LIJSTJES


Ze zijn er weer, de lijstjes die traditiegetrouw aan het eind van het jaar verschijnen. Het mooiste nieuwe woord, het lelijkste woord wat eigenlijk geschrapt zou moeten worden, zoals vorig jaar het woord kids, ach lijstjes te over en ik houd ervan. Misschien ga ik daardoor ooit nog wel eens van die laatste maand van het jaar houden. Dat zou nieuw zijn, want ik ben niet echt een fan van de decembermaand. Ik houd veel meer van januari. Dan is alles nog nieuw, ongerept en is er veel nog niet ingevuld. Dan kan ik heerlijk wegdromen over wat er dat  jaar allemaal wel niet kan gebeuren....

Dat wegdromen heb ik dan weer niet maar toch ook weer wel met de nieuwe kamer voor mij. De klus is geklaard, beide kamers zijn flink onder handen genomen, nieuw behangetje, nieuwe vloer; ik kan met de inrichting gaan beginnen. Ik sta te trappelen en ik kan bijna niet wachten om aan de slag te gaan. Tafel en stoelen zijn reeds uitgezocht, maar tegenwoordig heeft men lang niet alles meer op voorraad, waardoor ik een paar dagen moet wachten voor het geleverd kan worden. Maar een beetje dromen doe ik toch wel. Ik zie mij zelf in gedachten al achter de naaimachine zitten. Als eerste wil ik een slankmakende paarse kokerrok maken die ik dan aan kan trekken bij de Red Hatuitstapjes! Dat staat hoog op mijn to do lijstje.

En zo kom ik weer terug bij de eindejaarslijstjes. Bij DWDD werden onder andere de volgende woorden genomineerd om te schrappen: ombuigen, prima, deukdij, oudjes, gamificatie, gevaluiseerd. Ik geef hierbij niet de uitleg van het waarom van deze woorden, maar ik volsta met het alleen benoemen

Mijn keuze valt vooralsnog op het woord prima. Vroeger was ik heel trots als dit onder mijn werk in mijn reken- of taalschriftje stond. Dat gebeurde niet zo vaak, maar vandaag de dag wordt het woord om de haverklap gebruikt en daardoor heeft het aan waarde ingeboet.

De komende maand zullen er vast nog heel veel lijstjes verschijnen. Zoals gezegd, het hoort bij het eind van het jaar en ik geniet ervan. 

 

                                               klik

hanscke Zondag 30 November 2014 - 11:36 am | | Standaard

dertien reacties

Mirjam Kakelbont

Nog even en we barsten idd weer van de lijstjes. De top 2000 begint morgen alweer. De nummers 1, 2 en 3 zijn al bekend ;-) Dus jij kijkt ook graag naar DWDD? Ik vind dat nog steeds een hartstikke leuk programma. En dat je maar heel veel leuke uitstapjes op je nieuwe to-do lijstje mag zetten!
Fijne zondag en liefs
Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 30-11-’14 12:55
Rietepietz

Meestal houden die lijstjes me niet zo bezig! Nieuwe woorden als “prima“zijn dus helemaal niet nieuw maar hebben gewoon aan waarde ingeboet doordat ze als stopwoordje gebruikt werden. Ze kunnen dus beter geschrapt worden dan beloond.
Wat mij betreft komen ook de woorden respect en discriminatie in aanmerking om geschrapt te worden, ook deze woorden worden te pas en te onpas gebruikt om de eigen zaak te dienen.

Rietepietz, (URL) - 30-11-’14 15:45
Sjoerd

Prima toch, die lijstjes…
Haha, je hebt gelijk, het woord heeft aan kracht ingeboet en daar moeten we eens wat nieuws voor verzinnen.

Sjoerd, (URL) - 30-11-’14 17:20
Marjolijn

Met de decembermaand heb ik ook niet veel, of liever sla ik hem over.
Met lijstjes ook niet veel, een boodschappenlijstje is eigenlijk mijn enige lijstje.
Geniet maar lekker van de opgeknapte kamers…!!

