijd doen wij praktisch nooit. Als de patatboer van mensen zoals wij zijn bestaan had moeten opbouwen, dan was het voor hem regelrecht hongerlappen geworden. 

Ook probeer ik altijd afgepast te koken, zodat er weinig tot niets weggegooid hoeft te worden. P. eet sowieso altijd zijn bordje leeg; ik niet altijd. Het  zijn dan net die laatste drie of vier hapjes die ik niet meer opeet, omdat ik dan voel dat ik genoeg heb en dat het mij anders tegen gaat staan. Met mijn prikkelbare darmsyndroom is het goed uitkijken geblazen, omdat ik anders op verschillende manieren last zou kunnen krijgen. 

Stamppot maak ik altijd voor twee keer. Soms vind ik het een paar dagen later nog lekkerder dan toen ik het vers gekookt had. Dat is zeker met boerenkool en zuurkool het geval. Nasi maak ik ook voor twee keer, maar dat vind ik juist de tweede keer wat minder lekker. Vandaag was het de dag van de tweede keer nasi en zodoende hield ik ook wat tijd over en bezocht ik de pagina van wereldvoedseldag. http://www.wereldmaaltijd.nl/index.htm .

Ik heb daar toch wel hele interessante dingen gelezen. Zo zou er bij een eerlijke verdeling voor iedereen in deze wereld voldoende voedsel zijn. Niet nodig, die nare hongeoedeembuikjes die op mijn netvlies gebrand staan; er is immers voldoende......

Helaas, met al onze kennis zijn we nog niet steeds wijs genoeg om een ieder het nodige voedsel te laten krijgen. Zelfs hier in Nederland niet. Grote hoeveelheden voedsel wordt hier zomaar vernietigd omdat het over de datum is. En dan doel ik niet eens op de versprodukten, maar meer op voedingswaren in pakjes, potten en flessen. Men is zich momenteel aan het beijveren om de overtredingen op de houdbaarheidheidsregels zo om te buigen, waardoor er meer produkten bij de voedselbanken afgezet kunnen worden. Een goede zaak lijkt mij. 

Middels die site heb ik ook kennis genomen over het onrendabel zijn van het eten van vlees en vis. Ik ben er nogal van onder de indruk.

In de Wereldmaaltijd is geen vlees en opgenomen. Dat is niet zonder reden gedaan. De productie van vlees zorgt namelijk voor een enorme verspilling van voedsel.

Voor het voeren van de veestapel worden veel landbouwproducten gebruikt die voor menselijke consumptie geschikt zijn. Afhankelijk van de soort veeteelt is voor 1 kilo vlees 3 tot 10 kilo graan, soja, tapioca, maïs e.d. aan veevoer nodig. De grootschalige productie en consumptie van vlees  zorgt dus voor een sterke afname van de hoeveelheid granen en andere voedingsproducten waar anders iedere wereldburger over zou kunnen beschikken. Bijna eenderde van de landbouwgrond in de wereld wordt nu gebruikt voor de teelt van voedergraan voor dieren in plaats van voor graan als voedsel voor mensen. Gevolg is dat miljoenen armen hun toevlucht moeten zoeken tot marginaal bouwland waardoor het voor hen steeds moeilijker wordt om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.

Voor vis is er ook een dergelijk verhaal. Het stemt mij tot nadenken, al heb ik wel het idee, dat er hier en daar wat voorbij gegaan wordt aan het verschil in culturen. In Noord- Europa is het nu eenmaal moeilijk om rijst, mais en sojabonen te vebouwen terwijl men juist daar, als voorbeeld noem ik Lapland, door de eeuwen heen zich altijd voornamelijk met vlees gevoed heeft. Ik denk zelf dat we weer veel meer moeten overgaan naar het eten van voedsel wat dicht bij huis verbouwd kan worden. Dan hoeft er ook niet zo veel voedsel van hot naar her vervoerd te worden.

