ROOD


Niets is mooier dan in de vroege meimaand bij zomerse temperaturen wandeltochten te maken. En eigenlijk maakt het niet uit waar, want in deze tijd is het overal prachtig. Heel veel verschillende kleuren groen, vooral licht groen, afgewisseld met witte bomen, rose bomen, gele struiken, soms door de vele paardebloemen geel ogende weilanden, of witte weilanden veroorzaakt door kleine witte bloempjes, geen madeliefjes maar meer een soort muur. Elk voorjaar weer vind ik het net of "buiten" een feest viert en daarvoor alles versiert. Je komt ogen tekort. Dit keer waren we in de IJsselvallei neergestreken om verder te gaan met het Maarten van Rossumpad. Dit wandelpad loopt van Ommen naar Arnhem. Het wandelpad is vernoemd naar een roofridder uit de 16e-eeuw.

Maarten van Rossum in het kort
Maarten van Rossum heeft in de lage landen vele bloedige sporen nagelaten. Hij leefde van 1478 tot 1555.
Vanaf 1517 vocht hij onder Karel van Egmond voor de onafhankelijkheid van Gelre. 
Het plunderen maakte hem zeker niet armer, verschillende kastelen langs het pad, naar hem vernoemd waren zijn eigendom, zoals het Oude Loo en de Cannenburg te Vaassen.

Dat Maarten van Rossum niet zomaar iemand was blijkt uit het volgende:

Posities van Maarten van Rossum
Maarten van Rossum werd onder andere: heer van Poederoyen, pandheer van Bredevoort, heer van Cannenburgh (kasteel in Vaassen), heer van Lathum en Baer, maarschalk van Gelre, en tenslotte ook nog keizerlijk stadhouder van Luxemburg.

In 1555 is hij aan de pest ten onder gegaan.

Vorig jaar hadden wij voor een paar dagen Dalfsen als domicilie gekozen en zijn wij in Ommen gestart en tot in de buurt van Heino gekomen. Dit jaar hebben wij daar de draad weer opgepakt en Wapenveld daarbij als uitvalbasis gebruikt. Van daaruit zijn we met de bus naar Zwolle en met de trein naar Heino gegaan en lopend terug naar Wapenveld, daarbij wel gebruik makend van het pontje over de IJssel bij Hattem.

Het is altijd leuk als het wandelpad langs de camping komt en dit keer was dit het geval. Na een nacht slapen hebben we onze tocht vervolgd en zijn we van Wapenveld naar Epe gelopen. Ook een behoorlijk tochtje van ruim 23 km. Maar niet het aantal kilometers deed me dit keer de das om. Nee het was de zon. Ongetraind twee dagen achter elkaar 25 km lopen is geen punt, maar beide dagen verzuimen om je tegen de zon te beschermen kun je dus niet straffeloos doen.  Een derde dag lopen zat er helaas niet meer in, maar per auto hebben we   tussen Zwolle en Deventer een rondje IJssel gedaan, waarbij we Hattem, Wijhe en Olst op ons gemak hebben bekeken. Dit was ook alleszins de moeite waard. Jammer dat het weer voorbij is. Ik kijk nu al uit naar een volgende keer.

hanscke Zondag 07 Mei 2006 - 9:29 pm | | Standaard

zeven reacties

Renesmurf

Geschiedennis kan heel mooi zijn, vooral als het iets met nu te maken heeft, zoals dat je sporen kan zien.
Of alleen het besef van een plek.

Renesmurf, (URL) - 07-05-’06 22:52
Merlijn

Lekker tochtje! Nog foto’s gemaakt?

Merlijn, (URL) - 07-05-’06 22:59
Marieke

Je hebt het naar je zin gehad … Hopenlijk heb je verder geen last van zonnenbrand.

Marieke, (E-mail ) (URL) - 07-05-’06 23:16
noordmiep

super…en idd das humor..ongevaarlijke humor hihiihi en gestorven aan de pest geen wonder met al die gemakken die in het water uitkomen waar weer water voor de soep uit gehaald word…ieuwwwwwww drollesoep…

noordmiep, (URL) - 08-05-’06 16:54
noordmiep

sjors…was ik bijna vergeten:-S

noordmiep, (URL) - 08-05-’06 16:55
Penguin

En nu is ie Amerika Kenner en presenteert hij een quiz op tv. Maar dat roverige zit er nog wel in :)

Penguin, (URL) - 08-05-’06 21:52
Goentah

Ik moest ook even aan díe Maarten van Rossum denken :-) Maar die jij bedoelt ken ik voornamelijk van de TV serie Floris.

Vandaag zeker ook uit de zon gebleven? Arme jij! Wie had ook zulk zonnig weer verwacht!

Goentah, (URL) - 10-05-’06 21:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.