VEEL PLEZIER


Heel vaak wordt deze uitdrukking als wens aan iemand meegegeven. Pret en plezier. Het zijn synoniemen, maar voor mij is er toch wel enig verschil. Bij pret heb ik toch meer het idee dat dit enige luiddruchtigheid gepaard gaat, terwijl plezier heel ingetogen kan zijn.

Afgelopen week heb ik met heel veel plezier met vijf vrouwen van de Red Hat Society, we waren dit keer gewoon in burger, de film Gooise Vrouwen 2 gezien. In de pauze en nafloop, toen we even en wijntje met elkaar deden, hebben we ook pret gehad. En die pret was door ons lachen inderdaad enigszins luiddruchtig, terwijl we met heel veel plezier naar de film hebben gekeken.

Toen ik vertelde dat ik het weekend naar de musical Billy Elliot zou gaan, werd mij veel plezier gewenst. En plezier heb ik gehad. Met heel veel genoegen heb ik mij laten onderdompelen door het musicalgebeuren. Naast mij mijn dierbaren, P, kleindochter Rixte en dochterlief. Wat wil een mens nog meer. Eigenlijk niets.

Dit soort uitjes zijn toch wel de krenten in de pap, de slagroom op het toetje. Deze laatste uitdrukking heb ik bij de Zonnebloem geleerd. In de afgelopen week heb ik zelf mogen ervaren hoe dit in zijn werk gaat. Als regiobestuurslid was het  mijn taak om aan zes vrijwilligers een zilveren speldje uit te reiken omdat zij allemaal al meer dan tien jaar vrijwilliger zijn bij de Zonnebloem. Deze uitreiking vond plaats tijdens een gezellige middag, bedoeld voor de gasten, zoals de beoogde doelgroep genoemd wordt en georganiseerd door een flink aantal vrijwilligers. De middag begon met een optreden van een zangkoor. Het raakte mij diep, toen ik zag met hoeveel plezier de zanggroep van meer dan vijfendertig personen, mensen van heel verschillende leeftijden hun repertoire lieten horen en hoe genoeglijk de middag verder verliep. Ik vond het prachtig om te zien hoe ruim honderd mensen met veel plezier de middag met elkaar doorbrachten.

Hoewel ik gewoonlijk wel plezier beleef aan het dagelijkse leven, heb ik deze afgelopen dagen toch weer eens echt mogen ervaren dat juist de extraatjes in de vorm van uitstapjes inderdaad het leven kunnen verrijken. Ik kom er steeds meer achter, dat er, naast gewoon je plicht, cq je werk doen, wat ik overigens met heel veel plezier gedaan heb, nog heel veel meer uit het leven te halen is. Het is net of ik hier steeds meer oog voor krijg; misschien moet ik gewoon nog een beetje  leren, dat ik niet altijd nuttig bezig hoef te zijn.   

                                    klik

hanscke Zondag 18 Januari 2015 - 5:41 pm | | Standaard

negen reacties

Marjolijn

Een mooie week, met veel krentjes in de pap.
Daar mag je met een blij hart op terug kijken.
Goede start van de nieuwe week.

Marjolijn, (URL) - 19-01-’15 06:16
Sjoerd

Het hoeft niet zo nodig meer toch, je hebt nu de tijd om pret en plezier te maken…

Sjoerd, (URL) - 19-01-’15 13:42
Rietepietz

En toch kunnen we óók een “binnenpretje” hebben. dan is dat onhoorbare pret .
Maar pret en plezier kan inderdaad toch nét even anders zijn. Als iets je plezier doet hoef je daar lang niet altijd om te lachen, je kunt je er ook gewoon “prettig” bij voelen al heeft dát dan weer niets met pret te maken. Wat kan onze taal toch lastig zijn. Vrije tijd moet inderdaad óók wennen maar dat lukt meestal snel!

Rietepietz, (URL) - 19-01-’15 17:57
Hanny

Zo is het maar net.
Maak plezier en pret in je leven zo lang het kan. De tijd dat je niet hoeft of moet, kun je het beste aan leuke dingen besteden. Geniet ervan!

Hanny, (URL) - 20-01-’15 00:33
Margo

Er is een tijd van nuttige dingen doen om te kunnen leven, brood plus beleg verdienen, en er is een tijd van nuttige, leuke, boeiende, grappige, interessante dingen doen, voor jezelf. Dat mag, en dat moet! :-)

Margo, (URL) - 20-01-’15 22:09
Mirjam Kakelbont

Letterlijk en figuurlijk een verrijking van je leven. Dit is duidelijk een win-win situatie, Hanschke! En plezier en pret maken is zo belangrijk in het leven. Mijn oma zei altijd: Jezus veranderde water in wijn. Niet omgekeerd. En zo is ‘t maar net ;-)
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 21-01-’15 16:33
Desire

Genieten van het leven, dat is toch de bedoeling.
Ok, soms zijn er minder leuke dingen maar ook dat hoort erbij. Juist daarom moet je optimaal genieten van de leuke dingen!

Desire, (URL) - 23-01-’15 11:29
Thérèse

Ha, fijn dat je steeds meer gaat genieten, Hanscke. Je bent altijd zo zorgzaam geweest (en nog steeds natuurlijk) maar je kunt ook zo veel meer aan als je zo af en toe wat echte blijdschap hebt. Ga zo door, zou ik zeggen.

Thérèse, (URL) - 23-01-’15 23:09
Renesmurf

ja, het leven is mooi, en juist de avonturen maken het zo leuk.
Werken en zo is ook leuk, maar verplicht.
En als je je aan het vermaken bent werken anderen voor je! Zo zie ik het.

Renesmurf, (URL) - 24-01-’15 14:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.