TWISTEN


WE-300 wordt georganiseerd door Plato (http://platoonline.wordpress.com/)  Elke maand bedenkt hij een thema. Voor de maand  april/mei is dit ‘TWISTEN'.

Ruziën en harrewarren, mijn ouders waren er behoorlijk bedreven in. Het waren niet altijd de fijnste momenten in mijn jeugd en ik denk er dan ook niet al te graag aan terug. Liever haal ik herinneringen naar boven over zaken waarover ze het wel met elkaar eens waren en gelukkig waren dat er ook heel veel. Zo rond 1960,  ik was een jaar of tien, begon achteraf gezien, de omwenteling naar een nieuwe tijd. 

Heel af en toe kwam ik in een snackbar, omdat ik dan een ijsje mocht kopen. Het was op die plaatsen waar ik voor het eerst de nieuwe muziek hoorde. Iedere Jukebox bevatte wel de plaat: "Kom van dat dak af" en door het inwerpen van een muntje werd dit nummer per dag menigmaal afgespeeld op een geluidssterkte wat toen als keihard gold. 

Mijn ouders hadden er geen goed woord voor over. Dat was geen muziek. En niet alleen mijn ouders, ook hun broers en zussen, mijn tantes en ooms vonden het echt helemaal niets. Het was HET gesprek op de verjaardagsfeestjes. Vaak viel dan ook de naam Chubby Checker.

Zijn muziek had voor deze groep mensen echt geen enkele charme en ook zeker niet voor de manier waarop er gedanst moest worden. Het kon totaal hun goedkeuring niet wegdragen.

Hoewel, de jongste broer van mijn vader, ruim twaalf  jaar of nog meer, jonger, kon er toch wel een beetje om lachen, kan ik mij nog herinneren. Hij zag het zichzelf niet meer doen, maar ach, voor degenen die jong waren was het misschien toch wel leuk. Hij was al wel naar dansles geweest en hield er wel van.

Toen Chubby Checker een paar jaar later met miss World Rina Lodders trouwde was dat nog wel even gespreksstof, maar het nieuwe dansen had reeds zijn intrede gedaan.

hanscke Zondag 04 Mei 2014 - 2:35 pm | | Standaard

twintig reacties

Hanny

Je hebt een bijzondere twist gegeven aan het thema!

Hanny, (URL) - 04-05-’14 16:29
platoonline

Ja, die sloeg in als een bom. Terwijl wij in de jeugdclub nog werden zoet gehouden met de ploem ploem jenka, waren ze elders al aan het twisten en shaken, Rock and Roll man. Wisten wij veel op dat dorp. Je haalt dat prachtige nummer weer mooi terug. En tezamen met het bekvechten van de ouders en het dansen op Chubbies muziek heb je er meteen ook maar twee twistjes in verwerkt. Hartstikke leuk.

platoonline, (URL) - 04-05-’14 17:59
Marjolijn

Ja, dat liedje ken ik nog wel, maar twisten is me nooit gelukt.

Marjolijn, (URL) - 04-05-’14 18:36
Sjoerd

Heerlijk die tijd… Mijn ouders vonden het ook allemaal geschreeuw, maar stonden niet in de weg dat ik ervan genoot. In die tijd stond voortdurend Radio Luxemburg op. De zeezenders konden we nooit ontvangen in Limburg.

Sjoerd, (URL) - 04-05-’14 21:18
RenéSmurf

Ha, leuk clipje ook, iedereen wil in alle spoed de dansvloer op!
Grappig dat dit nummer goed doorbrak, terwijl het de opvolger was van de Twist, het Again sloeg pas aan.

RenéSmurf, (URL) - 04-05-’14 23:40
ria

ik zat in die tijd op dansles en leerde daar zodoende twisten. Leuk hoor, mijn ouders glimlachten erom :-)

ria, (URL) - 05-05-’14 09:49
Dwarsbongel

Prachtige sfeertekening, die nog even wordt versterkt door Plato’s opmerking: “terwijl wij nog werden zoet gehouden met de ploem ploem jenka”… Ik heb dat nog even opgezocht en zitten snikken van het lachen!
Ooit zag ik een TV-serie over die muzikale omwenteling, waarin een vader afkeurend zegt: hé joh, dat is toch oerwoudmuziek! en de zoon antwoordt, tegen de verwachting in: ja dat klopt, het is voor een deel afkomstig van slaven uit Afrika, die hun muziek hebben meegenomen naar Amerika!

