VELE GEZICHTEN


Wie verre reizen doet kan vele verhalen vertellen, zo is het gezegde en dat is zeker waar. Ondanks een hevige verkoudheid heb ik wel genoten van de reis. Het weerzien met Istanboel heb ik als een waar feestje ervaren. Eigenlijk had ik daar wel wat langer willen blijven, maar dat geldt voor meerdere plaatsen. Misschien is dat wel inherent aan een rondreis, dat je steeds het gevoel hebt niet uitgekeken te zijn.

Dat gevoel had ik ook zeker van Ankara. We hebben daar een prachtig museum bekeken, maar echt een indruk van deze stad heb ik niet. Ik weet nu dat Atatürk deze stad tot hoofdstad heeft gemaakt. De kennis over de geschiedenis en de betekenis van deze man voor dit land, begint eindelijk een beetje tot mij door te dringen. De uitleg van de goed onderlegde gids heeft mijn kennis over Turkije aanzienlijk vergroot en hik ben er nog lang niet over uitgedacht.

Gelukkig was er wat meer tijd om, al dat wat mooi en interssant aan Capadocië is, op mij in te laten werken. In de eerste plaats de vreemde maar heel indrukwekkende landschappen. De invloed van de vulkanen heeft voor prachtige landschappen gezorgd die bijna buitenaards aandoen. Het is bijna niet voor te stellen hoe dit ooit is ontstaan. 

Boeiend is dan om te zien hoe men hier vroeger geleefd heeft. Veel van de geschiedenis die zich daar heeft afgespreeld is grotendeels onbekend voor mij. Ik heb er versteld van gestaan dat verschillende verhalen uit de Bijbel zich hier hebben afgspeeld. Vroeger, op school, heeft men heel veel van de topografische kennis weggelaten waardoor ik niet echt een beeldvorming had over deze streek. De kaart van israël hing in de klas, maar dat Turkije en met name Capadocië  een hele belangrijke plek heeft ingenomen bij de verspreiding van het Christendom heb ik nooit geweten.

Met het toenemen van de kennis, begint voor mij de geschiedenis nu echt pas een beetje te leven. Ergens had ik ooit wel geleerd dat Constantijn in het jaar 313 keizer werd, dat hij verhuisde naar Byzantion, het huidige Istanbul en dat vanaf toen het christendom werd vrijgelaten. De vele kerken, kapellen en kloosters, verstopt in de grotten en onderaardse dorpen vertellen het verhaal van voor die tijd. Met het zien van al dit moois begin ik het één en ander vanuit heel andere perspectieven te zien. 

Ik heb het een zeer boeiende reis gevonden, maar ook het reizen met een reisgezelschap was voor mij een hele nieuwe ervaring, maar wel een ervaring die mij goed is bevallen. Ik kan niet anders zeggen, het was prachtig, het smaakt naar meer.

                                         KLIK

hanscke Maandag 22 December 2014 - 11:58 am | | Standaard

zeven reacties

Rietepietz

Voor mij als “anti reizigster” een nachtmerrie om steeds maar wéér te moeten verkassen maar ik kan me best voorstellen dat het een interessante reis is voor een cultuurliefhebber. Reizen met een reisgezelschap heeft voor-én nadelen maar het belangrijkste voordeel is wel dat je helemaal nérgens voor hoeft te zorgen ,dat komt de rust natuurlijk zeer ten goede.

Rietepietz, (URL) - 22-12-’14 14:23
Sjoerd

Dat lijkt me best een mooie reis te zijn. Dat stukje geschiedenis is volgens mij een beetje uit de boeken verdwenen. Men heeft zich te veel op de bijbelse omstreken gericht.

Sjoerd, (URL) - 22-12-’14 17:55
Marjolijn

Fijn dat je zo genoten hebt van de reis.
Geniet nog maar lekker even na en daarna weer rustig aan op naar het volgende reisje…!!

Marjolijn, (URL) - 22-12-’14 19:06
ria

Ja wij hebben ook vrienden die van de ene bus in de andere stappen en daar dan weer de nodige kennissen/ vrienden aan overhouden. Ik blijf liever thuis en lees de verhalen wel bij jou ;-)

ria, (URL) - 22-12-’14 21:30
Mirjam Kakelbont

Een busreis zou ik geen vakantie noemen. Ik kan ook niet regelmatig verkassen ivm met mijn cvs/me. Vroeger deden Lief en ik het wel. Dan fietsten we elke dag een nieuwe route en werd onze bagage naar het volgende hotel gebracht.
Leuk om je verhaal te lezen. Juist omdat we allemaal zo anders zijn!
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 22-12-’14 23:03
Desire

Ow Turkije! Een soort van cultuurreisje lees ik … fijn dat je door dit soort vakanties zoveel komt te weten over de cultuur en geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners. Krijg je toch een andere kijk op bepaalde dingen.

Desire, (URL) - 23-12-’14 22:54
plato

Leuk dat je zo’n fijne reis hebt gehad. Veel van wat je schrijft wist ik ook niet.
Maar dat van Constantijn en zijn vestiging in Byzantium wist ik weer wel omdat dat tijdens de opleiding kunstgeschiedenis werd genoemd. De scheuring van het Romeinse rijk in een westelijk en een oostelijk deel, de aanvankelijk onderdrukking van de christenen (waar we nog veel grottenkunst van hebben overgehouden omdat ze zich onder de grond verstopten) en de latere vrijmaking. Heel interessant allemaal.
Zo te lezen ben jij niet voor het laatst in Turkije geweest :-)

Plato is weer terug van klussen en blogt vanaf nu weer regelmatig. Je bent welkom.

plato, (URL) - 24-12-’14 12:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.