AANZWELLENDE OMVANG


Tevreden zet ik mij neer. In de afgelopen dagen zijn er een aantal klussen geklaard die hoog op het prioriteitenlijstje stonden. Bovenaan stond natuurlijk de tuin. Na voor het weekend alles even voor het oog op orde gebracht te hebben, zodat we daar met zoonlief en kleindochter Nina gezellig konden zitten, is er nu van een grondige aanpak sprake geweest, maar het is klaar. Zittend op het terras, genietend van een lekker kopje thee met op de achtergrond de Toergeluiden die ik gedeeltelijk wat volg, word ik opgeschrikt door de melding dat er een vliegtuigongeluk heeft plaats gevonden. Het gaat om een vliegtuig dat vanaf Schiphol is vertrokken

Al heel snel wordt duidelijk dat het gaat om een groot vliegtuig en dat er vele slachtoffers zijn te betreuren. Het verslag over de finish van de Tour de France lijkt gewoon door te gaan, maar er komen steeds meer meldingen over de crash. Het vliegtuig is neergestort in de Oekraïne, het omstreden gebied waar het zo onrustig is. 

De toerverslaggever probeert nog enig enthousiasme in zijn verslag te leggen, maar het is net of het niet meer zo aanslaat. Tussendoor wordt er melding gedaan over het mogelijk neerhalen van het vliegtuig. Ik denk aan al die mensen die in dat vliegtuig zaten. Hoe verschrikkelijk zouden die laatste momenten van hun leven voor hen geweest zijn, zo vraag ik mij af. En als het vliegtuig is neergehaald, wat betekent dit dan voor de rest van de wereld, wat gaat er dan verder gebeuren? Het zal in ieder geval veel stof doen opwaaien.

Het mooie van de middag is opeens weg en ik ga naar binnen om het eten klaar te maken. Tijdens het koken zet ik de tv aan. En wat ik al vermoedde, omdat het toestel uit Amsterdam is vertrokken, er zijn ook Nederlanders te betreuren. Het aantal van twintig wordt genoemd, omdat zij via D-reizen geboekt hadden en dit snel was te achterhalen. Door het feit dat er Nederlanders bij betrokken zijn, krijgen de bijna driehonderd slachtoffers een iets duidelijker gezicht. Voor mij is ieder mens  er één, maar het is net of het verdriet om de omgekomenen net iets meer tastbaar wordt, nu ik weet dat mensen van dichtbij dit enorme verdriet zullen moeten ondergaan. 

Eeen paar uur later blijkt het al om ruim vijftig Nederlanders te gaan en aan het eind van de avond blijkt het om ruim hondervijftig mensen te gaan. En daar blijft het niet bij. Deze ochtend is het aantal omgekomen Nederlanders al bijgesteld naar boven de honderdzeventig. 

Toch neemt dit niet weg dat het omkomen van de overige passagiers net zo erg is, maar zoveel mensen uit één land.....Zoveel verdriet in eigen land.....

Ik vind het goed dat programma's aangepast worden. Hier past alleen maar een medeleven in welke vorm dan ook. Met dit blog wil ik hier op mijn eigen wijze mijn bijdrage aan leveren.

                                       klik

hanscke Vrijdag 18 Juli 2014 - 11:12 am | | Standaard

vijf reacties

Marjolijn

Ja het is heel triest, het aantal staat nu op 189.
Hopelijk komt er snel duidelijkheid.

Marjolijn, (URL) - 18-07-’14 18:11
Sjoerd

En terecht, we hebben in al die tijd nog steeds niets geleerd in deze moderne wereld. We vechten gewoon door.

Sjoerd, (URL) - 18-07-’14 20:43
Desire

Om zo aan je eind te komen … wat een vuile streek is hier geleverd. Altijd en eeuwig strijden en onschuldigen worden (weer) het slachtoffer. Intens verdrietig wordt ik hiervan …

Desire, (URL) - 18-07-’14 21:24
Rob

Het aantal Nederlandse slachtoffers groeit.
Dat een heel vliegtuig zo de dood invloog is vreselijk.

Deze ramp zal nog lang nadreunen.

Bezorgde groet,

Rob, (URL) - 19-07-’14 05:44
rietepietz

Inderdaad verschrikkelijk ! Waarbij misschien nog de énige heel schrale troost is dat de slachtoffers er maar héél kort iets van gemerkt zullen hebben en dus maar héél kort angst gekend hebben. Voor vele geld ook dat het gezin samen was, dat maakt het voor de achterblijvers nóg erger maar het gezin als geheel kent geen achterblijvers. Héél schraal allemaal dat is waar.
Afschuwelijk is de manier waarop, en we zullen waarschijnlijk nooit de ware toedracht helemaal horen, we kunnen alleen maar hopen dat hier niet nog veel méér ellende uit voort vloeit !
Welke Nationaliteit de slachtoffers hebben maakt de ramp voor mij niet meer of minder verschrikkelijk. Iéder leven dat op deze manier vernietigd werd wordt betreurd door achterblijvers en daar kan ik me bést iets bij voorstellen .

rietepietz, (URL) - 19-07-’14 12:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.