STEENTJE BIJDRAGEN


Met veel plezier kijk ik terug op de middag, waarop ik als vrijwilliger van de Zonnebloem mijn taak als regiobestuurslid uitvoerde. Het is namelijk de bedoeling dat ik (onder andere) twee keer per jaar een middag organiseer voor Zonnebloemvrijwilligers die op afdelingsniveau als bestuurslid bezoekwerk functioneren. Met veel plezier heb ik het thema van deze middag voorbereid en het leek wel een heel klein beetje alsof ik weer even terug was in mijn werk. Met de wetenschap dat ik dit maar een paar maal per jaar hoef te doen heb ik er veel plezier in om als vrijwilliger op deze manier mijn maatschappelijke steentje bij te dragen.

Naast de voldoening van het welslagen zo'n middag geeft het mij ook veel denkstof en dat is dan ook één van de redenen waarom ik dit in een blogje verwerk. 

Met een opkomst van veertien mensen uit diverse afdelingen moet ik toch concluderen dat er veel Zonnebloemvrijwilligers actief zijn. Deze veertien mensen maken namelijk deel uit van evenzoveel afelingsbesturen en deze besturen sturen op hun beurt weer vele vrijwilligers aan die zich dan daadwerkelijk inzetten voor de doelgroep. Deze doelgroep moet als volgt gedefinieerd worden: De Zonnebloem richt zich op mensen met een lichamelijke handicap om hen ondanks de beperkingen ook van het leven te laten genieten. Een beetje populair gezegd gezegd, de Zonnebloem wil de slagroom op de taart zijn, het leven van deze mensen leuker maken. Dit is ook precies wat voor mij de aantrekkelijkheid van deze organisatie is. Niet alleen maar moeilijke gesprekken of zware begeleidingsprogramma's, nee de gezelligheid staat voorop.

Gezien het grote aantal vrijwilligers moet er toch ook een grote doelgroep zijn, alleen, die ben ik in mijn eigen maatschappelijke verkeer nog weinig tegengekomen. Ik vraag mij dan ook af of dat aan mij ligt of dat het werk van de Zonnebloem zo onzichtbaar is, dat het voor buitenstaanders niet waarneembaar is?

Natuurlijk kan ik naar de plaatselijke afdelingen toe gaan en vragen of ik eens mee mag doen met een aantal activiteiten, dat zal ik ook zeker gaan doen, maar daar naast ben ik benieuwd hoe de bekendheid ligt bij niet direct betrokkenen van de Zonnebloem, dus niet als vrijwilliger en ook niet als gast.

Ik ben heel benieuwd of u als lezer van dit blog mensen kent die op de één of andere manier betrokken zijn bij de Zonnebloem

                        klik

hanscke Donderdag 06 November 2014 - 12:35 pm | | Standaard

elf reacties

Desire

Ik ben al jaren ondersteunend lid van De Zonnebloem. Meegaan als vrijwilliger tijdens uitstapjes, dát is er nog nooit van gekomen. Maar wellicht als ik wat ouder ben en m’n (nu nog puber)kinderen de deur uit zijn.

Desire, (URL) - 06-11-’14 19:56
Mirjam Kakelbont

Wij ondersteunen ook de Zonnebloem. Een organisatie die iedereen te hulp schiet, zonder onderscheid te maken. Een goeie zaak!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 06-11-’14 21:00
Hanny

Ook wij ondersteunen de Zonnebloem. Maar persoonlijk kennen we niemand. In onze vorige woonplaats kenden we degene die de bijdrage kwam ophalen. Maar tegenwoordig gaat dat digitaal.

Hanny, (URL) - 07-11-’14 01:07
Marjolijn

Ik ken de Zonnebloem, ben zelfs wel eens een keer als verplegend vrijwilligster mee geweest op een boottocht.
Maar dat is al lang geleden.

Marjolijn, (URL) - 07-11-’14 05:56
ria

Ik ken niemand die actief is bij de Zonnebloem, wel weet ik dat er elk jaar een boottocht georganiseerd wordt vanuit Zierikzee, of die daar dan langs komt. Je ziet aan mij heb je niet veel.

ria, (URL) - 07-11-’14 09:58
Wieneke

Ik ken wel mensen die betrokken zijn bij De Zonnebloem. Er worden wat uitstapjes georganiseerd en dan zijn bijvoorbeeld chauffeurs met auto nodig. Ik heb wel eens gevraagd of er tekort was aan vrijwilligers, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.

Wieneke, - 07-11-’14 12:23
Rietepietz

Ik ken één dame die ,via de kerk, heel veel voor de Zonnebloem doet.
Via haar ben ik ook een aantal jaren mee geweest met uitstapjes wanneer er 1op1 begeleiding nodig was .Een rolstoel duwen kun je al gauw.
Toch ben ik daar uitgestapt, uitstapjes zijn helemaal niet zo mijn ding en ik kijk liever in m’n eigen omgeving rond wat ik kan betekenen in het dagelijkse leven voor mensen die niet zo zelfredzaam zijn. Dat bevalt me veel beter , maar de Zonnebloem is voor véél mensen een geweldige organisatie.

Rietepietz, (URL) - 07-11-’14 17:17
Staart

Een organisatie die iedereen wel kent. Mijn moeder ging met dagtochten mee. Ik ken wel iemand die meegaat als verzorgster. Die regiobestuurders kennen zeker vrijwilligers. Benieuwd naar jouw invulling van de middag

Staart, (URL) - 08-11-’14 11:37
Renesmurf

Nee, ik ben daar totaal niet bij betrokken, ik weet niet eens of dat hier wel is.
Ik ben wel maatschappelijk geintereseerd, maar meer ook niet.

Renesmurf, (URL) - 08-11-’14 18:36
Margo

Ik ken niemand. Ik geloof dat een oud collega iets doet voor de Zonnebloem, maar ik heb geen contact meer met hem. Aan mij heb je dus ook niets.

Margo, (URL) - 08-11-’14 20:27
Rob Alberts

Vrijwilligers mogen best wel meer en vaker praten over het plezier dat zij hebben in hun bezigheden.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 09-11-’14 10:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.