TABLETKRANT


Terwijl ik de krant opvouwde, vroeg ik mij af of dit het nu was, wat ik gemist had. Vorig jaar april had ik het abonnement op de de Leeuwarder Courant beëindigd, toen dit een ochtendkrant was geworden. Dan konden we net zo goed een landelijke krant op tablet nemen, zo was mijn gedachte. Het AD beviel, en bevalt nog steeds, uitstekend zelfs en de krant in tabletvorm ook, maar ik miste wel een beetje het nieuws uit onze regio. En de overlijdensadvertenties van de mensen uit de directe omgeving....

Na de zomervakantie zocht ik naar een goedkope oplossing om toch de Leeuwarder Courant te weer te kunnen lezen en vond ik dit in de vorm van een abonnement voor de i-Pad. Alleen de manier zoals de krant in tabletvorm verschijnt vond ik niet fijn. Het AD kan ik lezen als een krant, maar om de Leeuwarder te kunnen lezen moest ik steeds op een bepaalde manier scrollen. Het leest niet als een echte krant. Bovendien werden de rouwadvertenties niet weergegeven, maar werd er doorgeschakeld naar de site van mensenlink. Na het proefabonnement was ik er dus wel klaar mee, en ik stopte dit weer.

Toch komt het te vaak voor dat ik van sommige nieuwtjes in de regio niet op de hoogte ben, en ook dat ik niet weet dat bepaalde personen onlangs zijn overleden, waardoor ik toch maar weer eens ging onderzoeken of er niet een goedkoop abonnement op die Leeuwarder krant mogelijk was. Mijn oog viel op een proefabonnement van zes weken voor twaalf euro. En zo krijg ik deze weken weer een krant, gewoon op papier, met daar in alles er op en er aan, dus ook de overlijdensadvertenties.

Het is misschien wel een vreemde tic, maar ik wil die advertenties altijd even lezen. Het geeft zoveel extra info tussen de regels door. Zo las ik dat een ouder echtpaar, 61 jaar getrouwd, om euthanasie had gevraagd, maar dat dit niet mogelijk was geweest. Al zoekend op het internet hadden zij zelf mogelijkheden binnen de wet gevonden. In de rouwadvertentie stond dit gegeven in dichtvorm, in het Fries, te lezen. De kinderen waren zeer respectvolg naar hun ouders toe

Dit soort dingen stemt mij altijd wel tot nadenken, maar is dit nu echt het belangrijkste van een krant? zo stelde ik mijzelf de vraag. Nee, niet echt. Bovendien zal het aantal rouwadvertenties wel gaan afnemen nu de krant door veel minder mensen gelezen wordt. Maar ik vind het wel prettig om de artikeltjes die over onze regio gaan, weer te kunnen lezen, dus ik denk, dat ik na deze zes weken toch maar weer het goedkope abonnenment voor de i-Pad neem en afscheid neem van die vreemde tic om de rouwadvertenties uit te pluizen.

Rest mij nog wel even de vraag of de lezer zich herkent in het lezen van ovelijdensadvertenties.

                    klik

hanscke Donderdag 30 Januari 2014 - 3:02 pm | | Standaard

dertien reacties

Ximaar

Ik lees de regionale krant in de bieb. Circa 2x per week wip ik daar naar binnen en lees dan hoofdzakelijk de regionale berichten over een dag of 3 en dus ook de overlijdens, geboorte en huwelijksadvertenties (die laatste 2 soorten staan er bijna niet meer in).

Het landelijke en internationale nieuws lees ik op Teletext of zie ik in het Journaal voorbij komen. Dat is nieuws waar ik doorgaans niets mee kan. Ik ga de mensen in verweggistan niet helpen als daar iets in stort. De gemeenteraad bepaalt veel meer voor ons dan de landelijke regering en bij de gemeente sta ik zo binnen als iets me niet bevalt. Met lokaal en regionaal nieuws kan ik dus veel meer.

Zelf vind ik het regionale nieuws wel steeds slechter worden. Dat zal komen door de afname van het aantal abonnees, de daaraan gekopelde advertentie-inkomsten en daarmee het verdwijnen van een kwalitatief goede regio-redactie. De journalisten die overblijven kunnen geen betere baan vinden en moeten stukjes afraffelen omdat er te kort geld binnen komt.

Voorheen las ik de krant met de buren, die zijn inmiddels verhuisd. Thans bij de bieb is voor mij een stuk practischer. Die ligt halverwege m’n stadsuper en ik hoef geen oude kranten weg te brengen. Op het internet is onze regiokrant zeer beperkt en daarmee Telegraf-achtig stemmingmakend. Veel zetten ze niet op het internet. Ze hebben inmiddels ook een betaalde tabletversie. Neem aan dat die het ook op een laptop doet, tabletten staan bij mij alleen onaangeroerd in het medicijnkastje. Die versie zou voor mij beperkt mogen worden tot de regio en dan ook zonder sport. Dan hou je een dagelijks nieuwsbriefje over en dat moet een stuk goedkoper kunnen.

