WERELDVREEMD


Bijles in topografie, het zou voor mij geen overbodige luxe zijn. Na een paar hoofdstukken in het boek: DIT ZIJN DE NAMEN van Tommy Wieringa gelezen te hebben, heb ik eerst maar eens mijn toevlucht tot de computer genomen om eens uit te zoeken waar dit boek zich nu eigenlijk afspeelt. Eerlijk waar, ik had nog nooit van het land Turkmenistan gehoord, evenmin van Kirgizië en ook niet vanTadzjikistan. 

Het mooie van het leven in deze tijd is, dat je heel veel op kunt zoeken en zichtbaar kunt maken. Ik kon mij er geen voorstelling van maken hoe het straatbeeld in deze landen zou zijn. het viel mij op dat de steden volgebouwd staan met hele moderne gebouwen. 

Toen ik toch bezig was ben ik mij ook maar eens gaan oriënteren op de streek waar waar zich precies het grote drama van de Yezidi's in het Sinjargebergte afspeelt, waar ik de strijd van de ISIS, nu IS genoemd, precies moet plaatsen. Daarna heb ik even gekeken naar de landen GAZA, Israël en het land van de Palestijnen en ik heb mij verbaasd over hoe klein die landen eigenlijk maar zijn en hoe ze er telkens weer in slagen om eeuwig met elkaar de strijd aan te gaan wat dan weer als wereldnieuws wordt beschouwd. Door de kaart goed te bestuderen, kreeg ik ook meer oog voor de ligging van de landen zoals Georgië, maar ook de OekraÏne en De Krim.

Toen ik maandagmorgen de Volkskrant ging lezen, ik ben ingegaan op een proefabonnement, heb ik de kaart van Azië , ik had deze afgedrukt, er maar bij gehaald. Ik ben echt uren bezig geweest om de krant te lezen, zoveel brandhaarden in de wereld waar het echt niet pluis is.

En dan zie ik in het journaal al die vluchtelingen de berg afkomen en dan lees ik in het boek van Tommy Wieringa over die mensen die door de kale steppen trekken. Op de één of andere manier associeer ik dat dan met elkaar en komt het één en ander opeens wel bij mij binnen. Het maakt mij wakker, zo niet een beetje bang.

Seperatisten, Hamas, ISIS, allemaal streven ze op de één of andere manier een ideaal na, maar het gaat wel met heel veel geweld gepaard en dat brengt zo verschrikkelijk veel pijn en verdriet voor velen. Het is de wereld van vandaag. Ver weg, maar ook zo akelig dichtbij. Voor mij eigenlijk niet te bevatten.

de foto hieronder is van een klein pillendoosje, die ik zag op de Groote Bazaar in Istanboel

                            klik

hanscke Woensdag 13 Augustus 2014 - 10:06 pm | | Standaard

twaalf reacties

Marjolijn

Het is ook niet te bevatten, zoveel oorlog, en zo dichtbij.
Maar op een paar uur vliegen soms.

Marjolijn, (URL) - 14-08-’14 04:52
ria

Goed van je om dat allemaal eens op te zoeken, ik zou dat eigenlijkook eens moeten doen, want ook ik heb geen idee waar het allemaal ligt en waar het feitelijk over gaat. De verschillen op deze wereld zijn groot, ik prijs me dan ook gelukkig dat ik op dit stukje aarde geboren ben.

ria, (URL) - 14-08-’14 09:15
Wieneke

Op zich is het helemaal niet gek om je wat meer te verdiepen in dit soort zaken. De wereldkaart ziet er heel anders uit dan toen wij op school zaten. Al die ex-sovjetlanden bijvoorbeeld. Wij leerden gewoon dat er een Sovjet Unie was, klaar uit. In het werelddeel Afrika is ook alles heel anders geworden qua namen.

Verder vind ik het momenteel een hele grote pokkezooi op de wereld. Zoveel mensen op de vlucht, zoveel ellende, zoveel ellende en geweld. Ik geloof niet dat er ooit zoveel narigheid tegelijk is geweest. En dan te bedenken dat voor hetzelfde geld ons wiegje niet hier maar in zo’n akelig rotland had gestaan.

Wieneke, (URL) - 14-08-’14 19:30
Hanny

De godsdienstoorlogen die nu woeden, zijn oorlogen die hier honderden jaren geleden zijn uitgevochten. Blijkbaar leert men niets uit de geschiedenis. Blijkbaar heeft men door niet dat vechten geen oplossing biedt. Dat vrede alleen bereikt wordt door overleg en iedereen een plekje op deze wereld gunnen.
Het is allemaal zeer beangstigend. Zeker voor de mensen die er middenin zitten.

