NESTEVALUATIE


Hond Iemand is inmiddels ook al weer een jaar oud. Bij rashonden is het dan gebruikelijk dat het nest door een keurmeester van het ras, in dit geval de Heidewachtel geëvalueerd wordt. De fokker vraagt dan ook aan iedere nieuwe eigenaar van de pup, wanneer deze opgehaald wordt, of men bereid is naar de nestevaluatie te komen. Met hond Hessel hebben we dat ook gedaan dus hadden we enige ervaring hierin. En dat is maar goed ook, want er komt op zo'n dag zo ontzettend veel op je af. Daarom alleen al vond ik het erg leuk om dit nogmaals mee te mogen maken. En nu kon ik het dit keer eens fijn als toeschouwer vanaf de zijlijn bekijken. Aan de hand van de foto's zal ik u door de keuring heen leiden.

Foto inzet: Aankomst op het terrein in Hoenderlo. Het is er een gezellige drukte met heel veel Heidewachtels. We gaan op zoek naar bekenden. Iemand begroet zijn broer

Moeder en oma zijn inmiddels ook aangekomen en Hessel en Iemand zijn opgegaan in een kluitje familie

 

van links naar rechts: Hessel Iemand Zusje Broertje

En daar is het zusje van Iemand ook. Altijd heel erg leuk om te zien hoe de andere puppies zich ontwikkeld hebben. Zijn ze wit gebleven of toch bruin geworden zoals de moeder? In dit geval zijn ze alle drie voornamelijk wit met bruine platen geworden, lijkend op de vader. Deze was er dit keer niet maar met de nestevaluatie van Hessel hebben we ook kennis met de vader kunnen maken en Hessel en Iemand hebben dezelfde moeder, maar ook de zelfde vader. 

De keuring begint, de keurmeester stapt de ring binnen. Eerst moeten er een paar rondjes in de ring gedraafd worden om de gang van de honden te kunnen beoordelen.

Als eerste is de moeder aan de beurt. De dochter des huizes mag met de moederhond aantreden. Zij en haar vriendinnetje hebben heel veel met de drie jonge puppies opgetrokken. 

Iemand is aan de beurt. De hoogte, de tekening, er wordt naar van alles gekeken.

Tandjes kijken. Ook het gebit wordt aan een strenge controle onderworpen. Kiezen en tanden moeten goed op elkaar staan, de lippen moeten niet te groot zijn en ook de welving van de kop is een aandachtspunt, even als de kleur van de pupillen

wachten op de uitslag, er wordt nog druk overlegd

Uiteindelijk wordt de uitslag gegeven. Het blijkt een goed nest te zijn, de honden voldoen in ruime mate aan de criteria. Uiteraard zijn er altijd wel een paar minpuntjes te vinden. Iemand kreeg de opmering dat hij zogenaamde franse pootjes heeft; dat wil zeggen dat de voeten net iets teveel naar buiten staan. Het oogt elegant, maar het past niet bij de werkhonden, waarmee bedoeld wordt dat het  jachthonden zijn. Ook Hessel had deze bemerking al gekregen. Nu worden onze honden toch niet voor de jacht gebruikt, dus leggen wij deze bemerking uiteraard volkomen naast ons neer, sterker nog, wij vinden het wel aardig, dat onze jongens wat elegant door het leven gaan. En voor ons hebben ze de allerliefste ogen die je maar bedenken kunt, ondanks dat de keurmeester van mening was dat ze wel iets donkerder hadden mogen zijn, maar dit waren slechts kleinigheden. De fokker was zeer tevreden met het resultaat en zijn commentaar was: ze willen toch iets aan te merken hebben. En zo is het maar net.

Verder doen wij niets met dit keuringsrapport, we gaan er niet mee naar shows, we gaan er niet mee fokken door hen als dekreu aan te bieden, nee niets van dit alles. Wij gaan gewoon door met het genieten van hen, want het is voor ons een bron van levensvermaak. Heerlijk om zo'n stel te hebben.  

hanscke Donderdag 03 April 2014 - 11:36 am | | Standaard

negen reacties

Marjolijn

Altijd goed zo’n keuring en leuk om mee te maken,
Fijne avond.

Marjolijn, (URL) - 03-04-’14 18:16
Desire

En daarmee zijn jullie trotse eigenaars van een heerlijk stel honden!

Desire, (URL) - 03-04-’14 18:19
Sjoerd

Als huishond maakt het Niemand wat uit of ze aan de kenmerken voldoen. Als ze maar lief zijn.

Sjoerd, (URL) - 03-04-’14 21:19
Mirjam Kakelbont

Altijd fijn te zien/horen als bevestigd wordt wat jullie al wisten: het is een fantastisch stel dieren! Je vóelt er niets van, van zo’n papiertje, maar toch…het hebben is wel fijn!
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 03-04-’14 22:17
RenéSmurf

ja, het is natuurlijk altijd mooi om fijn bezig te zijn, en dan ook nog een doel te hebben. En verder dus vooral genieten! Zoals de meeste mensen gelukkig doen.

RenéSmurf, (URL) - 03-04-’14 23:03
Margo

Ik herinner me dat we met onze eerste boxer ook zo’n soort keuring hadden. Als je wilde fokken met je hond had je een zg (zeer goed) nodig. Geloof ik. We hebben geen nestje genomen met onze hond en met de tweede boxer hebben we de keuring ook gelaten voor wat het was.

Margo, (URL) - 04-04-’14 17:32
rietepietz

Ik denk dat het in hoofdzaak voor de fokker belangrijk is zo’n keuring. En voor de klant is het dan uitéindelijk ook belangrijk omdat je dan zeker weet niet met een ‘broodfokker“te maken te hebben. Ons “logeerhondje is ook een rashondje dat bij een prima fokker vandaan kwam.

rietepietz, (URL) - 04-04-’14 22:52
Petr@

Wat een leuke dag Hanscke!
Wij zijn met onze honden ook naar deze dagen gegaan.
Het leukste vind ik dan om te zien hoe het met de andere “puppies” gaat.

Petr@, (URL) - 06-04-’14 12:02
ria

Gezellig hoor, zo,n familiebijeenkomst. En wat je zegt die minpuntjes zijn helemaal niet belangrijk, lekker blijven genieten van die twee.

ria, - 07-04-’14 08:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.