KERST INPERKEN


Er zijn jaren geweest dat ik mij veel meer bezighield met het kerstgebeuren dan dat ik de laatste jaren doe. Zelfs in de eerste jaren dat ik in blogland actief was verplichtte ik mijzelf dit ook op mijn weblog tot uitdrukking te brengen. Ik heb zelfs een aantal jaren een kerstverhaal, welke ik in eerdere jaren geschreven had, gepubliceerd, maar het wil niet meer. Ik kom steeds meer tot de conclusie dat ik echt heel weinig met kerst heb. En het is echt niet zo dat het komt omdat de familie het laat afweten, want dat is niet zo.

Vanmiddag komt dochterlief, weliswaar zonder kleindochter en morgen komt de zoon ook deze kant op, maar het min of meer door de maatschappij opgelegde karakter om deze dagen toch vooral samen door te brengen begint mij wat tegen te staan. 

Hoewel ik nog diep onder de indruk ben van hetgeen ik in Turkije gezien heb, de vele onderaardse dorpen en kerken, nodig om als christenen te kunnen leven, omdat dit door de heidenen niet toegestaan werd, inspireert mij dit niet om het christelijke geloof alsnog te omarmen. Ik weet niet zo goed waar de mensen toen met elkaar in wilden geloven. Bovendien heeft het daar geen stand gehouden want rond de zevende eeuw is het christendom verruild voor de Islam.

Ik heb ook niets met stalletjes. Misschien zou ik de gedachte moeten kweken dat die stalletjes figuratief kunnen zijn voor het onstaan van telkenmale weer nieuwe gezinnetjes, nieuwe vaders en moeders en baby's, maar ook dat spreekt mij niet zo aan. Ik zie te veel om mij heen hoe al die mooie nieuwe gezinnetjes na verloop van tijd weer uit elkaar vallen. In de loop der jaren heb ik van verschillende vrienden een kerstalletje gekregen, maar desondanks heb ik er niets mee en krijg ik er ook niets mee en ik zet ze dan ook echt niet op.

En zo zit ik, wel met een versierde boom in de kamer, dat dan weer wel, mijn best te doen om te begrijpen waarom iedereen zo verschrikkelijk druk doet rondom deze dagen. Natuurlijk vind ik het fijn om straks koffie te drinken met een lekkere plak cake die ik zelf gebakken heb. Het is ook niet zo dat ik vind dat je jezelf niet eens gezellig verwennen mag, maar dat opgeklopte he, daar houd ik dus helemaal niet van. 

Maar goed, als iemand het groots wil vieren is dat zijn goed of haar goed recht. Een beetje tolerantie naar elkaar is nooit verkeerd, maar in de afgelopen weken heb ik wel geleerd, dat het overdreven kerstgedoe alleen maar binnen de christelijke wereld past en dat we zeker niet met zijn allen moeten denken en doen alsof kerst van de hele wereld is, want dat is echt niet het geval. Ook dit jaar zal het voor mij opnieuw een opluchting zijn als kerst weer voorbij is en we gewoon weer gewoon kunnen doen.

Desondanks wens ik iedereen toch fijne dagen toe.

                                           klik

hanscke Donderdag 25 December 2014 - 12:05 pm | | Standaard

elf reacties

Sjoerd

Ik ben absoluut geen aanhanger van het christelijke geloof. Ik ben meer aangetrokken de het boeddhisme en de daarbij behorende normen en waarden. Maar de kerst geniet ik van twee extra vrije dagen om wat leuks met de familie te doen.

Sjoerd, (URL) - 25-12-’14 15:09
Marjolijn

Morgen is het bijna alweer gewoon, als het nodig is kun je gewoon boodschappen gaan doen.
En zaterdag weer een gewone zaterdag.
Ik ben ook blij als het voorbij is.

Marjolijn, (URL) - 25-12-’14 19:17
Rietepietz

Ach het zijn gewoon dagen dat we iets meer ruimte hebben voor gezelligheid.
Bij ons is het gewoon net éne jaar allemaal wat drukker dan het andere jaar, net hoe het uitpakt maar het vliegt me gelukkig niet naar de strot.
Een kerststalletje wordt hier alleen opgezet als er kleintjes in de familie zijn, het is leuk om voor kinderen de achtergrond van het kerstfeest uit te leggen aan de hand van een stalletje.