Hanny, (URL) - 14-08-’14 19:56
rietepietz

Geografie is aan mij al helemaal niet besteed, en ik mis de interesse om het allemaal op te gaan zoeken. Ik sluit me eigenlijk een beetje aan bij Hanny in de wetenschap dat wij aan die oorlogen dáár niets kunnen veranderen.

rietepietz, (URL) - 14-08-’14 20:00
Sjoerd

Mij maken al die bewegingen in de wereld ook een beetje bang. Wat eerst de ver van mijn bed show was komt op deze wijze wel erg dichtbij…

Sjoerd, (URL) - 14-08-’14 20:35
francky

Het houdt nooit op al dat geweld. We leren inderdaad niets van de geschiedenis. Het zit nu eenmaal in onze genen.

francky, (URL) - 14-08-’14 21:06
Ximaar

Helaas heb ik een topotic en weet zo ook dat Sacha de grootste deelstaat ter wereld is. Aan die wetenschap heb je niet veel, het is me te koud om er naartoe te gaan.

Veel nieuws over Verweggistan deugt voor geen meter. Het is een mengsel van wat zo’n land je wil laten zien en waar onze journalisten niet mogen komen (omdat het zogenaamd te gevraarlijk is). Ingevlogen journalisten zijn er vaak te kort om een echt netwerk op te bouwen om zo aan goede info te komen. Goede uitzonderingen zijn Jelle BC en Bram Vermeulen.

Het gaat vaak niet om godsdient, maar om stammen. Die stammen koppelen zich aan een godsdienst en gebruiken die als wapen. Dat was al zo in Noord-Ierland, waar het de oorspronkelijke Ieren tegen de bezettende Britten was. Ieren zijn RK (tweederangs burgers met lagere opleidingen en veel minder bezit) en Britten zogenaamd protestands. Wat bij ons als RK overkomt met als enige verschil dat ze niet de Paus maar hun Koning(in) het hoofd van de kerk is. Die Britten blijven daar zitten aangezien ze er veel bezitten en dat laten beschermen door GBR.

In GBR wonen nog altijd veel Katholieken en die hebben daar geen enkel probleem met de protestanten. In Ierland wonen ook protestanten en die hebben daar geen probleem met de RK’en. Het geeft maar aan dat het daar in Noord-Ieland dus niet om ging.

Zulke verhalen spelen zich over de hele wereld af en worden ons verknipt verteld. Zo is in de Ukraine een heuse taalstrijd gaande tussen de Russen die er Russisch blijven speken zoals voorheen en Ukrainers die tegenwoordig iedereen het Ukraiens opdringen. In het verleden kregen ze daar geen kans toe. Toen waren zij de 2de rangs burgers en nu zijn de Russen het.

Je kan trouwens met streetview in Donesk rondrijden, leuk voor een reelere indruk. http://goo.gl/maps/0h8TS Die opnames verschillen weinig van Roemenie.

Ximaar, (URL) - 14-08-’14 21:43
RenéSmurf

ja, het internet is erg mooi, zo google earth ik wel eens en beetje streetview er bij. Maar dan meestal gewoon lekker ter vermaak.

RenéSmurf, (URL) - 14-08-’14 22:28
Margo

Alle oorlogen komen door overdraagzaamheid en machtswellust. Op Facebook zag ik een filmpje van een kaart van ons deel van de wereld, Europa en deel Azië, hoe dat in de loop der eeuwen steeds verandert. De grenzen worden anders getrokken, landen worden door andere landen overheerst… Waar gaat het allemaal om? En de meeste slachtoffers zijn onschuldige burgers.

Margo, (URL) - 15-08-’14 01:05
Thérèse

Wat goed van je Hanscke om die landen eens allemaal op te gaan zoeken. IK heb dat boek van Wieringa ook gelezen en vond het veel te spannend om een atlas of zo te pakken. Ik ben benieuwd hoe jij het vindt.

Thérèse, (URL) - 15-08-’14 21:34
Desire

Noem het je ogen sluiten voor de ellende in de wereld, maar soms ben ik echt blij dat ik Nederlander ben die in Nederland woont. Alhoewel wij natuurlijk ook ons portie ellende van die oorlogen meekrijgen. Vanmorgen sloeg ik de krant open en las de kop: ‘Een zomer vol ellende. Rampen, oorlogen, moordpartijen en ziektes. We worden moedeloos van deze slechtnieuwszomer’. Mooi omschreven …

Desire, (URL) - 16-08-’14 14:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.