ZACHTTREURIG


Hoe vaak ik het nummer Bye Bye Love, Bye Bye Happiness, Hallo Emptyness heb meegebruld, weet ik niet, maar heel vaak! en dan meestal op de uitvoering van Simon and Garfunkel. Vooral de woorden Hallo Emptyness raakten mij diep en ik kon er helemaal in wegkruipen.

Natuurlijk moest ik hier aan denken, toen ik een paar dagen geleden hoorde, dat Phil van de Everly Brothers is overleden, want ik weet ook wel dat zij dit nummer als eersten op de plaat gezet hebben. Maar voor deze eerste versie van hen uit 1957 ben ik zelfs te jong. Ik was toen zeven jaar. 

Ik breng die versie altijd in verband met een paar oudere neven van mij, die toen een jaar of zestien, zeventien moeten zijn geweest. Op de verjaardagsvisites waren zij vaak Het onderwerp van gesprek. Zij waren de eerste generatie jongeren met een eigen stijl: vetkuiven, leren jasjes, als het even kon een brommer en eigen popidolen. Hun moeders, oudere zussen van mijn moeder konden er niet over uit en ze maakten zich ernstig zorgen of het wel goed zou komen met hen. 

Onlangs is net als Phil, één van mijn neven overleden. Ook hij mocht niet zo oud worden. Na zijn toch wel enigszins turbulente jonge jaren is hij een heel aimabel mens geweest, zeer liefdevol en toegewijd aan zijn vrouw en kinderen. 

Dit alles maakt mij een beetje melancholisch, misschien ook een klein beetje weemoedig. Het doet mij zo beseffen, dat ook voor mij het grootste deel van mijn leven al voorbij is. Natuurlijk ben ik daar nu even heel erg mee bezig, omdat ik in een andere levensfase ben aangekomen. 

En ook nu kan ik uit de grond van mijn hart met dit nummer meezingen, bye bye happiness, want echt, ik ben vele jaren heel gelukkig geweest in mijn werk, in het onderwijs. En ergens voel ik ook wel de woorden: Hello emptyness, alleen wil ik dat niet zo voelen, omdat ik de toekomst in vol vertrouwen tegemoet zie. Het zal anders zijn, zonder het werk, maar aangezien ik in zoveel dingen belangstelling en interesse heb waardoor ik mij bij zo veel verschillende clubs en dergelijke kan aansluiten, gaat het mij zeker lukken om plezier in het leven te houden. Het zal alleen even zoeken zijn om er een goede vorm voor te vinden. Daarom vind ik het ook niet erg om nu voor even in dit nummer weg te zwijmelen.

 

hanscke Woensdag 08 Januari 2014 - 5:46 pm | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

Het blijft een hele mooie plaat waarvan ik deze uitvoering beter vind dan alle andere. Ik kan me voorstellen dat het afscheid nemen, je een beetje doet denken aan dit nummer.

Sjoerd, (URL) - 08-01-’14 20:33
Desire

Gelukkig zie je de toekomst in vol vertrouwen tegemoet, tussendoor af en toe zwijmelen mag best. Hoort ook bij het leven ;-)

Desire, (URL) - 08-01-’14 22:02
Marjolijn

Een mooie plaat voor de gebeurtenis die nu plaats vind.
Zing maar uit volle borst je nieuwe toekomst in…!!

Marjolijn, (URL) - 09-01-’14 06:31
ria

Ja daar heb ik ook volop met meegezongen, en op gedanst. Ga maar niet teveel lopen piekeren, dat is zonde van de tijd! (hoor mij nou ;-))

ria, (URL) - 09-01-’14 10:16
rietepietz

O ja, puur jeugd sentiment voor me, Wat waren ze populair eind jaren 50 begin jaren 60 die Everly Brothers! Veel bekende artiesten zijn van de leeftijd van Henk en mij en het stemt altijd tot enig nadenken als er weer een “leeftijdgenoot” overleden is .

rietepietz, (URL) - 09-01-’14 20:49
Margo

Ik wist niet eens dat Simon & Garfunkel het ook hebben gezongen. Een heerlijk nummer, net als zoveel van de Everly Brothers.
Ja, zo’n tekst stemt nostalgisch en ieder afscheid is moeilijk, vooral een definitief afscheid. Maar waar iets verdwijnt komt ruimte voor iets nieuws. En we bewegen ons hele leven door, dus er komt weer iets nieuws op je pad! Maar eerst maar lekker relaxen en genieten van het niets hoeven!!

Margo, (URL) - 10-01-’14 15:45
Renesmurf

Ik hoor hem wel eens op de Arbeidsvitaminen en zing dan vrolijk mee!
Echt om een goed humeur van te krijgen.

Renesmurf, (URL) - 11-01-’14 14:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.