Rietepietz, (URL) - 25-12-’14 20:43
ria

Een stalletje heb ik ooknog nooit gehad. Voor mij hoeft het ook allemaal niet, maar ik heb weer een dochter die het heel belangrijk vindt, om zeker 1 dag samen te zijn, achja…;-)

ria, (URL) - 26-12-’14 10:50
Wieneke

Ach, zolang mensen het fijn vinden om gezellig samen te zijn, vind ik het best. Er is al zoveel oorlog overal. Kerstversiering is wel grappig, maar het gaat er toch om dat we een keertje per jaar eens wat extra nadenken over vrede.
Dat opgeklopte waar jij op doelt is een soort naäperij van de Amerikanen. Je HOEFT er gelukkig niet aan mee te doen.

Wieneke, - 26-12-’14 13:04
Desire

Gelukkig dat je ons desondanks toch nog fijne dagen toewenst :)
De kerstdagen zijn gewoon de ultieme dagen om door te brengen met je naasten, mensen die je lief zijn. Of dat nou in overdreven luxe is of gewoon met een simpel plakje zelfgebakken cake … net waar iedereen zich goed bij voelt. Iedereen viert de kerstdagen op zijn eigen manier en da’s maar goed ook.

Desire, (URL) - 26-12-’14 16:02
Mirjam Kakelbont

Van mij iedereen de terugkeer van het licht vieren op 21 december en de kerstdagen afschaffen. Gewoon, zoals het duizenden jaren lang gegaan is. Aan de andere kant kun je elke gelegenheid voor gezelligheid aangrijpen. Als het maar geen verplichting wordt! Dat gedoe met familie en “wat doen we met moeder?” daar word ik niet blij van. Nog een geluk dat de kerstdagen maar 48 uur duren ;-)
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 26-12-’14 22:57
Ximaar

Dat opgeklopte komt hier bij mij thuis zeker niet voor. Ik vind het prima als mensen gezellig en vriendelijk met elkaar omgaan al dan niet bij een etentje. Maar dat mag voor mij het hele jaar door en niet alleen met de Kerst. Vieren dat de dagen weer langer worden (Winterwende, Nieuwjaar) vind ik ook prima.

Ik ben alleen niet gewend om dat sepeciaal met Kerst uitbundig te doen. Aan cadeautjes met Kerst werd bij ons niet gedaan en zelf doe ik er ook niet aan. Ben eigenlijk ook blij dat ik al 10 jaar geen Kerstpakket meer krijg. Zaten vaak dingen in die ik zelf niet zou kopen.

Met religie heb ik niet zoveel problemen, wel met kerkgenootschappen. Dwz het belachelijk grote aantal afsplitsingen in de Christelijke maar ook Islamitische wereld. Afsplitsen komt uit onvrede met anderen en kan ik moeilijk plaatsen met de Kerstgedachte van vrede. PKN zag ik destijds als een lichtpuntje, maar in mijn oude dorp is maar 1 van de 7 gerefomeerd-achtige kerken bij PKN aangesloten, de rest wil dat niet. Toch valt het in Nederland nog mee, in Indiana (USA) heb je per 3 huizen een andere kerk.

Ik maak trouwens ook weinig van Kerst mee. Dwz leuk zo’n grote Kerstboom bij de kerk en gezellig druk in de binnenstad. Maar TV-reclames of vooraankondigingen van TV-programma’s zie ik nooit. Ik bepaal achteraf zelf wat ik bekijk en dat was voor de laatste dagen Guilty Kerstplessures van DWDD en het interview met John Cleese. Zodirect zal ik nog eens door die Goedemond zappen, misschien is dat ook wel leuk.

Mocht je in de Zaanstreek komen, dan wens ik je nog een goede 3de Kerstdag. ;-)

Ximaar, (URL) - 27-12-’14 00:25
Margo

Ik voel dat precies zo. Misschien heeft het ook iets te maken met ouder worden, we hebben al veel kersten meegemaakt, en ze lijken steeds sneller te komen. Ook wordt alles zo opgeblazen, niets kan meer normaal, klein. Nouja, ze zijn weer voorbij. Nou oudjaar nog even uitknallen en dan kunnen we gaan wachten op de lente. :-)

Margo , (URL) - 27-12-’14 01:09
Renesmurf

Ik snap niet dat mensen deze dagen dan bewust zo ongewoon mogelijk maken en dan blij gaan lopen doen als de vakantiegangers weer werken moeten, want dan is alles weer normaal. Zulke mensen schieten door, en draaien door.

Renesmurf, (URL) - 30-12-’14 12:00
plato

Ik kan de reactie van Sjoerd zo kopiëren. Ik heb de kerst dan ook zo sober mogelijk gehouden. Dat voelde heel goed en in januari heb je ook niks op te ruimen en zo.
Eigenlijk ben ik blij dat het januari is. Dan zien ook de winkels er weer een beetje normaal uit.

plato, (URL) - 03-01-’15 16:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.