HEERLIJK AVONDJE


Zou ik het bijna vergeten. Toen ik in de herfstvakantie in het Rijksmuseum was, heb ik met opzet deze foto's genomen, om deze rond de sinterklaastijd te kunnen plaatsen. Edoch, toen ontstonden al vrij ras de discussies rond Zwarte Piet en ik moest mij inhouden om niet iets met deze foto's te doen.

Ik had ze natuurlijk als bewijs kunnen aanvoeren, dat ook in het Rijksmuseum te vinden is dat  "ons" Sinterklaasfeest al eeuwenoud is. Ergens zei wel een stemmetje in mij, dat het niet een sluitend bewijs is, want  geschiedens kan, wat al zo vaak gebeurd is, herschreven worden. Hoe dan ook, ik heb de afbeeldingen bewaard met de bedoeling ze rond vijf december te plaatsen.

Gelukkig hebben de sinterklaasfestiviteiten er verder niet onder geleden nadat de goedheiligman hier aan land is gestapt, de acties van een  handjevol tegenstanders van de zwarte Piet ten spijt. En een zwarte Piet zonder grote gouden oorbellen, ach daar is wel mee te leven. Ik ga het maar als een nieuwe traditie beschouwen, de protesten voorafgaand aan de aankomst van sinterklaas. Dan heeft het een plekje gekregen en hoeven we ons er niet meer zo druk om te maken.

En of ik zelf nog het Heerlijke Avondje ga vieren? Jazeker, maar niet vanavond. En we hebben het ook niet gistermiddag, zoals het de bedoeling was, gevierd. Het was geen haalbare kaart om met een gipsbeen op één dag heen en weer naar het Haagje te rijden. Ze, dochterlief en kleindochter, komen zaterdag nu bij ons om dan alsnog samen ons heerlijk avondje te vieren. Gezellig, ik kijk er naar uit. Voor niemand van ons een roe, maar voor ons allen verschillende pakjes, surprises en gedichtjes. De zak is gevuld en staat klaar. Kom maar op Heerlijk Avondje!

                                        klik

hanscke Donderdag 05 December 2013 - 5:48 pm | | Standaard

acht reacties

Marjolijn

Helemaal goed dat het toch door kan gaan…!
Geniet er zaterdag volop van.
En voor straks toch een fijne avond.

Marjolijn, (URL) - 05-12-’13 18:57
Hanny

Leuk om het schilderij van Jan Steen deze dag te gebruiken op je log.
Gelukkig kunnen je dochter en kleindochter naar jou toe komen. Het zou ook geen pretje zijn geweest om vandaag naar het Haagje te rijden. Veel plezier daarom zaterdag!

Hanny, (URL) - 05-12-’13 20:46
Thérèse

Wat leuk zo’n Jan Steen schilderij erbij en wat een vooruitziende blik. Voor a.s. zaterdag wens ik je zovast veel plezier.

Thérèse, (URL) - 05-12-’13 21:29
Sjoerd

Ach, met dit weer blijft Sinterklaas nog wel een dagje extra, veel te gevaarlijk om nu op de boot te stappen.

Sjoerd, (URL) - 05-12-’13 21:53
Petr@

Leuk zo’n oud schilderij van onze oude traditie.
Wij hebben het gisteravond gevierd en zoals elk jaar was het weer lachen, gieren, brullen. Zoals het hoort, en met simpele kadootjes tot 15 euro.
Jullie ook veel plezier!!

Petr@, (URL) - 06-12-’13 11:23
Rietepietz

Fijn dat het “heerlijk avondje” toch geregeld kon worden ,want inderdaad is twee keer op een dag zo’n lange rit geen pretje met een been in het gips.
Ik zie dan weer totaal het nut niet van het afschaffen van de oorbellen, hoe méér symbolen Piet inlevert hoe méér hij op de gemiddelde mens met een donkere huid zal lijken en hoe harder de protesten zullen oplaaien.

Rietepietz, (URL) - 06-12-’13 12:25
Renesmurf

Het is een mooie tijd altijd, de Sinterklaastijd! En velen gaan het komend weekend nog vieren, dus voor hun is de Sint nog lang niet weg!

Renesmurf, (URL) - 06-12-’13 23:31
ria

Ah, je bent inmiddels aan het uitpakken denk ik, of pepernootjes aan het snoeoen, veel plezier!

ria, (URL) - 07-12-’13 23:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.