AU


Kwaad met kwaad vergelden, het is niet iets wat bij mij past. Ik heb hierover na moeten denken toen ik de uitleg hoorde waarom de piloot uit Jordanië door de terreurbeweging -is- niet was onthoofd maar in brand gestoken is. Hij zou er voor gezorgd hebben, dat verschillende onschuldige? mensen door zijn bombardementen ook door verbranding zijn omgekomen, hetgeen natuurlijk ook gruwelijk is.....

De terreurbeweging moet bestreden worden, zondermeer, maar het feit is dat die bombardementen waarschijnlijk ook onschuldige mensen treffen. Dit rechtvaardigt niet het in brand steken van deze piloot, maar toch bleef ik er wat mee omlopen. Voor mijn gevoel wordt het een opeenstapeling van gruwelheden. Hoe moet dit ooit gestopt worden? 

"Het heeft te maken met oorzaak en gevolg", merkte P. op toen we dit onderwerp op een morgen tijdens het koffiedrinken bespraken. "Na lange tijd is eigenlijk niet meer vast te stellen wie er begonnen is. Herinner jij je die lessen nog, jij moet ze ook gehad hebben, hoe heette dat ook al weer?"                                             "Interpunctie", antwoordde ik. "Ene mijnheer Watzlawick had hier hele theoriën over. Volgens hem was het bij echtelijke ruzies vaak niet meer duidelijk hoe het conflict was ontstaan". 

Niet dat deze zienswijze er ook maar iets aan bijdraagt om deze gruweldaden te doen stoppen, maar het is net of ik iets meer afstand kan nemen van dit gebeuren. Nu ik niet meer werk, merk ik dat ik soms net iets te lang met iets kan blijven ompakken en dan is het fijn om zoiets ter sprake te kunnen brengen.

Ik ben nu ruim een jaar niet meer werkzaam en het bevalt mij goed. P. en ik kunnen het doorgaans goed met elkaar vinden, al is het altijd samen zijn wel anders dan alleen gedurende de vakanties. Zo'n gesprek als hierboven beschreven vindt natuurlijk niet alle dagen plaats. En juist dat doet mij dan herinneren aan de onderlinge sfeer in onze vakanties, het tijd hebben voor elkaar.

Het is ook niet voor niets dat ik er zo'n plezier in heb om met de voorbereidingen van onze zomervakantie bezig te zijn. Fietsen langs de Loire, de afgelopen zomer, heeft ons goed voldaan. Ons plan is om dit jaar naar Oostenrijk te gaan, fietsen langs de Donau. We fietsen niet het hele traject van Passau naar Wenen. Ik heb zoals het zich lat aanzien, een leuke camping in Au gevonden. Deze voldoet aan mijn eisen, niet te groot en de mogelijkheid om van daaruit verschillende fietstochten te onder nemen.

En mogelijk ontstaan er dan als vanzelf ook weer onderwerpen die wij met elkaar bespreken, al hoop ik dat er van deze gruweldaden, als hiervoor beschreven, geen sprake meer zal zijn.

                                             klik

hanscke Zaterdag 07 Februari 2015 - 12:49 pm | | Standaard

zes reacties

Renesmurf

Pas als je goed weet hoe iets is begonnen kan je dat volgende keer voorkomen. Maar nu dit eerst stoppen, het is toch te bizar voor woorden.

Renesmurf, (URL) - 07-02-’15 18:41
Marjolijn

Fijn dat jij je draai goed gevonden hebt.
En rustig een leuke vakantie plannen is natuurlijk altijd mooi werk…!!

Marjolijn, (URL) - 07-02-’15 18:52
Hanny

Deze gruwelijkheden moeten gestopt worden. Hopelijk lukt dat met praten.

Hanny, (URL) - 07-02-’15 18:53
Sjoerd

Ook maatschappelijke discussies worden hier bij de maaltijden niet uit de weg gegaan. Niet dat we altijd op een lijn zitten, maar met een beetje respect voor elkaars mening komen we er wel uit…

Sjoerd, (URL) - 07-02-’15 20:36
Rietepietz

Nou ik wil daar gewoon geen verontschuldiging voor vinden, als mensen het “normaal” vinden om hoofden af te hakken omdat je toevallig het verkeerde geloof hebt is er ook geen verontschuldiging ,dan ben je een barbaar die zélf het leven niet verdiend .

Rietepietz, (URL) - 08-02-’15 13:09
Mirjam Kakelbont

IS maakt mij niet wijs dat je in naam van hun god alle niet-islamieten barbaars om het leven mag brengen. Als we dit soort acties goed zouden keuren, zakken we weer af naar de tijd van de nazi’s. Ik sluit me dan ook geheel bij de mening van Rietepietz aan.
Ik ben blij voor je dat je je draai gevonden hebt! En jullie hebben alweer een vakantie gepland.
Je hoeft ook niet altijd gesprekken te voeren met je geliefde. Juist niet!
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 11-02-’15 15:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.