VALSE NOOT


Het heeft om heel veel redenen geen zin om vanmiddag in het ziekenhuis aan mijn vader te vertellen wie het songfestival gewonnen heeft. Als de Common Linnets gewonnen hadden, dan had ik hem misschien nog kunnen uitleggen dat het om Ilse de Lange gaat. In het verleden was hij nog wel wat gecharmeerd van Ilse, temeer daar de zoon van zijn vriendin een tijdje geluidsman bij haar is geweest.

Ik had hem dan kunnen uitleggen, dat ze voor deze gelegenheid met iemand anders samenzingt en dat ze daarom een andere naam voor hen als duo bedacht hadden. Misschien had ik hem dan kunnen vertellen dat de naam Linnet een vertaling is van vlasvink. Op de vraag of hij had geweten dat men in het Twents dit vogeltje ook wel een kneutje noemt, had hij vast moeten antwoorden dat hij dat niet wist. Als hij dan erg helder zou zijn, zou ik met hem hebben kunnen lachen om de grappige woordspeling die dit alles in zich heeft, de gewone kneutertjes. Maar zingen konden ze.

Nu zou ik moeten vertellen dat ze tweede zijn geworden, en dat is op zich een mooie prestatie, maar om straks uit te moeten gaan leggen wie dit songfestival dan wel gewonnen heeft, daar heb ik totaal geen zin in, los van het feit dat hij daar weinig belangstelling voor zou hebben. 

Want, wat moet je met zo'n winnaar? Hoewel deze figuur aardig kan zingen, dat wil ik niet ontkennen, vraag ik mij af of dit ook de winnaar zou zijn geweest wanneer het niet zo'n vreemd personage was geweest. Op de één of andere manier speelt de aandachttrekkerij toch een rol. Maar dat geldt ook voor Ilse en Waylon!

Na die vele verpletterende lichtshows, waardoor de verschillende optredens wel erg veel op elkaar gingen lijken, was de klein gehouden performence van De Common Linnets een verademing en dat hadden de nummer één en twee met elkaar gemeen, ook de uiteindelijke nummer één was zelf steeds goed in beeld, met veel minder uitbundige lichtbundels  dan bij de meeste deelnemers het geval was.

Als in de toekomst deze twee liedjes voorbij gaan komen, zullen mijn gedachten altijd even uitgaan naar mijn vader. Deze week heb ik even gedacht dat het songfestival dit jaar aan mij voorbij zou gaan, omdat de gezondheid van hem, plotseling, twee dagen na de amputatie van zijn derde teen, door een opgelopen longontsteking, sterk afnam. Heel even waren we bang, dat hij zo zou wegglijden.  

Nu, enkele dagen later, lijkt het er op dat er nog kracht genoeg is om met behulp van medicatie er weer bovenop te komen, maar het is elke dag toch weer een verrassing hoe we hem aantreffen. Ook verschilt de helderheid per dag, maar één ding is zeker, hoe helder hij ook is, hij zal het verschijnsel vrouw met een baard nooit kunnen bevatten. Als hij nog goed bij de tijd zou zijn zou hij zeker gezegd hebben, dat ze haar klus af diende te maken door een keuze te maken wat te willen zijn: of vrouw, of man en daarin zou ik hem direct gelijk in geven. Dit heeft iets vals nichterigs.

                                 klik

update: een gesprek met mijn vader is überhaupt niet mogelijk. Hij verblijft momentel in een delier en is volstrekt niet aanspreekbaar

hanscke Zondag 11 Mei 2014 - 12:44 pm | | Standaard

negen reacties

rietepietz

Heel verdrietig dat je gezondheid van je vader zo zorgelijk is , niet héél verrassend bij een operatie op die leeftijd maar evengoed tóch verdrietig.
Ik hoop dat het snel weer wat beter gaat met hem.

Het songfestival laat ik al jaren aan me voorbij gaan , het is al jaren niet meer uit te leggen ( en niet alleen aan oude vaders) wat nu het doel van dit festival is.
Ondanks dat ik het nooit meer kijk krijg ik er toch in de media wel de grote lijnen van mee , ook het fenomeen “de vrouw met de baard” alweer zo’n aanfluiting voor de acceptatie van “de iets anders geaarde medemens” winstbejag over de rug van een minderheid.
Ik zou het begrepen hebben wanneer “Birds van vorig jaar op de tweede plaas was geëindigd , dat zou zeker verdiend zijn geweest. maar dat een zó slaapverwekkend deuntje tweede wordt begrijp ik dan weer niet .
Evengoed hebben we totaal geen songfestival nodig, een goed nummer zal tóch wel bekend worden en van de nummers 1 van de laatste 10 jaren kan ik me er niet één herinneren die echt bekend is geworden.

rietepietz, (URL) - 11-05-’14 14:35
Sjoerd

Triest dat het niet zo goed gaat met je vader. Maar gelukkig gaat het weer een ietsje beter.

Sjoerd, (URL) - 11-05-’14 20:11
Mirjam Kakelbont

Ik hoop dat je vader er beetje bij beetje op vooruit gaat. Iemand zien wegkwijnen waar je van houdt, doet je hart zeer.
Het Songfestival volg ik al jaren niet meer. Leuk dat ze tweede geworden zijn, maar eerlijk gezegd vind ik het een slaapverwekkend liedje. De winnaar/winnares heeft wel een goeie stem.
Beterschap voor je vader!
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 11-05-’14 22:04
RenéSmurf

Zo, zeer heftig verhaal, maar uit het leven gegrepen.
En dat hang je dan mooi vast aan dat songfestival.
Ik vond Denemarken erg leuk, maar ja, er kwam zoveel dat het allemaal hetzelfde lijkt, op zich jammer.
En een vrouw met een baard, zeer onaantrekkelijk.

RenéSmurf, (URL) - 11-05-’14 22:22
Marjolijn

Spijtig dat het niet zo goed gaat met je vader hopelijk knapt hij toch weer op.
Ach ja het songfestival, het statement is gemaakt en weer voorbij, er zijn weer belangrijkere dingen, vandaag de dag.

Marjolijn, (URL) - 12-05-’14 05:08
Thérèse

Mooi stukje Hanscke. Je bent een geweldige dochter. Uit alles spreekt liefde. Ik heb het hele songfestival niet gezien, maar ik begrijp wel waarom je hier over schrijft.
Het beste gewenst met je vader.

Thérèse, (URL) - 12-05-’14 13:58
Tineke

Lieve help, wat een zorgen zijn er om je vader. Ik hoop dat er snel sprake mag zijn van enig herstel. Dat hoop ik echt. Wat het songfestival betreft: de winnaar is toch een man met een jurk? Of heb ik het nou mis? Zou best kunnen hoor. Ik heb er niet veel aandacht aan besteed, aan dat songfestival.

Tineke, (URL) - 13-05-’14 11:38
Desire

Oei, zo te lezen gaat het inderdaad niet goed met je vader. Daar valt zo’n songfestival toch helemaal bij in het niet. Sterkte hoor Hanscke!

Desire, (URL) - 14-05-’14 19:50
platoonline

Wat jammer dat je het hem niet meer kan vertellen. Het is een herkenbaar proces maar het blijft iets waar je nooit helemaal vrede mee kan hebben. Zo heb ik dat althans beleefd. En ach, dat songfestival. De bijdrage van Nederland was leuk, niet meer dan dat. En die man met de baard is denk ik vrij snel weer vergeten. Dat past ook in deze tijd van twitter en facebook. Vluchtigheid.

platoonline, (URL) - 14-05-’14 19:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.