HET VERVOLG


Het gebeurt niet zo vaak, dat ik inhaak op een vorig blogje, maar dit keer doe ik het wel. In het vorige blogje over de tabletkrant, heb ik zijdelings een opmerking gemaakt over een speciaal overlijdensbericht, iets wat mij was opgevallen. 

Ik blijk niet de enige te zijn geweest, want de zaterdageditie van de Leeuwarder Courant kopte met grote letters op de voorpagina: DAVID EN WILLEMKE BESLOTEN SAMEN UIT HET LEVEN TE STAPPEN. Het artikel ging over het echtpaar uit die merkwaardige rouwadvertentie. 

In dit artikel wordt uit de doeken gedaan hoe deze mensen tot hun keuze zijn gekomen en hoe het heeft plaats gevonden. De man schijnt de benodigde medicijnen zelf besteld te hebben nadat hij advies had ingewonnen bij stichting De Einder. In overleg met de kinderen en andere familie is er daarna een datum geprikt en in het bijzijn van de kinderen heeft het echtpaar de bekers yoghurt met de medicijnen opgelepeld, ze hebben nog even gezwaaid en zijn daarna voorgoed ingeslapen.

In de weekendbijlage Sneon en Snein is er zelfs een dubbelpagina voor ingeruimd. Hier wordt de lezer een inzicht in hun huwelijk gegeven, waar niet anders naar voren komt, dan dat zij met plezier ruim 61 jaar samen zijn geweest. De man heeft heel zorgvuldig hun dood tot in de finesse voorbereid, zodat de kinderen op geen enkele wijze hier justitieel vervolgd zouden kunnen worden

In een zijcolumn wordt verder ingegaan op het aantal zelfdodingen. Er schijnt ongeveer 4000 keer per jaar euthenasie toegepast te worden, maar zelfdoding als echtpaar schijnt sinds 2002 slechts een kleine tien keer plaats gevonden te hebben. Stichting De Einder zegt ook dat dit sporadisch voorkomt, maar dat de verwachting is dat dit aantal wel gaat toenemen. Men wil steeds meer de eigen regie in handen houden.

Voorlopig staat dit nog heel ver van mij af en gedraag ik mij nog liever als een struisvogel door mijn kop in het zand te steken en nog niet aan mijn einde te denken. Voorlopig geniet ik nog volop van het leven en de komende dagen helemaal, nu kleindochter Nina uit Roemenië een paar daagjes zonder haar vader of moeder bij ons verblijft. Grootouders worden betekent inderdaad, dat we wat ouder zijn geworden, maar daar staat zeker het genieten van de kleinkinderen tegenover.

 

                                           klik


hanscke Zondag 02 Februari 2014 - 8:55 pm | | Standaard

dertien reacties

Hanny

Aan het einde wil ik zeker ook nog niet denken. Maar toch. Als er een mogelijkheid bestaat om het heft in eigen handen te nemen en niet afhankelijk te zijn van anderen, dan wil ik dat einde best wel zelf bepalen als mijn leven nutteloos, zinloos en uitzichtloos is geworden.

Hanny, (URL) - 02-02-’14 23:31
Desire

Heel apart, die twee moeten ongelooflijk veel van elkaar gehouden hebben, wil je afspreken op deze manier samen uit het leven te stappen. Ouder worden is fijn, mits je niet wordt gedwongen thuis te zitten door één of andere lichamelijke kwaal, waardoor je meestal vanzelf vereenzaamt. Als ik op het eind ondraaglijke pijnen zou lijden of het leven uitzichtloos vinden, zou het ook mijn keus kunnen zijn.

Desire, (URL) - 03-02-’14 11:06
Sjoerd

Voor mij is de tijd ook nog niet daar dat ik daar over nadenk. Maar aan de andere kant vind ik wel dat het moet kunnen.

Sjoerd, (URL) - 03-02-’14 13:17
Wieneke

Ik vind het zeer te respecteren dat deze twee mensen hun zelfgekozen dood zo zorgvuldig hebben geregisseerd. Dat is zeer te prijzen.
De meeste zelfdodingen gaan een stuk ‘rommeliger’. Daar kunnen treinbestuurders/conducteurs/politieagenten over meepraten.

Wieneke, - 03-02-’14 18:27
Marjolijn

Eens gaan we allemaal dood, dan is het wel prettig om vooraf te weten dat alles goed geregeld is.
Heb veel respect voor mensen die het zelf zo netjes kunnen regisseren.

Marjolijn, (URL) - 03-02-’14 19:34
ria

Een tijdje geleden las ik ook over een echtpaar dat een hotel in Parijs had geboekt om daar samen dood te gaan. Ik weet niet meer precies de finesses, maar ze zullen ook medicijnen gehad hebben denk ik. Ze hadden niets meegenomen verder, geen bagage en de volgende morgen werden ze gevonden. Dat is toch mooi!

ria, (URL) - 03-02-’14 21:08
Margo

Het stond vandaag ook in het AD. Knap dat die man dat allemaal zo goed heeft kunnen regelen, de medicijnen, en ook zodanig dichtgetimmerd dat de kinderen er geen last mee zouden krijgen. Het zou voor menigeen een geruststellende gedachte zijn om te weten dat het zo kan.

Margo, (URL) - 04-02-’14 18:02
rietepietz

Toch prachtig dat dit echtpaar deze beslissing samen met hun kinderen kon nemen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen.
Meestal gebeuren dit soort dingen omdat men elkaar niet onverzorgd en alleen wil achterlaten !
Hoe ouder je wordt hoe meer zorgen men zich kan maken over “hoe moet hij/zij verder als ik m’n ogen dichtdoe. Dappere mensen én dappere kinderen!

rietepietz, (URL) - 04-02-’14 21:28
Mirjam Kakelbont

Ik gun het iedereen om op deze wijze uit het leven te stappen. Als je al zoveel jaren gelukkig met elkaar geleefd hebt, wil je de dood ook met elkaar delen. Dapper van de kinderen om begrip voor hun ouders te hebben!
En je kan beter goede medicijnen regelen dan voor de trein springen…
Goed dat je hier aandacht aan besteedt.
liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 04-02-’14 21:37
platoonline

Het zijn keuzes waar we respect voor moeten hebben. Maar ik ben blij dat ik die keuze niet hoef te maken. Het lijkt me verschrikkelijk en het voelt tegennatuurlijk. Maar ik begrijp wel dat als je veel lichamelijke- of geestelijke pijn hebt, dat het dan compleet anders ligt. Voor de kinderen lijkt het me ook moeilijk om hier mee om te gaan. Ik bewonder degenen die het kunnen.

platoonline, (URL) - 05-02-’14 14:54
Mrs. T.

Ik heb er toevallig vandaag ook over geblogd. Mooi verhaal vond ik het. En dapper ook.

Mrs. T., (URL) - 05-02-’14 21:13
Renesmurf

Ik las er toevallig vorige week een artikel over. Indrukwekkend en iets om over na te denken. Ik vind het toch wat van niks, de dood. Waarom moet zoiets nou bestaan he. Mja, we smurfen maar gewoon voort he, we kunnen ook niet anders.

Renesmurf, (URL) - 08-02-’14 14:09
Staart

dapper om er wel over na te denken. tja kleinkinderen daar kan niets tegenop

Staart, (URL) - 08-02-’14 23:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.