UITGESPAARD


Al jarenlang houd ik er een heimelijk genoegen op na om naast het bedrag dat maandelijks naar de spaarrekening gaat nog een eigen spaarpotje te vullen. Ooit had ik een varken waar ik rijksdaalders in spaarde, maar die heeft  met een slachting een keer het loodje gelegd. Niet erg dacht ik, want dat was ongeveer in de tijd dat er van guldens naar euro's werd overgegaan.

Maar na een tijdje miste ik het toch. Ik schafte deze mooie hond aan en zo begon ik met het sparen van twee euro stukken. Elke twee-euromunt die ik ontvang, geef ik niet meer uit maar gaat in de hond. Omdat ik niet meer zoveel met contant geld werk, duurt het vrij lang voor de hond helemaal volgepropt is. Ik weet dat ik één keer eerder de inhoud van de hond bij de bank gewisseld heb, maar het was al zo lang geleden, zodat ik geen idee meer had hoe hoog het bedrag was.

Nu deed het feit zich opnieuw voor dat de hond weer helemaal volgevreten was. Een mooi moment om hem te legen. Niet dat alle onkosten van de inrichting van mijn nieuwe kamer hiermee gedekt zouden zijn, of dat alle bijkomende kosten van onze reis  zoals de logeerpartij van onze echte honden en de logeerpartij van de auto op de parking hiermee betaald zouden kunnen worden, of onze extra hapjes drankjes en excursies, maar het is toch een aardige aanvulling op ons budget.

Blij als een kind ging ik met al mijn opgespaarde munten in een trommeltje naar de bank. Daar volgde een flinke ontgoocheling. Dat ik geen rente kreeg op het geld wat bij mij in de hond zat wist ik al, sommigen in mijn omgeving lieten mij dit fijntjes weten als ik bij tijd en wijle de twee-euromunten uit de portemonnaie haalde en vervolgens richting hond liep, maar dat ik er dit keer ook voor betalen moest om het geld op mijn rekening gestort te krijgen ervoer ik als een grote teleurstelling. Tot nu toe was dit voor mij als kleine particulier nog altijd gratis geweest.

Ontgoocheld en mismoedig verliet ik de bank. Voor mij is de lol er op deze manier wel af. Jammer, ik was zo gehecht aan mijn reservepotje, maar ik ga voor mijn deugdzaamheid toch echt niet betalen. Voorlopig krijgt deze hond geen eten meer in zijn buik, totdat ik een oplossing heb bedacht hoe ik die vele munten om kan zetten in papiergeld zonder dat het geld kost. 

Van de echte honden Hessel en Iemand ga ik ook even afstand doen, zij het wel met enige pijn in mijn hart, maar wanneer ik hen over een aantal dagen weer ophaal verandert er voor hen helemaal niets. Dan gaan we gewoon weer vrolijk met ons vieren verder met ons leven waarvan zij voor ons een belangrijk deel zijn.

Of toch, er is voor hen ook iets veranderd. Zij vinden het namelijk maar heel matig als ik eens eventjes niet in de kamer ben maar in mijn eigenste onderkomen. Helaas, ze zullen er aan moeten wennen, niemand blijft gespaard, niets blijft hetzelfde.  

                                   klik

hanscke Donderdag 11 December 2014 - 5:40 pm | | Standaard

tien reacties

Marjolijn

Gewoon je boodschappen mee doen in de winkels, die zijn er blij mee,
Jij hoeft niet te pinnen, en de winkelier blij met wat extra muntgeld.
Fijne vakantie…!!

Marjolijn, (URL) - 11-12-’14 18:56
Rietepietz

Als je je bedenkt dat ook winkeliers moeten betalen om juist aan wisselgeld te komen is de oplossing wel te bedenken. Als je er geen haast mee hebt kun je vast wel bij winkeliers in de buurt regelmatig iets omruilen!

Rietepietz, (URL) - 11-12-’14 19:53
Sjoerd

Ik ben gelukkig in de omstandigheid dat mijn dieren thuis kunnen blijven als ik met vakantie zou willen. Anders bleef ik gewoon thuis. Enne, ik zou gewoon briefjes van vijf gaan sparen… Dat is een stuk lichter om mee te nemen op vakantie.

Sjoerd, (URL) - 11-12-’14 22:41
Mirjam Kakelbont

Ik vind het ook een slechte zaak dat je moet betalen om je geld op je rekening te storten. We moeten allemaal verplicht aan het plastic en zijn we dan zover, dan maakt het alles alleen maar duurder.
Trakteer jezelf op iets moois. Of ga van de centen lekker uit eten met je Lief.
Wij parkeren ons konijn bij de “konijnenoppas.” Dat zijn mijn zwager en schoonzus :-)
Fijne vakantie!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 11-12-’14 23:06
ria

Je kamertje ziet er netjes uit. Lekker onder het raam.
Mijn dochter wacht extra lang met het wegbrengen van kasgeld, ook omdat ze daarvoor moet betalen. Ik vind het van de zotte.

ria, (URL) - 12-12-’14 11:27
Renesmurf

Wat idioot he, dat je niet eens gratis je eigen geld op je eigen rekening mag storten. Geen baas meer over eigen vermogen, schandelijk.

Renesmurf, (URL) - 12-12-’14 14:28
Staart

Inderdaad winkeliers zijn er blij mee, dus gewoon je boodschappen mee doen. Verder veel plezier

Staart, (URL) - 13-12-’14 10:10
Margo

Nog even en we moeten betalen om ons geld op de bank te mogen stallen. Het levert nu al haast niets op aan rente, dus je kunt net zo goed in een varken of hond sparen. Fijne dagen!

Margo , (URL) - 13-12-’14 20:27
Desire

Tja, het bankwezen is niet meer wat het was, overal moet je voor betalen tegenwoordig :-( sparen in een ouwe sok dan maar?
Waar gaan jullie heen dat jullie de honden ‘achter moeten laten?’

Desire, (URL) - 14-12-’14 00:13
Rob Alberts

Ook ik spaarde vroeger allerlei munten.
Nu stort ik bij binnenkomst van mijn salaris alles eerst op een spaarrekening.
99% van mijn uitgaven gaan per pin of internet.
Cash geld heb ik dus nauwelijks.
Het vaste sparen is daarmee dus ook gestopt.

Leuk dat jij spaart met een hond.
Ik herinner mij vooral een spaarvarkentje.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 14-12-’14 20:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.