HAAKSE TWISTEN


Haken en breien is weer helemaal hot en ik doe er zelf heel driftig aan mee. Vandaag heb ik de laatste steken van een tweede omslagdoek gebreid. Binnenkort, wanneer de omslagdoek in zijn totaliteit geblockt is; voor de leken (de mannen?) onder onder ons, het breiwerk wordt mooier als het nat of vochtig gemaakt wordt door het onder natte doeken in vorm te laten drogen, zal ik het enorme breiwerk tonen.

Ook heb ik op aanstichten van mijn breiclubje al een katje gebreid voor www. knitten. Door middel van de knittencampagne wil de Dierenbescherming aandacht vragen voor het aantal kittens die worden opgevangen in Nederland en uiteindelijk geld inzamelen met de verkoop van alle gebreide knittens om haar werk te kunnen doorzetten.   

Maar aan de nieuwste rage, het haken van inktvissen voor couveusekinderen of vogeltjes, earlybirds, ga ik toch echt niet meedoen. Ik kan wel haken, ik heb verschillende amiguravoorwerpjes zoals sint en piet, een plantje en een bloemetje gehaakt, maar deze project spreken mij niet echt aan. En nu al helemaal niet meer.

Gisteren las ik in onze provinciale krant dat er een felle strijd woedt tussen de haaksters van vogeltjes en van inktvisjes. De haaksters van de vroege vogeltjes geven wel toe dat ze geïnspireerd zijn geraakt door het initiatief van de inktvisjes, maar dat ze hun projekt van earlybirds toch echt iets anders vinden. 

Het idee van de inktvisjes schijnt uit Denemarken te komen. Van de gehaakte knuffels zou een rustgevende werking uitgaan en het couveusekindje zou niet meer aan de slangetjes van het infuus trekken omdat deze één van de tentakels van het inktvisje in het knuistje heeft. 

Het projekt van de earlybirds is gekoppeld aan het bekostigen van de  foto's die gemaakt worden van de veel te vroeg geborenen. Toch heel iets anders, maar beide groepen schijnen niet in vrede naast elkaar te kunnen bestaan. De inktvissers voelen zich in de wielen gereden door de birds.

Omdat het initiatief van deze laatste groep in Boksum, Friesland is ontstaan, dacht ik dat de Leeuwarder Courant er daarom ruimschoots aandacht aan besteedde, maar nee, vandaag, een dag later zag ik de haaktwisten ook breed uitgemeten in het Algemeen Dagblad. Waar mensen (vrouwen) zich al niet druk over kunnen maken.

Zoals gezegd, door al dat gekrakeel is er geen haar op mijn hoofd die er aandenkt om aan zoiets mee te gaan doen. Ik ga gewoon mijn eigen gangetje en binnenkort begin ik gewoon aan een zelf verzonnen nieuw breiprojekt. Alhoewel, ik heb manlief ook nog een eigen gebreide das beloofd. Daar ben ik ben al wel mee bezig geweest, maar ik denk dat ik dat maar even wegleg tot de herfst. In de zomer is het niet prettig om met wol te breien. Ik ga me nu eerst maar eens op iets zomers storten. Ik twijfel tussen een katoenen ajourtruitje of een mooie dunne shawl in ajourpatroon. ik dub nog even.

                                 klik

hanscke Woensdag 09 April 2014 - 10:40 pm | | Standaard

elf reacties

Sjoerd

De haakse twisten worden dat straks in de geschiedenis…

Sjoerd, (URL) - 10-04-’14 12:20
Wieneke

Lekker je eigen ding doen en niks te maken hebben met die halve garen, die echt van alles een toestand maken. Ik doe mee met het Crochet Along haakproject zoals je weet. Dat gaat erg goed, maar het schijnt in de aanvangsfase een complete oorlog geweest te zijn. De twee dames die het allemaal zo leuk en prettig organiseren werden er helemaal gek van, maar ze hebben zich gelukkig niet laten ontmoedigen. Nu gaat het verder uitstekend.
Sommige mensen hebben wel een hoofd, maar er zit erg weinig in :-)

Wieneke, - 10-04-’14 16:52
Marjolijn

Die inktvisjes haken is wel helemaal hot op dit moment, elk ziekenhuis in heel Europa vraagt er op dit moment om, lijkt wel.

Marjolijn, (URL) - 10-04-’14 18:25
Mirjam Kakelbont

Nog niet eerder gehoord van de inktvissen en de earlybirds. Ze lijken allebei van nut te kunnen zijn, maar om daar nou “oorlog” voor te gaan voeren gaat een beetje erg ver. IJzersterkte titel, Hanscke!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-04-’14 21:20
RenéSmurf

Ik vind dat toch meer iets voor de wintermaanden, lekker binnen en knus.
Maar buiten kan natuurlijk ook, naast het tuinieren.

Ze zijn leuk vanwege de vrolijke vormen en kleuren!

RenéSmurf, (URL) - 10-04-’14 23:12
platoonline

Zo’n inktvisje als koord boven mijn bed lijkt me wel wat. Maar ik kan niet haken.
Vroeger wel, toen voetbalde ik nog. Maar sindsdien, nee hoor.

platoonline, (URL) - 11-04-’14 00:22
Hanny

Van de inktvisjes had ik wel gehoord en vond ik een heel leuk initiatief. De earlybirds is nieuw voor mij. Maar dat er nu ruzie om moet ontstaan, vind ik ontzettend jammer. Waarom gunt men elkaar het licht in de ogen niet.

Hanny, (URL) - 11-04-’14 00:52
Margo

Ik kan niet haken. En ik begrijp niet waarom er ruzie komt om die dingetjes.

Margo, (URL) - 11-04-’14 16:02
Thérèse

Waar mensen al niet ruzie om krijgen, is voor mij onvoorstelbaar. Zijn ze nota bene met ‘iets liefdadigs’ bezig en gooien ze met modder naar elkaar, hahaha. Ik moet er toch even om lachen. Ik snap best dat je er zo geen zin meer in hebt.

Thérèse, (URL) - 11-04-’14 17:23
rietepietz

Tja, het val nog niet mee om het “ ego” uit te schakelen als men iets voor een ander wil doen. Men wil blijkbaar niét dat anderen óók iets “waardering“mee krijgen, beetje zielig hé!
Nou ben ik al niet zo’n “actie figuur” én ik haak niet , voor mij hoeft men dus niet bang te zijn.

rietepietz, (URL) - 11-04-’14 17:53
Desire

Ze zouden beter met elkaar om tafel gaan en gezellig haken voor het goede doel, dat is waar ze het uiteindelijk toch voor doen? Komt er toch weer egoïsme om de hoek kijken, ZO jammer. Dan inderdaad maar verder met de eigen gebreide das voor manlief, daar krijgen jullie vast geen ruzie om ;-)

Desire, (URL) - 13-04-’14 14:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.