IN DE BAN


Zo hoeft het nu ook weer niet, in de vele nieuwsuizendingen op de dag van de intocht van sinterklaas gewag doen van het feit dat de sint toch op tijd is aangekomen. Uit het nieuws bleek dat daags voor de aankomst in het sinterklaasjournaal vermeld was dat de boot de verkeerde kant zou zijn opgegaan. Leuk voor in het jeugdjournaal, maar niet relevant voor een echte nieuwsuitzending. 

Ik was veel meer geinteresseerd in het nieuws naar mogelijke vervelende acties van tegenstanders van ZWARTE PIET, maar gelukkig is dat, behalve een kleine demonstratie in Amsterdam, uitgebleven. En nu maar hopen dat dit bij de intocht in Amsterdam ook achterwege blijft.

Waar hebben we het over. Die hele discussie over Zwarte Piet vind ik één van de meest onzinnige dingen van dit jaar. En hebben we dat gehad, dan komt de volgende onbelangrijke discussie er al weer aan. Stille Nacht Heilige Nacht en de De Herdertjes lagen bij nachte zijn ook in ban gedaan. De liederen, net zo'n cultureel erfgoed als Zwarte Piet, komen niet voor op de lijst met goedgekeurde liederen en kunnen daarom niet meer in de liturgie opgenomen worden.

Nee, we moeten blij zijn met het nieuwe woord uit de troonrede, de participatiemaatschappij. Actief deelnemen en zelf verantwoordelijk zijn lijkt de slogan van deze tijd. Strak plan, maar als eerste wil ik dan wel graag meedoen om onze mooie oude tradities in ere te houden en niet van alles wat de eén of de ander niet aanstaat in de ban te doen. In de ban doen, een heel oud gebruik, maar dat stukje cultuur hoeft dan wat mij  betreft niet in ere hersteld te worden. Laten we proberen het goede te behouden. 

                                         klik

hanscke Zaterdag 16 November 2013 - 8:19 pm | | Standaard

tien reacties

Sjoerd

Ik hoef hier geen woord aan toe te voegen, ik ben het helemaal met je eens

Sjoerd, (URL) - 16-11-’13 22:58
Ximaar

Bannen was de laatste jaren meer iets van het internet. Over dat Zwarteklaasgdoe heb ik niet zo zeer een mening. Ik vier het al 30 jaar niet meer. Wat wel eens uigezocht mag worden is het aantal Pieten per Klaas. Dat lijkt wel jaarlijks toe te nemen.

Participeren doe ik inmiddels al een jaar of 10, met deelname aan circa 20 klankbord- en adviesgroepen. Al met al vind ik dat participeren behoorlijk matig. Veel bewoners doen mee, maar dan vooral als een soort aanloop naar hun nimby-procedures. Belangengroepen met een meer algemeen belang hebben moeite om vrijwilligers te leveren.

Ximaar, (URL) - 16-11-’13 23:19
Hanny

De hele pietdiscussie is onzinnig. Maar ik heb me gestoord aan het gezeur in het sinterklaasjournaal dat Groningen zo ver weg ligt en dat je zo lang in de trein moet zitten om er te komen. Liever langer onderweg in de trein dan in de file.

Hanny, (URL) - 16-11-’13 23:50
Renesmurf

Ja, wimpel het maar af als onzin, maar ondertussen zijn er wel donkere medemensen met bezwaren tegen de schmink. En dat mag niet? Van mij wel, ik vind dat iedereen recht heeft op zijn eigen mening.

En dat Sinterklaas goed en wel is aangekomen wordt altijd meegenomen door de NOS in alle normale nieuwsuitzendingen, als ware het echt. En dat is het.

Renesmurf, (URL) - 17-11-’13 00:28
Marjolijn

Helemaal mee eens…!
Goede tradities hoeven niet weg als er iets nieuws ontstaat, dat kan best samen gaan.
Fijne zondag.

Marjolijn, (URL) - 17-11-’13 05:40
ria

hier wordt het ook al jaren niet meer gevierd, maar ik vind ook wel dat het moet blijven, met zwarte Pieten. Laten we ons vooral alleen maar druk maken om zaken die er wel toe doen.

ria, (URL) - 17-11-’13 11:01
Wieneke

Mensen die zo’n ontzettende moeite hebben met onze traditie Sinterklaas en Zwarte Piet, hebben nooit moeite met ons uitkeringensysteem. Opvallend, nietwaar? Iedereen mag in dit land vrijelijk zijn mening uiten en overal over demonstreren. Maar de meerderheid beslist. Dat heet democratie. Wat is trouwens de volgende mediagekte? Oh ja, na twee nachten vorst……..de elfstedentocht natuurlijk. Ik hou van die voorspelbaarheid. :-)

Wieneke, - 17-11-’13 11:20
rietepietz

In eerdere politiek correcte oprispingen werd zwarte Piet steeds vaker bruin geschminkt , mensen met een roet zwarte matte huid zijn er vrijwel niet in Nederland maar mensen met een bruine huid dés te meer.
De problemen zijn dus in hoofdzaak veroorzaakt door “aan tradities te sleutelen” , de boodschap moge duidelijk zijn , áfblijven!
Waar we in Nederland altijd respect moeten opbrengen voor minsten 50 ons onbekende culturen éis ik dat men ook respect op brengt voor de hier heersende cultuur , áfblijven!

rietepietz, (URL) - 17-11-’13 16:39
suske

goed nieuws ! gisteren in Roeselare waren de pieten nog zwart !
dus geen vuiltje aan de lucht hier !

suske, (URL) - 17-11-’13 16:40
Desire

Nou Wieneke zegt het heel treffend: “mensen die zo’n ontzettende moeite hebben met onze traditie Sinterklaas en Zwarte Piet, hebben nooit moeite met ons uitkeringensysteem”. Nee, DIE mag volgens die mensen vooral NOOIT verloren gaan … inderdaad opvallend. Maar Sinterklaas lijkt wel een verjongingskuur te hebben ondergaan. Ik zag hem gisteren tijdens de intocht, wat issie ineens kwiek en snel! ;-)

Desire, (URL) - 17-11-’13 17:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.