SPELENDERWIJS

De mens is toch een wonderlijk apparaat. Mijn hele leven verbaas ik mij al hoe eenvoudig ideeën kunnen ontstaan, gebaseerd op soms flinterdunne informatie.  

Op een zeg maar trainingsavond van de bridge, wij proberen dan om ons met zijn vieren wat verder te bekwamen in het bridgen door oefenspelen te spelen, hoorde ik tussen de bedrijven door dat men het afgelopen weekend veel plezier hadden gehad met het Keezen. Echt het was maar een flard, meer heb ik niet opgevangen, net genoeg om een conclusie te trekken dat het wel om een kaartspel zou gaan. Misschien wel een variant van toupen, bedacht ik om het verhaal wat kloppend te krijgen, terwijl ik de kaarten voor een volgend spelletje bridge rangschikte. Echt zo'n gedachte die snel weer verdwijnt en verder geen enkele betekenis heeft.

Omdat het zo langzamerhand de tijd van Sinterklaas is, begin ik hier en daar wat om mij heen te kijken. Ik weet al lang dat ik, wil ik echt veel genoegen aan dit feest beleven, stukje bij beetje de cadeautjes, surprises en presentjes moet verzamelen, of in ieder geval ideeën moet op doen. Daarom keek ik bij de Jumbo toch maar eens bij de spelletjes die daar met korting gekocht kunnen worden tegen inlevering van de gespaarde zegeltjes. De laatste weken had ik de zegeltjes toch maar aangenomen, je kon immers niet weten, misschien was er nog wel iets van mijn gading bij.

Groot was mijn verbazing toen ik het spel zag waarvan ik tot voor kort geen weet had dat het bestond. Oudhollands Keezenspel! Het schijnt een combinatie te zijn van mens erger je niet en van pesten. In de afgelopen tijd had ik al wel eens bedacht dat Rixte zo langzamerhand de leeftijd wel heeft om het kaartspelletje pesten te leren. Dat zou naast het mens erger je niet, een leuke uitbreiding kunnen om samen gezellig een spelltetje te doen. En nu zag ik dit.

Hoewel ik het in eerste instantie niet direct gekocht heb, ben ik een dag later toch maar terug gegaan. Misschien heb ik geluk gehad, er was nog maar één doos. Dus via een hele losse opmerking ergens eerder in de week opgedaan, heb ik een eerste Sinterklaascadeau gekocht. Wonderlijk, hoe dingen soms kunnen gaan. 

Al met al begin ik aardig in de stemming te komen om dit heerlijke feest te vieren, want ook, nu Rixte weet hoe de vork in de steel zit, vieren we het Sinterklaasfeest samen. Het zal anders zijn, maar daarom niet minder gezellig. Wat dat betreft is het een meegroeien met de tijd en de ontwikkeling.

En dit laatste zou ik dan ook graag op die hele onnozele Zwarte Pietendiscussie willen toepassen. Misschien is het inderdaad wel de tijd om naast de gebruikelijke zwartepieten op een speelse wijze wat ruimte te maken voor kleurenpieten. En dat is een standpunt die niet gebaseerd is op flinterdunne informatie maar meer op voortschrijdend inzicht. Ik hoop dan ook van ganser harte dat er op deze manier voldoende tegemoet gekomen wordt aan de tegenstanders van zwarte piet, want het kan toch niet de bedoeling zijn dat we het hele Sinterklaasfeest maar gaan afschaffen. Daarvoor is het spel dat we met ons allen opvoeren toch veel te leuk.

hanscke Zondag 16 November 2014 - 3:28 pm | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

Het is inderdaad een spel en dat moeten we blijven spelen.

Sjoerd, (URL) - 16-11-’14 17:30
Desire

Tradities en oud Hollandse spelletjes, we kunnen niet zonder :)

Desire, (URL) - 16-11-’14 20:11
Renesmurf

Juist, meegaan met de tijd, en het iedereen naar de zin proberen te maken.
Ik hou niet van spelletjes doen, wel van Sinterklaas.

Renesmurf, (URL) - 17-11-’14 01:00
Marjolijn

Tradities als het sinterklaasfeest moeten blijven, net als het samen gezellig spelletjes spelen…!!

Marjolijn, (URL) - 17-11-’14 05:53
Rietepietz

Ja soms hangt het leven van toevalligheden aan elkaar.
En wat de discussie betreft….. die zou er niet moeten zijn, zwarte Piets is zwart ,dat lijkt me duidelijk.
Grote onzin om door het toevoegen van andere kleuren te denken dat men de tegen standers tevreden kan stellen, die rusten niet voor zwarte Piet verleden tijd is, dat is duidelijk te zien aan hun méér dan onsympathieke opstelling tijdens de intocht en hun gebral over racisme. Ik zou ze liefs voor de rechter willen slepen wegens smaad, we worden toch maar als racist neergezet , maar heb daar helaas de middelen niet voor.

Rietepietz, (URL) - 17-11-’14 15:24
Thérèse

Grappig hoe dingen soms kunnen lopen en heel toevallig dat je juist het laatste spel van Keezen kocht. Ik ben heel benieuwd of het leuk is.

Thérèse, (URL) - 17-11-’14 23:41
Mirjam Kakelbont

Je kan als land niet iederéén tevreden stellen. Laten ander landen maar een voorbeeld nemen aan ons homo-beleid.
Ik vind wat betreft Zwarte Piet dat de anti-racisten het racisme in stand houden. En tijdens de intocht kinderen onder de voet lopen omdat ze hun mening belangrijker vinden het kinderfeest. Jammer.
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 18-11-’14 23:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.