                                        klik   

Deze foto heb ik vorig jaar op een markt in Bretagne genomen. Ziet er best lekker uit, maar ik zou het nooit kopen.

hanscke Woensdag 16 Oktober 2013 - 8:39 pm | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Ik ben beslist geen vegetariër, maar ik kan me wel in je verhaal indenken. Maar er zitten meer aspecten aan dit verhaal. We hoeven idd niet meer te jagen achter voedsel en vlees. Maar ik denk dat deze behoeften deels gekweekt worden door o.a. grootleveranciers als Macdonalds en Burgerking. Hier komen we nooit en we proberen zo gezond als mogelijk te leven. Maar af en toe een stukje vlees erbij is best wel lekker…

Sjoerd, (URL) - 16-10-’13 22:34
Hanny

Grote eters zijn wij niet. Wel op zijn tijd een stukje vlees erbij.
Waarom maken de supermarkten toch zoveel reclame met recepten uit verre landen, waardoor er geld- en energievretend vervoer nodig is. Waarom niet meer seizoengebonden recepten met ingrediënten die uit de eigen omgeving komen. Dat gesleep over de hele wereld en het telen onder glas is niet bepaald milieuvriendelijk.

Hanny, (URL) - 16-10-’13 23:44
Marjolijn

Een mooi onderwerp wat je tot nadenken zet.
En ja heerlijk een tweede dag van de stamppot, lekker opgewarmd in de koekenpan met een bruin korstje…!!

Marjolijn, (URL) - 17-10-’13 05:20
Desire

Ook ik ben geen vegetariër, maar om nou te zeggen dat ik ‘bergen’ vlees naar binnen werk … nee.
Ik ben liefhebber van lekker eten en heb respect voor goed bereid voedsel. Bij de McDonalds bijvoorbeeld kom ik zelden. Soms wel omdat onze pubers het lekker vinden óf voor het McFlurry-ijsje :-)
Voedsel weggooien doe ik praktisch nooit, tenzij het over datum is en ik dat per ongeluk over het hoofd gezien heb. Het besef dat mensen elders op deze wereldbol weinig tot geen voedsel hebben doet ook mij beseffen dat het kunnen nuttigen van gezond voedsel bijzonder is.

Desire, (URL) - 17-10-’13 22:11
hanscke

@Sjoerd en Desire: ook ik ben beslist geen vegetariër, maar ik houd wel van een goed stukje vlees. Meestal koop ik het vlees bij een echte slager en niet in de supermarkt. Ik ga liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit.

hanscke, (URL) - 17-10-’13 22:30
rietepietz

Mijn eetpatroon loopt vrijwel gelijk met het jouwe dus ook hier wordt weinig eten verspilt en vlees niet bij de supermarkt gekocht maar bij de ambachtelijk slager.
Groente bij de groenteman en voor zover rogelijk van Hollandse bodem.
Het trieste is dat men in Nederland landbouw en veeteelt saneert en het land uit jaagt met domme regeltjes !
We worden met z’n allen steeds afhankelijker van het buitenland en dat baart me zorgen.
Als we stoppen met vlees eten zullen we toch ándere dingen moeten eten zodat er weinig winst te behalen valt denk ik !

rietepietz, (URL) - 18-10-’13 18:41
Renesmurf

ja, er is elke dag wel een dag en bla bla, maar het leuke daarvan is dan juist dat jij deze dag kiest!

Ja, voedsel, van levensbelang.

Renesmurf, (URL) - 18-10-’13 23:13
Rob

Hoewel ik zorgvuldig probeer te eten ben ik toch te zwaar. Al ligt dat ook aan te weinig bewegen.

Anders om gaan met eten kan veel problemen, hier bij armen en daar bij hongerende mensen voorkomen.

Mooi dat jij daar over schrijft.

Vriendelijke groet,

Rob, (URL) - 19-10-’13 22:02
Ximaar

Ik maak vrijwel altijd op maat klaar en ben een semitarier die geen varkensvlees koopt. Dus weing vlees, hoofdzakelijk kip of kipafval. Voor die beesten niet leuk, maar veel minder belastend voor het milieu. Nederlandse kaas is minstens zo erg, dus daar begin ik ook niet aan. Ik haal ook veel bij de Indonees, maar die koopt hier gewoon in de winkel in en er komt weinig van ver.

Mijn probleem is meer uit eten in de vakantie. Of je krijgt niets en dat is erg duur, of je krijgt veel te veel voor veel minder.

Ximaar, (URL) - 20-10-’13 02:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.