BALLORIG


Toch nog een blogje over het zwartepietendebat. De aanleiding is dat zelfs de grote speelgoedfabriakanten zich met onze interne strijd, onze puur Nederlandse traditie gaan bemoeien. Het Amerikaanse Fisher-Price concern was het eerste bedrijf dat onlangs aankondigde te stoppen met de productie van de pietenpoppetjes. Ook het Duitse Playmobil meldde deze week de productie van vier speelsets met daarin een Zwarte Pietenpoppetje te stoppen. Zelfs het Speelgoed van het Jaar 2011, de Stoomboot van Sint en Piet wordt uit de roulatie genomen.

In tgenstelling tot Fisher-Price, die via twitter openlijk verklaart niet mee te willen werken aan het aanmoedigen van negatieve stereotyperingen, verklaart laatst genoemde concern geen politiek of publiek standpunt in te nemen.

Ik neem wel een heel nadrukkelijk standpunt in. Ik vind het ronduit belachelijk dat een handje vol mensen het voor elkaar heeft gekregen om onze Zwarte Piet in de ban te doen. En dat er meer mensen zo over denken blijkt wel uit het feit dat er nu een run is ontstaan op het bemachtigen van het "foute" speelgoed. Maar helaas, de voorraden slinken snel.

Maar misschien is dit wel een gat in de mark voor mij! Ik ben immers heel bedreven geworden in het haken van mooie zwartepietenpopjes. Ik heb er al twee gemaakt, voor iedere kleindochter één. Dus dames en herenwinkeliers, mocht u door de voorraden heen zijn, ik ga met plezier voor u aan het werk. Ook al zal ik vanaf nu tot aan vijf december dag en nacht moeten doorhaken tot ik een ons weeg, ik heb het er graag voor over om het tij te kunnen keren. De slogan die ik er bij bedacht heb luidt als volgt: VOOR MIJ HOORT ZWARTE PIET ER BIJ! 

En mochten er mensen zijn die ons Sinterklaasfeest met bijbehorende Pieten niet willen vieren, ook goed hoor, even goede vrienden. Ik heb tenslotte helemaal niets met het Suikerfeest en dat vier ik dan ook niet. Bovendien is al die zoetigheid van dat feest, het is een veelvoud van die paar zoete lekkernijen die bij het Sinterklaasfeest horen en onderdeel van het spel zijn, heel slecht voor het gebit, wat dan weer ten koste gaat van een goede gezondheid, maar daar zeur ik toch ook niet over. Daar ga ik geen actie tegen voeren.

Conclusie: Laten we Zwarte Piet gewoon met de tijd mee laten gaan, zonder debatten en al die inmengingen van buitenaf. Dan komen de veranderingen naar meerkleurige Pieten waarschijnlijk vanzelf. Dankzij veranderde opvoedkundige inzichten is Zwarte Piet ook al lang niet meer de angstaanjagende figuur uit pakweg het midden van de vorige eeuw, maar is hij verworden tot een grappige als het even kan acrobatische kunstenmaker en laten we dat maar zo houden. En op den duur kan daar best een beetje meer kleur bij, al was het alleen maar voor de gemoedsrust van sommigen. Zij ook een beetje hun (onzinnige) zin.

                                                klik

hanscke Zondag 21 September 2014 - 11:20 am | | Standaard

zestien reacties

Hanny

Helemaal eens met jouw verhaal. Daar heb ik niets aan toe te voegen.

Hanny, (URL) - 21-09-’14 12:07
Hanneke

Ik doe al tijden mijn best het verband tussen Zwarte Piet en slavernij te zien en dat wil maar niet lukken.

