HYGIENE

Terwijl ik druk bezig ben de plinten te ontdoen van stof, vuil en behangplakselresten, we zijn inmiddels begonnen met het opknappen van de tweede kamer boven en dat is ook de reden dat ik zo weinig blog, hoor ik in het nieuws, dat de rattenpopulatie fors toeneemt.

Vorige week was de vaatdoek een hot item en nu dus de ratten. Het lijkt er bijna op of er van regeringswege een opdracht is uit gegaan om een campagne te straten om ons er op te wijzen dat het met onze hygiëne de verkeerde kant uitgaat. Ik heb nog niet eerder meegemaakt, dat er op een maandagmorgen in verschillende nieuws- en actualiteitenprogramma's op de radio min of meer opgeroepen werd om de vaatdoekjes in onze huishoudens wat vaker te verwisselen. Dit naar aanleiding van een bericht dat er per jaar bij duizend mensen of meer, sprake zou zijn van een voedselvergifting.

Terwijl ik driftig aan het poetsen ben op de plinten hoor ik het verhaal van de oprukkende ratten aan. Aanleiding van dit bericht is, dat er per één januari buiten niet meer met rattengif gewerkt mag worden. Dit zal meer van invloed zijn op de toename van ratten dan de hygiëne van de doorsnee huishouding, denk ik een een beetje ballorig. 

Wat denken ze wel, om mij week na week op mijn gevoel te gaan werken om toch vooral de hygiëne in acht te nemen. Ik doe niet anders. Ik poets me elke week suf. Okay, ik zie nu heus ook wel dat er op de plint onder het logeerbed, nu deze even verplaatst is naar de andere kamer, dat daar behoorlijk wat stof te vinden is, maar echt waar, ik kon er toch niet bij toen het bed er stond....maar als ik dan in ogenschouw neem dat het bed daar ruim zeventien jaar gestaan heeft, dan valt het ook wel weer mee.

Tijdens de diverse opruimingen die ik in de afgelopen weken gedaan heb, kwamen allerlei beelden van vroeger naar boven en zo kwam ik ook terecht bij de wekeleijkse poetsbeurten die mijn moeder, mijn tantes, de buurvrouw, maar ook de moeder van mijn vriendinnetje vol overgave uitvoerden. Bijna wekelijks werden de ramen gelapt, de kamer werd half afgebroken om overal maar goed bij te kunnen, hetzij met de stofzuiger, het zij om met de dweil het zeil goed te kunnen afnemen. Het was voor de huisvrouwen van toen een ware krachtmeting. Tegenwoordig gaat het er allemaal heel wat makkelijker aan toe. 

Tevreden kijk ik naar de resultaten van de opknapbeurt van de beide kamers. Nog even en dan zal de tweede kamer ook klaar zijn. Ik hoop dat ik volgende week weer in mijn gewone doen zal zijn. Misschien ben ik dan ook weer wat minder gevoelig voor al die vreemde berichtjes die met hygiëne te maken hebben. In ieder geval zal ik dan weer eens wat meer tijd hebben om blogjes te schrijven, om te breien, om te kleuren om..... ja om heel veel leuke andere dingen te doen waar ik nu een paar weken weinig aan toe gekomen ben.

                                             klik

hanscke Woensdag 26 November 2014 - 10:54 pm | | Standaard

tien reacties

Marjolijn

Soms lijkt het of men in Den Haag niets beters te doen heeft, dan zich druk te maken over vaatdoekjes.
We weten wel beter….!
Fijn dat je bijna klaar bent met alle klus en schoonmaakperikelen…!!

Marjolijn, (URL) - 27-11-’14 05:25
ria

hier lijkt plots een spinnetjesplaag losgebarsten, misschien komt dat komende maandag in het nieuws ;-)
nog even doorbijten en je kunt in ja eigen kamertje naar hartenlust kleuren en naaien.

ria, (URL) - 27-11-’14 11:36
Rietepietz

Nou ik denk dat die rattentoename niet héél veel met een eventuele verminderde hygiëne te maken heeft maar veel meer met de grote hoeveelheden voedsel die deze beesten aangeboden krijgen.
Er zijn ondertussen aardig wat mensen in Nederland wiens geloof het weggooien van etenswaren niet toestaat.
Zij “voeren er dus de dieren mee” of daar nou behoefte aan is of niet. Er worden hele zakken brood aan de waterkant gegooid, ook als er géén eenden zwemmen. Maar oke, jouw plintjes kunnen er weer járen tegen begrijp ik ;-)

Rietepietz, (URL) - 27-11-’14 19:39
Hanny

Het niet meer mogen gebruiken van rattengif zal van meer invloed zijn op de populatie dan de hygiëne in huis.
Men moet oppassen met teveel hygiënepraatjes. Hoe hygiënischer hoe meer ziek. Een mens moet weerstand op kunnen bouwen.

Hanny, (URL) - 27-11-’14 19:56
Mirjam Kakelbont

Je bent aan leuke dingen de afgelopen tijd niet echt toe gekomen, maar je hebt er wel een heel ander huis voor teruggekregen. En woonplezier is ook echt plezier!
Ik voel me een beetje voor dom versleten door de overheid. Alsof ik een onnozel gansje ben, dat gecorrigeerd moet worden. Dat ge-bemoei :-)

Mirjam Kakelbont, (URL) - 27-11-’14 22:12
Sjoerd

Ze kunnen zich beter met politieke zaken bezig houden. Hoe we een huis schoon moeten houden weten we allemaal wel. Een keer niet zuigen of poetsen bepalen we zelf wel, daar hebben we geen Haagse Malloten voor nodig.

Sjoerd, (URL) - 27-11-’14 22:33
Desire

In (bijna) ieder mens schuilt wel een Mien Dobbelsteen, die ervoor zorgt dat we niet versmeren in Nederland. En gelukkig, anders hadden we een nog veel grotere rattenpopulatie. Maar goed, jij hebt de najaarsschoonmaak er bijna opzitten, tijd voor leukere dingen ;-)

Desire, (URL) - 28-11-’14 21:11
Margo

De vaatdoekjes was ik tegenwoordig in de vaatwasser mee. En verder is die verregaande hygiene helemaal niet goed voor een mens. We worden kwetsbare watjes.

Margo, - 29-11-’14 13:18
Renesmurf

Ja, nieuws is vaak zo dat er een onderzoekje gehouden is, en dan maakt men daar een bericht van.
En mensen voorlichten is altijd goed natuurlijk, niks mis mee.
En dat gif steeds meer aan banden wordt gelegd, wordt tijd ook, troep.
Maar ratten wil ook niemand natuurlijk.

Renesmurf, (URL) - 29-11-’14 14:09
Rob Alberts

Het gekrakeel om vaatdoekjes gaat aan mij voorbij.

Schone groet,

Rob Alberts, (URL) - 30-11-’14 12:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.