Marjolijn, (URL) - 30-11-’14 18:37
ria

Ik vind prima juist een mooi ouderwets woord, het is me nog niet opgevallen dat dat overmatig gebruikt wordt hoor. Van mij mag het blijven dus.
Jammer dat je nog even moet wachten op je nieuwe tafel. Slankmakend! Dat heb jij toch helemaal niet nodig..

ria, (URL) - 30-11-’14 20:21
Merlijn

Lijstjes, ik ben er niet zo gek op, die betekenen vaak verplichtingen en juist aan het einde van het jaar heb ik daar weinig behoefte aan. Na een jaar hard werken (met gebruik van lijstjes) nu maar even improviseren, ik vind het “prima” zo. Veel plezier met het inrichten!

Merlijn, (URL) - 30-11-’14 21:17
Hanny

Lijstjes daar heb ik niet zoveel mee. Zelfs geen to-do lijstjes. Ik leef bij de dag. Zie wel wat er op mijn pad komt.
Wat mij betreft mag het woord oudjes geschrapt worden. Zoals tegenwoordig gesproken wordt over mensen van zo’n jaar of 50 en ouder. Daar word ik niet goed van.

Hanny, (URL) - 30-11-’14 21:32
Hanneke

Geniet dan maar dubbel met mijn portie erbij, ik vind die lijstjes vreselijke onzin. Dat geldt voor alle “…..” van het jaar.
Ik vind de eerste helft van december leuk, daarna mag het van mij januari zijn.

Hanneke, (URL) - 01-12-’14 01:15
Bertie

Jammer is dat er veel lelijke woorden op het lijstje van Van Dale staan. Stemfie, bijvoorbeeld, in mijn ogen is dit niet eens een woord waard en nog erger dan kids. Maar het hoort bij het einde van een jaar. De muzieklijsten draaien al volop en we wachten af of opnieuw Bohemian Rhapsody nummer één wordt.
Ik zie dat je een mooie werkkamer krijgt, geen wonder dat je er zin in krijgt. Daar ga je met plezier aan je naaiwerk.

Bertie, (URL) - 01-12-’14 22:10
Desire

‘Prima’ is inderdaad een woord wat je erg veel hoort. Net als ‘helemaal goed’ … een soort van afsluitende woorden: ‘en voor mij is hiermee de kous af’.
En lijstjes? Ik doe daar niet aan. Of valt het opschrijven van dingen die je iedere dag nog moet doen ook onder lijstjes? ;-)

Desire, (URL) - 02-12-’14 22:40
Renesmurf

Ik vind dat woorden niet kunnen verdwijnen, er komen er alleen maar meer bij. En lijstjes zijn op zich goed om er eens bij stil te staan.
En ik vind december wel oke, maar als het daarna januari wordt ook wel weer, en dan duurt het nog een hele poos, maar gaan we toch weer op weg naar het voorjaar, en nu gaan we juist steeds verder van de zomer af.

De kamer ziet er puik uit.

Renesmurf, (URL) - 03-12-’14 00:14
Thérèse

Je mag die lijstjes van mij ook hebben, hoor. Ik vind er ook niks aan. Vroeger. heel vroeger vond ik jaaroverzichten nog wel PRIMA maar nu ook al niet meer.

Verder is je toekomstige werkkamer erg mooi geworden. IK wens je zovast een vruchtbare tijd daar.

Thérèse, (URL) - 03-12-’14 21:38
Margo

Ik sluit me bij Rietepietz aan, het woord respect mag wat mij betreft gebruikt worden waar het voor bedoeld is en niet te pas en te onpas uit gemakzucht in reacties geplempt. Idem dito voor discriminatie. Verder hou ik alleen van vakantielijstjes en kan ik niet wachten tot het maart is. Veel plezier in je eigen domein!

Margo , (URL) - 05-12-’14 14:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.