TRADITIE OF CULTUUR


Als je iets maar vaak genoeg doet, wordt het vanzelf een traditie. Ooit heb ik zelf wel oliebollen gebakken, maar ik kies er nu al vele jaren voor om ze "gewoon" te kopen. Zeker nu er al weer een aantal jaren een zeer goede en professionele oliebollenkraam staat op het nieuw gecreëerde grootwinkel plein net buiten het stadje, bijna.... grenzend aan ons dorp. Vorig jaar hebben we nog al even op onze beurt moeten wachten, maar dit jaar ging het heel snel.

Dit even terzijde, want waar het mij omgaat is, dat ik even wil benoemen, dat ik de traditie van oliebollen graag in stand wil houden. Het hoort net zo bij het oude jaarsgevoel als de in dit jaar zo omstreden Zwarte Piet bij Sinterklaas hoort. En misschien hoort het knallen en het vuurwerk ook wel heel erg bij het Oud en Nieuwgevoel, maar deze traditie mag dan van mij wel per direct afgeschaft worden. Ook deze kwestie heeft, net als de zwarte piet kwestie, zowel vele voorstanders als tegenstanders en hoe graag ik ook allerlei tradities in ere wil houden, gezien het vele letsel wat ontstaat bij het afsteken van vuurwerk, ben ik groot voorstander om dit gebruik af te schaffen, of en misschien is dat een mogelijkheid, dit misschien in een andere vorm te laten voortbestaan.

Terugkijken op het voorbije jaar is ook min of meer een traditie. Ik heb al mijn blogjes van dit afgelopen jaar wat doorgelopen, waardoor ik mij toch aardig een beeld heb kunnen vormen van wat mij dit jaar zoal heeft beziggehouden. Zonder echt in detail te treden wil ik een drietal dingen noemen die mij bij het teruglezen erg getroffen hebben.

  1. Natuurlijk was de komst van hond(je) Iemand een hoogtepunt. Wat hebben we genoten van de puppytijd en de tijd dat hij uitgroeide tot de bijna volwassen hond die hij nu is. En wat kunnen de twee honden het goed met elkaar vinden. Zijn komst heeft ons gebracht wat we er ons van voorgesteld hadden; heel veel plezier en heel veel toegevoegde waarde .
  2. Het plezier wat ik gehad heb in het lopen van De Dam tot Dam loop. Ik was zo blij, eindelijk uit dat hele diepe dal van gezondheidsproblemen gekrabbeld te zijn. Echte genezing was er dan wel niet en zal er ook niet komen, maar ik heb in het afgelopen jaar wel geleerd om te kunnen accepteren dat goede periodes afgewisseld worden met een tijdje dat het iets minder gaat en dat er in de goede periodes nog heel veel mogelijk blijkt te zijn.
  3. Het anonieme cadeau, de DVD met een film gebaseerd op het leven van Margaret Thatcher en gespeeld door Meryl Streep, dat ik zo maar in mijn brievenbus vond. Bij het teruglezen van dat blogje werd ik opnieuw helemaal blij en deed mij beseffen dat ik nog lang niet op wil houden met het schrijven van blogjes. Het plezier in het schrijven, het lezen van de blogjes bij anderen, ik wil het nog lang niet kwijt.

Deze drie hoogtepunten geven mij het gevoel om zo door de bank genomen terug te kunnen kijken op een jaar waarvan ik zeg      EN HET WAS GOED. 

                                     KLIK


PRETTIGE JAARWISSELING EN DE ALLERBESTE WENSEN VOOR HET JAAR WAT OVER DE BRUG KOMT

hanscke Dinsdag 31 December 2013 - 3:45 pm | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Ieder jaar heeft plus- en minpunten. Zo staat het in het leven. Ik wens jou en iedereen die je liefheeft een florissant 2014 toe.

Sjoerd, (URL) - 31-12-’13 17:31
Hanneke

Wij hebben al jaren de traditie ‘geen oliebollen’, kan ook natuurlijk.

Hanneke, - 31-12-’13 18:58
Marjolijn

Voor 2014 wens ik je :
Een mooie vroege lente,
een zwoele zomer met veel zonuren,
een late herfst en een heldere winter.
Precies zoals de seizoenen horen te zijn.
Tot volgend jaar hé !
En nu maar lekker gaan smullen van de oliebollen…!!

Marjolijn, (URL) - 31-12-’13 19:38
Margo

Ik ben het helemaal met je eens voor wat betreft knalvuurwerk. Dat moet aangepakt worden.
Ik geloof niet dat ik ooit oliebollen heb gebakken. Die koop ik wel. We hebben hier een bakker die bij de beste van het land behoort en dat verschil proef je wel.

Verder wens ik je een gezellige avond en een gezond en voorspoedig 2014 toe!

Margo, (URL) - 31-12-’13 19:54
Desire

Een bewogen jaar voor jou. En wat betreft het afsteken van vuurwerk ben ik het met je eens, je schiet al je geld de lucht in en het veroorzaakt (onnodig) letsel. Afschaffen zeg ik. Voor jou ook veel goeds gewenst in 2014!

Desire, (URL) - 31-12-’13 21:37
Renesmurf

Ik vind het dan weer juist mijn traditie om er flink tegenin te druisen.
Maar evengoed, ik vind oliebollen ook lekker en vuurwerk niet om aan te horen, maar ach… Het was alweer een jaar.

Renesmurf, (URL) - 31-12-’13 23:27
ria

Wij hebben ze ook altijd zelf gebakken en kopen nu ook, wel zo makkelijk en je huis stinkt niet. Jullie ook de beste wensen voor 2014.

ria, (URL) - 01-01-’14 17:50
rietepietz

Oliebollen vind ik zelf niet lekker maar natuurlijk moet “de traditie“blijven bestaan.
Oók het vuurwerk hoort er bij al blijft het jammer dat veel mensen zich niet kunnen beheersen tot 12 uur en zich niet willen beperken tot siervuurwerk!
Als dát af te dwingen zou zijn zou dat prachtig zijn.
Maar jouw hoogtepunten zijn de slechtste nog niet;-) een mooi 2014 !

rietepietz, (URL) - 01-01-’14 19:33
Ximaar

Ik koop al jaren geen vuurwerk. Siervuurwerk vind ik wel mooi, maar dan liever profeesioneel afgestoken zoals hier op 8 oktober of in Frankrijk op 14 juli.

Oliebollen koop ik hier de hele maand, af en toe een bij een van de vele kramen. Ze waren deze keer erg goed. Niet van die broodbollen die mislukte bakkers doorgaans slijten, maar lekkere luchtige. De oliebollen bij familie vond ik dan ook matig behalve een paar die door een Marokkaanse waren gebakken.

En tradities worden geboren uit gebrek aan fantasie. ;-)

Ximaar, (URL) - 02-01-’14 20:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.