ANTI APARTHEID


 Ook ik wil middels een blogje mijn eer betuigen aan deze grote man. Inspirator van velen. Het is moeilijk voor mij om weer te geven, welke betekenis deze man nu precies voor mij gehad heeft, maar ik bewonderde hem omdat hij opkwam voor de rechtsongelijkheid tussen blank en niet blank. Discriminatie tussen blank en zwart. Ik heb het altijd heel vreemd gevonden.

Als kind kon ik mij al mateloos opwinden als ik tijdens een radionieuwsuitzending hoorde dat er op een universiteit in Amerika weer een aantal negers waren toegelaten. Waarom zouden negers dit niet mogen? ik kon er met mij kinderlijke verstand niet bij.

Natuurlijk was ik het later, toen ik volwassen was, ook helemaal niet eens met wat er in Zuid Afrika gebeurde, maar ik was ook niet zo'n voorstander van die harde vorm van actie voeren in de vorm van de pamfletten van de afbeelding. Ik weet dat P. enkele T-shirts met deze opdruk had en dat ik het niet zo'n goed idee vond als hij dit droeg wanneer wij bij mijn ouders op bezoek gingen. Te confrontererend!

Pas met de vrijlating van Mandela ging deze man meer voor mij leven, hoewel ik het jammer vond dat ook hij niet ontkwam aan het echtscheidingsmonster. Later heb ik daar wat meer begrip voor kunnen krijgen. Ook de musical, die ik zeer intens en met veel plezier bekeken heb, heeft mij meer inzicht gegeven in de grootheid van deze man.

In de afgelopen jaren is Mandela vaak een gespreksonderwerp tussen mijn vader en mij geweest. Niet zozeer om zijn voorbeeld uit het verleden, maar omdat hij vaak tegelijkertijd met mijn vader in het ziekenhuis verbleef. Wanneer Mandela dan weer opgeknapt was en naar huis ging, vertelde ik dat mijn vader om hem vervolgens uit te nodigen dit voorbeeld te volgen. Het gaf hem vaak moed en het gaf kleur aan onze gesprekken.

Morgen is mijn vader is jarig. Dochterlief vroeg wat ik nu ga zeggen, als hij ingaat op de dood van Mandela.  Dat antwoord weet ik al. Nelson Mandela is 95 geworden en mijn vader wordt 92. Hij kan zich nog blijven richten op Nelson Mandela, want dan hij heeft nog een paar jaar te gaan en naar ik wel mag hopen, wel in een goede gezondheid.

Wat Nelson Mandela betreft heb ik er vrede mee, dat hij is ingeslapen. Hij Ruste in Vrede.  

                                          klik

hanscke Zondag 08 December 2013 - 4:46 pm | | Standaard

negen reacties

Hanny

Een grote verzoener. Een voorbeeld voor velen. Laten we met z’n allen strijden waar hij voor streed. Hij heeft nu zijn welverdiende rust.
Ik hoop van harte dat jouw vader ook de gezegende leeftijd van 95 zal halen in met een zo goed mogelijke gezondheid. Mijn felicitaties voor jou en voor je vader met zijn verjaardag.

Hanny, (URL) - 08-12-’13 21:43
Ximaar

Ik mocht Mandela graag, maar ik weet ook dat door hem niet alles is opgelost. Kan ook moeilijk. De apartheid met later de thuislanden was een waardeloos systeem en Israel (destijds de grootste bondgenoot van het apartheidregiem) heeft nog steeds 2 thuislanden, zelfs met een muur er omheen. In de USA doen ze net alsof je hun apartheid oplost door de zwarten meer te respecteren. Prima, maar hun oorspronkelijke bevolking zit nog immer in reservaten en maakt echt geen kans op een politieke functie, laat staan op een presidentschap. Een van de weinige ‘Indianen’ met een politieke functie was Chavez (60% Indiaan) en die is flink tegengewerkt door de USA. Maar goed, de oorspronkelijke bewoners van Taiwan zitten ook in reservaten en ook danzij multinationals als onze VOC. Balkenende vond dat we weer een VOC-mentaliteit moesten krijgen. Lijkt mij beter van niet.

Ximaar, (URL) - 08-12-’13 22:29
Sjoerd

Ik heb een groot respect wat deze man allemaal gedaan heeft, en niet voor zichzelf, maar voor anderen.

Sjoerd, (URL) - 08-12-’13 22:31
Desire

Mandela is een legende, met helemaal niemand te vergelijken. In zijn eentje voerde hij een strijd waarvoor hij gestraft werd. Ten onrechte járen in de gevangenis. En waarom? Omdat hij streed voor gelijke rechten, voor iedereen. En ondanks dat hij zolang geïsoleerd werd, kwam hij als een mild mens vrij. Ongelooflijk, wat een wonderbaarlijke, sociale man. RIP Mandela!

Desire, (URL) - 08-12-’13 23:52
Marjolijn

Een groot man verloren gegaan.
Een man die de wereld een beetje heeft kunnen veranderen door zijn strijd.
Nu krijgt hij zijn welverdiende rust.

Van harte proficiat met je vader.
Mooie dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 09-12-’13 05:40
rietepietz

Inderdaad een héél bijzonder man die veel betekend heeft !
We mogen hopen dat zijn nagedachtenis nog vele mensen zal inspireren!

rietepietz, (URL) - 09-12-’13 18:39
Thérèse

Wat origineel dat jij specifiek de betekenis van Mandela voor jou beschrijft. Het is ook een mooi stukje geworden.
Wat de praatjes op TV betreft, doen ze allemaal of het nu aardig goed gaat daar, maar dat is niet zo. Maar natuurlijk heb ook ik veel respect en bewondering voor deze man.

Thérèse, (URL) - 12-12-’13 16:24
Renesmurf

ja, boven de 90 wordt het allemaal echt minder.
En dan maar rustig aan doen en zo.

Mandela is niet meer, maar zal nooit vergeten worden.
En dat niet vergeten geldt gelukkig voor de meeste mensen.

Renesmurf, (URL) - 14-12-’13 15:01
Ria

Diep respect voor Nelson Mandela .Hij streed en leed voor een ideaal gelijkheid voor iedereen.

groetjes, Ria

Ria, (URL) - 14-12-’13 22:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.