Hanneke, - 21-09-’14 12:49
Desire

Een mooi betoog, Hanscke, Onze Zwarte Piet moet blijven, omdat het zoals het (zoete) suikerfeest bij de Moslims een traditie is die in ere gehouden moet worden. Inderdaad een gat in de markt, jouw zwarte pietjes! Ik zou als ik jou was, daar een webwinkel mee beginnen :)

Desire, (URL) - 21-09-’14 14:33
Desire

Wel weer jammer dat belangrijke tekst in mijn vorige reactie is doorgestreept :-(

Desire, (URL) - 21-09-’14 14:34
Hanscke

@Desire: Ik begrijp de doorhaling niet helemaal, gebeurt dit bij jou spontaan of valt het onder de categorie humor?

Hanscke, (URL) - 21-09-’14 17:24
Thérèse

Tja… ik heb wel begrip voor de tegenstanders. Maar haak jij maar lekker, hoor Hanscke.

Thérèse, (URL) - 21-09-’14 17:38
rietepietz

O zó….. en als er inpakpapier meer is met zwarte Pieten zullen jouw Pietsjes het leuk doen op een effen inpakpapier;-) Ik zie geen enkele reden waarom Piet niet meer zwart zou mogen zijn.

OT. Die doorgestreepte passage worden soms veroorzaakt wanneer je in één reactie twee x een smiley zet .Dan wordt de tekst er tussen in doorgestreept.

rietepietz, (URL) - 21-09-’14 18:39
Rob Alberts

Je slotalinea leest genuanceerder en aangenamer.

De blackface hoort niet bij ons Sinterklaasfeest.
Een nieuwe moderne inkleuring van de hoofdrolspelers juich ik dan ook toe.

Het voortbestaan van het Familie- en Kinderfeest juich ik ook toe.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 21-09-’14 19:12
Desire

@Hanscke: in dit geval was het doorstrepen niet grappig bedoeld. Het gebeurt waarschijnlijk omdat ik woorden tussen 2 streepjes vastzet. Achteraf weet ik dan wel weer dat ‘jouw site’ dit dan automatisch doorhaalt. Maar dat vergeet ik op het moment als ik de streepjes plaats. Misschien moet ik een spatie tussen die streepjes laten … de test: – doorhalen – doorhalen

Desire, (URL) - 21-09-’14 19:37
Desire

Ja dus. Met een spatie ertussen haalt ‘ie het woord niet door ;-)

Desire, (URL) - 21-09-’14 19:38
Mirjam Kakelbont

Weet je wat ik zo achterlijk vindt? Zwarte Piet zou te maken hebben met ons slavernij verleden van 200 jaar geleden. De oorlog met Duitsland is 70 jaar geleden en daar is niemand meer boos over. Wat een flauwekul. Als ze Sinterklaas niet willen vieren, doen ze toch niet mee? Of ga terug naar waar je vandaan komt…
Ik heb nog nooit de behoefte gehad om Zwarte Piet te spelen, maar dit jaar ont-zet-tend ;-)
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 21-09-’14 22:01
Margo Knegjes

Haha, origineel bedacht! Heel veel succes!

Margo Knegjes, (URL) - 21-09-’14 22:14
Renesmurf

Ja, zwarte piet hoort er bij, maar niemand wil zich ergens de vingers aan branden. Gek he, en de consument kan niks doen.

Renesmurf, (URL) - 21-09-’14 22:52
Marjolijn

Een mooi betoog Hanscke…!
Helemaal mee eens.

Marjolijn, (URL) - 22-09-’14 06:06
ria

Gewoon vanaf nu het er niet meer over hebben, doodzwijgen, nergens meer op reageren, dan blijft hij vanzelf.

ria, (URL) - 22-09-’14 08:39
Wieneke

Ach, ik denk niet dat wij hier in het noorden veel andersoortige Pieten zullen gaan zien. Van wat ik zo gehoord heb, worden er veel schouders over die overdreven commotie opgehaald. Hier zal het dus zo’n vaart niet lopen met rode, blauwe of blanke Pieten. Die blijven echt wel zwart.

Wieneke, (URL) - 26-09-’14 17:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.