Ximaar, (URL) - 30-01-’14 16:56
Hanny

Toen wij nog een abonnement hadden op de LC, las ik ook altijd de rouwadvertenties. Nadat de LC een ochtendkrant was geworden, hebben wij hem opgezegd, omdat we al een ochtendkrant lazen. De rouwadvertenties mis ik dus ook wel een beetje.

Hanny, (URL) - 30-01-’14 18:22
Marjolijn

Nee, rouwadvertenties hoef ik niet te lezen, maar wel het fenomeen proefabonnementen van de papieren krant.
Ik heb geen jaarabonnement meer, maar wel regelmatig een proefabonnement van de ene of andere krant. Ook veel goedkoper..!

OT: jammer dat je zo moeilijk bij mij/ blogger kun reageren. Ik zou niet weten waarom, hoor van anderen er niets over.

Marjolijn, (URL) - 30-01-’14 19:06
ria

Wij hebben nog steeds elke morgen de papieren PZC en het enige wat ik daarvan in de loop van de dag lees is de Zeeland bijlage voor Schouwen Duiveland, voor de regionale nieuwtjes en de rouwadvertenties ;-)

ria, (URL) - 30-01-’14 20:19
Sjoerd

Ik heb al jaren geen krant meer en lees nu een landelijk dagblad waar mijn vrouw een abo op heeft. Rouwadvertenties heb ik nooit nageplozen…

Sjoerd, (URL) - 30-01-’14 20:50
rietepietz

Wij hadden jarenlang een regionale én een landelijke krant. De regionale fuseerde met een landelijke waarna het dus dubbelop werd en we er één afgeschaft hebben. We hebben gelukkig nog wél een gratis regionaal blad waar ik wél de overlijdens advertenties vaak lees. Landelijk meestal niet!

rietepietz, (URL) - 31-01-’14 19:01
Desire

Brrrrrr rouwadvertenties, dat heeft niet mijn interesse als ik een krant lees. Wij krijgen nog steeds een papieren exemplaar (regionale krant) maar daarnaast leest vooral manlief deze krant online, die is meer up to date. Mochten we ooit echt in financiële nood komen (je weet nooit hoe deze crisis gaat verlopen) dan zeggen we als eerste het abonnement op de krant op.

Desire, (URL) - 31-01-’14 22:08
Margo

Wij kezen het AD ‘s ochtends als papieren krant en de NRC later op de iPad. Ik lees de rouwadvertenties niet altijd en niet consequent, maar wel vaker dan logisch lijkt. Want ik ken weinig mensen in de regio en in het NRC tref ik hoogst zelden een bekende. Maar uit een soort respect (ik weet ook niet waar dit op slaat) lees ik vaak die advertenties.

Margo, (URL) - 01-02-’14 02:40
Margo

Lllllllezen!

Margo, (URL) - 01-02-’14 02:41
Renesmurf

Ik mis de krant totaal niet, nu ik hem al een jaar niet meer lees omdat ik nu op mezelf woon. Ik ben wel tevreden over de, maar liefst drie, huis aan huis bladen. Daar staan wel leuke lokale stukjes in. En wie er dood zijn, tja…

Renesmurf, (URL) - 01-02-’14 17:40
Thérèse

Ik lees soms de overlijdensadvertentie en soms ook weer niet. Mijn krantenlezen is sowieso al wisselvallig. Ik heb er vaak totaal geen zin in. Wij krijgen die van de buren trouwens, vooral voor het regionaal nieuws.
Vroeger was ik tevreden met het journaal op TV. Maar nu komen ze met dingen waarvan ik denk: “Hoort dit nu in het journaal?” En ze laten dan ook nog eens uitgebreid jan en alleman aan het woord komen, die dan zo nodig hun mening moeten geven. Ook daar erger ik mij grandioos aan. Het lijkt wel of Nederland steeds dommer en oppervlakkiger wordt.

Thérèse, (URL) - 01-02-’14 20:51
platoonline

Ik vind het wel begrijpelijk dat je die advertenties leest. Je bent betrokken bij het wel en wee van mensen. Ik kijk ook, niet altijd maar toch vaak genoeg.
De leeuwarder heeft toch ook goedkopere abonnementen, bijvoorbeeld van 5-10 euro? Of staan daar die advertenties niet in?

platoonline, (URL) - 05-02-’14 14:50
Staart

Ik lees ze soms. ik lees graag de digitale krant, maar nog liever de papieren versie

Staart, (URL) - 08-02-’14 22:59
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.