PRETJES


Sinterklaas is zoals gebruikelijk weer met stille trom vertrokken. Ook de maatschappelijk breed gevoerde discussie over het zwart zijn van de Pieten lijkt in de afgelopen weken zo stilletjesaan verstomd te zijn. Misschien dat er met een beetje geven en nemen weer een toekomst voor onze Nederlandse sinterklaastraditie is weggelegd. De tijd zal het leren.

Wij hebben dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren een iets ingetogener pakjesmiddag gevierd. Kleindochter Rixte heeft voor het eerst op de grote mensenmanier deelgenomen aan het feest. Wij, P. en Ik hebben pakjes voor haar en haar moeder gekocht en zij hebben pakjes voor ons gekocht. De pakjes kwamen dit jaar niet meer uit de zak, maar lagen op de tafel uitgestald. Rixte had een dobbelsteen gemaakt met onze namen erop en twee opdrachten. Op deze wijze hebben wij ons door de pakjes heen gedobbeld en hebben wij met elkaar, mede door de gedichtjes en een paar surprises , een aangename middag beleefd.

Zelf beleef ik altijd veel plezier aan dit feest, en niet in de laatste plaats aan de voorbereidingen. Ik vind het heerlijk om een middag met P. op stap te gaan om de cadeautjes te verzamelen. Ik kan dan niet ontkennen dat er dan altijd nog een restje kinderlijke gevoelens van mij naar boven komen, omdat ik het zo leuk vind om aan dit grote spel mee te mogen doen. Misschien beleef ik zelf nog wel het allermeeste plezier aan de voorpret van het feestje.

Voor het woord feestje zou ik ook het woord pretje kunnen gebruiken. Ik heb altijd gedacht dat alleen in Friesland het woord pretje voor een feestje gebruikt werd, maar bij nader onderzoek is mij gebleken dat, weliswaar pas in de zoveelste plaats ook in het Nederlands het woord pretje voor een feestje gebruikt kan worden. PRETJE: 1) Aardigheid 2) Aardigheidje 3) Dat is een lachertje (crypt.) 4) Feestje 5) Gein 6) Geintje 7) Gekheid 8) Grapje 9) Genoegen 10) Katjeskermis 11) Lolletje 12) Pleziertje 13) Plezierige aangelegenheid 14) Scherts 15) Uitje 16) Uitstapje 17) Verzetje.

De laatste twee verklaringen van het woord vormen voor mij een mooi bruggetje naar een volgend onderwerp: Uitstapje. Aan het eind van de week gaan P. en ik een weekje naar Turkije. De voorpret is een klein beetje verstoord omdat we met zijn vieren zouden gaan.  H., de man van vriendin M. is een paar weken geleden gevallen waardoor het lopen bijna niet mogelijk is. Zij hebben de beslissing moeten nemen af te zien van deze reis. Jammer, maar het is niet anders. Maar nu het feit daar is, probeer ik, na even ruimte gegeven te hebben aan toch wel een beetje de teleurstelling, ik had het zo leuk gevonden, de voorpret weer te pakken te krijgen. Daarom eindig met een foto uit Istanboel om vast een klein beetje in de stemming te komen.

                                     klik

hanscke Zondag 07 December 2014 - 4:01 pm | | Standaard

zes reacties

Sjoerd

Ach, de familie bij elkaar is sowieso al leuk, en met zo’n reis in het vooruitzicht…

Sjoerd, (URL) - 07-12-’14 22:07
Mirjam Kakelbont

Heel jammer dat de geplande reis niet met zijn vieren kan doorgaan. Maar eenmaal daar hebben jullie het ook zeker en vast naar jullie zin. Wat een heerlijk vooruitzicht!
Ik ben blij dat de Sint weg is. Ik heb het idee alsof hij door alle trammelant máánden hier geweest is…
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 07-12-’14 23:02
Renesmurf

Wij doen altijd dat de kleinste de pakjes mag pakken, en de één na kleinste kan al lezen en leest voor voor wie het pakje is, en die krijgt het dan en pakt het uit. Geen gedichten, wel gezelligheid, en pret!

Renesmurf, (URL) - 07-12-’14 23:12
Marjolijn

Fijn dat je zo goed gevierd hebt, het blijft gewoon een leuk feest, zeker als er kinderen aan mee doen.
Goede start van de nieuwe week, veel voorpret voor het weekje vakantie…!!

Marjolijn, (URL) - 08-12-’14 06:24
Rietepietz

Inderdaad, bij het Sinterklaas feest is de voorpret al het halve feest, zo ervaar ik dat ook altijd! En 5december is dan de kers op de taart!
Ik kan me voorstellen dat het een teleurstelling is dat de mede vakantiegangers verstek moeten laten gaan, vooral als de reis naar een land gaat waar men een taal spreekt die niet in ons “gangbare pakker” zit is het prettig om gesprekspartners te hebben.

Rietepietz, (URL) - 08-12-’14 20:45
ria

Als er geen kleine kinderen meer bij zijn vind ik er niets meer aan, wij doen dus al jaren niet meer aan Sinterklaas, ook niet aan kerst eigenlijk, ik vind het allemaal zulke verplichte opgedrongen nummers.
Jammer dat jullie vrienden niet mee kunnen.
Jullie alvast veel plezier.

ria, (URL) - 10-12-’14 20:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.