IN AMSTERDAM UIT

Soms zijn beperkingen omkeerbaar. In plaats van dat een tweede hond een extra beperking zou opleveren, heeft het ons dit maal een verruiming van mogelijkheden opgeleverd. Na ampele overwegingen leek het mij toch niet prettig meer om er in de herfst met de caravan en de twee honden op uit te trekken. Mooi weer of niet, de dagen zijn kort en de avonden lang.

Maar wat ik misschien met één hond nooit had durven doen, hield ik nu wel voor mogelijk; hen samen onderbrengen in een hondenpension. Ze waren nu immers met zijn tweeën. Mijzelf moed insprekend dat het de normaalste zaak is dat kinderen naar een kinderdagverblijf gaan en het daar misschien ook wel eens een momentje moeilijk hebben is het besluit genomen. Zij gaan uit logeren waardoor er een lang gekoesterde wens in vervulling kon gaan, een paar dagen de handen vrij hebben om enkele musea in Amsterdam te kunnen bezoeken.

De parkeergarage onder de Arena biedt uitkomst voor het parkeren van de auto. Voor 8 euro per etmaal ben je van alle sores af. Even naar de infobalie om het parkeerkaartje om te ruilen voor een openbaar vervoerkaartje en  het vervolg van de reis lijkt wel een feestje. Alleen moet de wachtrij, van krapaan een halfuur, ontstaan door de vele families die op dezelfde manier een dagje Amsterdam willen doen, wel even voor lief genomen worden.  

In die rij kan er en passsant wel allerlei kennis vergaard worden. Mensen overleggen met elkaar over hoe men op de meest efficiënte manier bij het Museumplein kan komen. Ik had mijn huiswerk niet zo erg goed gedaan, ik was niet echt goed op de hoogte, maar door mij belangstellend in de gesprekken te mengen raakte ik goed geinformeerd.

Aangekomen bij het Rijksmuseum, moesten we ons opnieuw aansluiten in de rij. Hier was de wachttijd ongeveer een half uur. Het museum was namelijk overvol en er moesten eerst  weer mensen vertrekken. Het mooie weer voelde als een troost, net als de gedachte, dat ik een volgende keer echt niet meer in een schoolvakantie zal gaan.   

In het museum was het dus erg druk, het was hier en daar een beetje storend, maar het heeft geen afbreuk gedaan aan het genieten van het vele moois wat ik kon zien. Dit was de derde of de vierde keer dat ik in het Rijksmuseum was en het viel mij op dat ik veel meer kennis had dan dat ik gedacht had. Bij een behoorlijk aantal schilderijen had ik het gevoel dat ik dit al eens eerder gezien had, het zij het schilderij zelf of een afbeelding er van. Ik voelde me opeens niet meer zo heel erg onnozel.

Na een uur of drie rondgezworven te hebben vonden we het welletjes. Buiten was het nog steeds heerlijk weer en hiervan hebben we nog een uurtje van kunnen genieten met een lekker glaasje wijn op een terrasje aan die prachtige Prinsengracht met de bomen getooid in die mooie herfstkleuren. 

Na een heerlijk etentje, gezellig samen met zoonlief, ben ik vrijwel direct in slaap gevallen, zonder mij echt zorgen te maken over hond Hessel en hond Iemand. Het was een zeer geslaagde eerste dag waarin ik heel veel moois heb gezien. Het was overal toegestaan om foto's te maken en dat heb ik dan ook veelvuldig gedaan. In de komende tijd zal ik zo nu en dan gebruik maken van deze foto's hetzij als illustratie, hetzij als een onderwerp van een blog. Hiervoor heb ik namelijk ideeën genoeg opgedaan.  

Het onderste schilderij is van Ruisdael, 1628-1682. Ik vond het wel iets herfstigs hebben. 

                    klik

                      klik

hanscke Zondag 27 Oktober 2013 - 1:20 pm | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Goh, daar heb ik ook nog kaarten van. Het wordt voor ons ook eens tijd om er even tussenuit te gaan geloof ik.

Sjoerd, (URL) - 27-10-’13 16:08
Hanny

Straks het voordeel van niet meer werken dat je dit soort bezoeken niet meer in de schoolvakanties heeft te doen. Groot voordeel. Verheug je er alvast maar op. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van Hessel en Iemand.

Hanny, (URL) - 27-10-’13 16:56
Desire

Jullie hadden zeker geluk met het weer, vandaag is anders :-(
Maar mooi issie geworden hè, dat ‘nieuwe’ Rijksmuseum. Zelf ben ik ook van plan om erheen te gaan, maar dan NIET in een schoolvakantie :)
Benieuwd hoe de honden het hebben gehad.

Desire, (URL) - 27-10-’13 17:17
Marjolijn

Ja nu was je nog gebonden aan de herfstvakantie, incluis de drukte, dat hoeft volgend jaar niet meer.
Fijn dat je zo genoten hebt.

Marjolijn, (URL) - 27-10-’13 19:11
rietepietz

Ik kan me nog herinneren hóeveel verschil het maakt als je , na je pensioen, ergens op weekse dagen heen kunt gaan. Alleen het parkeren is dan overal veel makkelijker en natuurlijk is het minder druk overal.
Toch ben ik nog niet in het Rijksmuseum geweest , het is daar nog steeds altijd druk na de lange verbouwing!
Ik hoop dat de honden het helemaal goed gehad hebben in het pension!

rietepietz, (URL) - 27-10-’13 22:17
Thérèse

Wat heerlijk Hanscke. Verstandig om ze samen in een pension te doen. Ik vind één dag A’dam al heerlijk. Wat zal je genoten hebben van een paar dagen. En bedankt voor die autoparkeertip!

Thérèse, (URL) - 28-10-’13 21:14
Leidse Glibber

Een paar dagen Amsterdam is altijd leuk. De musea zijn niet alleen in de herfstvakantie maar altijd erg druk, maar ach je hebt de tijd moet je maar denken.

Leidse Glibber, (URL) - 29-10-’13 00:36
Renesmurf

ja, dat is het nadeel van Amsterdam, maar ja, het hoort er ook weer bij he, die drukte.

Renesmurf, (URL) - 29-10-’13 00:53
Ria

Dat zit mij ook altijd in de weg,al heb ik 2 honden. Naar het pension brengen.De vorige twee ,jaren geleden, gingen regelmatig naar een pension. Ik begrijp niet waarom ik het nu niet meer op kan brengen, misschien omdat de mini- jack russell zo ongelooflijk angstig is.
Fijn dat je toch een leuke dag had.
groetjes, Ria

Ria, (URL) - 29-10-’13 22:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.