CANDES-SAINT-MARTIN


Soms loop, in dit geval fiets, je zomaar ergens tegenaan, We waren afgelopen zomer dus in het dal van de Loire, tussen Saumur en Tours, omdat daar kastelen te vinden zijn èn omdat ik dacht dat hier redelijk gefietst kan worden. En zo kwamen we bij toeval in Candes. Niet omdat ik ook maar iets gelezen had over Sint Maarten, nee veel meer omdat ik dacht dat het wel een mooi plekje zou zijn, daar waar de Vienne en de Loire samenvloeien. En dat was ook een heel mooi punt. Zonder meer.

Nadat we uitvoerig van dit uitzicht hadden genoten fietsen we verder en kwamen we in het plaatsje Candar. Hier stapten we even af. De helft van de kerk was wegens restauratiewerkzaamheden ingepakt, maar de hoofdingang was goed zichtbaar en dat leek mij erg oud waardoor het mijn aandacht trok en ik even naar binnen wilde.Al snel stuitte ik op informatie over de heilige Sint Maarten. De kerk zou al heel oud zijn, dit zou te zien zijn aan de houten beelden boven in de kerk. Verder waren er vele verwijzingen naar de heilige Sint Maarten of Martinus.

Martinus van Tours, geboren in Sbaria, Hongarije, leefde van 316 tot 397. Als Romeins legerofficier kwam hij op een koude winterdag een naakte bedelaar tegen, die om hulp vroeg. Andere mensen liepen hem voorbij, maar Martinus niet. Hij sneed zijn mantel doormidden en gaf de ene helft aan de bedelaar. In de daarop volgende nacht verscheen Christus in een droom. Hierna liet Martinus zich dopen en een paar jaar later werd hij zwerfmonnik.

Hij kreeg vele volgelingen en in 361 ontstond het eerste klooster op Franse bodem. In 371 werd Martinus door het volk tot bisschop van Tours gekozen. Slechts op bezoek in Candes stierf Martinus op 8 november 397.

Bij de begrafenisplechtigheden in Candes ontstonden ongeregeldheden. Daar troffen troffen de inwoners van Poitiers en die van Tours elkaar. Die-van-Poitiers zeiden: "Bij óns was hij monnik. Wij mogen dus zijn lijk hebben." Maar die-van-Tours zeiden: "God heeft hem bij jullie weggehaald om hem bij ons bisschop te laten worden."
's Nachts toen die-van-Poitiers sliepen, namen die-van-Tours stiekem Martinus' lijk weg, wierpen het door het raam naar buiten in een boot die daaronder klaarlag en voerden het met zich mee over de rivier de Loire naar de stad Tours.
Daar rust Martinus in zijn graf tot op de dag van vandaag.

Ik was niet echt van het hele verhaal op de hoogte en ik beloofde mijzelf, dat ik later als ik thuis zou zijn, mij hier eens meer in zou verdiepen. Dat heb ik gedaan.Ik kan alle kennis niet in één blogje kwijt. Of deze twee verhalen echt historisch juist zijn is niet echt na te gaan.Naast deze twee verhalen zijn er nog veel meer verschillende verhalen in omloop. Deze zijn hier http://www.heiligen.net/heiligen/11/11/11-11-0397-martinus.php te vinden. Ook is er tegenwoordig een heuse lesbrief over Sint Maarten te vinden en ergens heb ik zelfs een vergelijk gelezen met Sinterklaas en zijn Pieten. Ook wordt er ergens nog een vergelijk met carnaval gemaakt. Aswoensdag lig even ver verwijderd van Pasen als Sint Maarten van de Kerst  

Een ding is zeker, ik heb heel veel over Sint Maarten geleerd en het feest is op deze manier wel veel meer voor mij gaan leven.

                                     klik

                                   klik

hanscke Maandag 10 November 2014 - 9:19 pm | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

In deze streek heet hij Sinter Meerten, Leuk om daar wat meer van te lezen.

Sjoerd, (URL) - 10-11-’14 23:20
Marjolijn

Weer wat geleerd, ik wist niet veel over het verhaal van St. Maarten.
Dat leeft hier in de buurt helemaal niet.

Marjolijn, (URL) - 11-11-’14 06:39
Rietepietz

Hier in de omgeving “leeft” St Maarten niet zo en ik wist natuurlijk al helemaal niéts van alles dat je hier vertelt

Rietepietz, (URL) - 11-11-’14 18:01
Desire

Een mooi stukje geschiedenis, en ook weer wat wijzer geworden ;-)

Desire, (URL) - 11-11-’14 20:53
Mirjam Kakelbont

Wij hebben nooit Sint-Maarten gevierd, maar ik vind het heel leuk om over hem te lezen!
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 11-11-’14 21:35
Renesmurf

ja, zo leer je nog eens wat! Boeiende verhalen die de tijd overleefd hebben, en dat is toch bijzonder. En eens wordt het verfilmd.

Renesmurf, (URL) - 12-11-’14 01:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.