Dwarsbongel, (URL) - 05-05-’14 10:22
Margo

En zo vinden wij (ik wel iig) de hedendaagse muziek zoals houde en rap niet om aan te horen. Maar de geschiedenis wijst wel uit of iets iets was of niet. Mijn moeder hield erg van muziek, veel klassiek, maar ook de Beatles vond ze leuk. En later heeft ze de platen van Jesus Christ Superstar helemaal grijs gedraaid. Twisten heb ik nog wel gedaan, dolle pret. En ik vind het nog steeds leuk om te zien.

Margo, (URL) - 05-05-’14 15:53
rietepietz

De twist heb ik zelf nooit gedanst, ik was gék op stijldansen . Natuurlijk wel een beetje aan rock en roll gedaan en ik kan me uiteraard de twist nog wel herinneren..Mijn vader had er óók geen goed voor over maar dat ging dan over álles dat met dansen te maken had.
Ook mijn ouders hadden van tijd tot tijd knetterende ruzies die soms over dansen gingen . dan wilde mijn moeder niet verbieden dat we op dansleg gingen bijvoorbeeld.

rietepietz, (URL) - 05-05-’14 18:57
Mirjam Kakelbont

Bij ons thuis werd naar heel andere muziek geluisterd. Natuurlijk ken ik wel de muziek van Chubby, maar mijn ouders doen aan stijldansen – hebben zelfs wedstrijden gedanst – en daar was hij niet geschikt voor. Ruzie heb ik mijn ouders zelden horen/zien maken. Maar mijn vader is een uiterst inschikkelijk type ;-)

Mirjam Kakelbont, (URL) - 05-05-’14 20:44
Marja

Leuke WE. Mijn moeder (1929-1990) was dol op twisten en ging helemaal uit haar dak. Mijn vader vond het voornamelijk gênant.

Marja, - 06-05-’14 17:57
Desire

Dat er mensen waren die dat ge-twist niet konden waarderen … is toch helemaal te gek?! Daarmee was meteen een andere muzikale tijdperk geboren :-)

Desire, (URL) - 06-05-’14 19:34
Ria

twisten en rock en roll zowel als stijldansen. als ik maar dansen kon.

Heerlijke WE

Groetjes, Ria

Ria, (URL) - 06-05-’14 21:49
Corline

Leuk! De herinneringen buitelen over elkaar heen.

Corline, - 06-05-’14 23:19
HansDeZwans

Twisten wordt helaas niet meer gedaan, misschien hier en daar nog op een trouwfeest en dan enkel nog als er oudere mensen aanwezig zijn.

HansDeZwans, (URL) - 07-05-’14 08:57
♫ M e l ☺ d y ♫

Wat een ontzettend leuke We Hanscke! Met plezier gelezen.

♫ M e l ☺ d y ♫, (URL) - 07-05-’14 18:02
Mrs. T.

Leuk gedaan zeg. En wie heeft er niet volop getwist op deze muziek?

Mrs. T., (URL) - 07-05-’14 21:59
gewoonanneke

Ja inderdaad hij was de onbetwiste koning zal ik maar zeggen van de Twist.
Heerlijk nog steeds om naar te luisteren en een mooie WE. Wel jammer als ouders twisten, dat is weer minder dan.

gewoonanneke, (URL) - 10-05-’14 00:49
Rebelse Huisvrouw

Wat een gezellige WE! Twisten kan ik niet, het wordt ook niet meer gedaan tegenwoordig, maar dat die muziek een schok in de samenleving teweeg bracht geloof ik graag. Ach, de geschiedenis herhaalt zich uiteindelijk altijd. Tegenwoordig vind ik ook niet alles leuk wat mijn dochter dan wél weer leuk vindt!

Rebelse Huisvrouw, (URL) - 15-05-’14 19:16
roadlaura1969

Wat een leuke WE ! Twisten was ver voor mijn tijd maar als kleuter deed je wel eens de mensen op tv na ;-)

roadlaura1969, (URL) - 16-05-’14 20:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.