GALANTERIE
Waarom het woord galanterie in mijn gedachtenwereld is binnengeslopen zal wel te maken hebben met de berichtgevingen over de bijna de teloorgang van de V en D warenhuizen. Ik zou het jammer vinden als V en D voorgoed zou verdwijnen, al is het lang niet meer de winkel die het geweest is. In eerdere tijden kon ik uren zoet brengen in die winkel. De LP hoek kostte de nodige tijd alsmede de boekenhoek; het kleinvak maar ook de meubels, de bedden met toebehoren, om maar niet te spreken van het glas- en aardewerk. Ik vond het heerlijk om er te kijken en er zo maar in rond te dwalen, vak zonder iets te kopen. Tegenwoordig ben ik er zo maar klaar met een rondje V en D.
Dat was ik altijd al wanneer ik de Blokker bezocht. Op de één af andere manier sprak die winkel mij niet zo aan. Daar kwam en kom ik alleeen maar als ik gericht naar iets op zoek ben. Maar toen de laatste galanteriewinkel (Numan voor de kenners onder de lezers van dit blog) in Dokkum haar deuren sloot en er een Blokkerfiliaal geopend werd was ik daar toch wel blij mee, want nu waren er opeens met de HEMA, twee winkels in de stad waar je zo maar door heen kon lopen zonder direct aangesproken te worden. Ik spreek nu wel over een tijd van bijna veertig jaar geleden.
Ach ja, wij veranderen, tijden veranderen of omgekeerd. Ik weet niet in welke volgorde dit gaat, maar het is een feit dat met de veranderingen ook woorden verdwijnen. Toen ik gistgeren op zoek ging naar de ware betekenis van het woord galanteriewinkel, kwam ik tot de ontdekking dat het woordenboek Van Dale op de computer geen verklaringen of uitleg meer geeft over dit woord wat betrekking heeft over de winkels van weleer.
Omdat wij nog een oude Dikke van Dale uit 1970 hebben, heb ik dit boekwerk er maar eens bij gepakt. Daar vond ik de omschrijving waarnaar ik op zoek was te weten: galanterie, collectieve benaming voor allerlei artikelen van mode, smaak; sierlijke snuistereijen.
Had ik het dus toch goed onthouden, want ik heb in mijn jeugd dat woord vaak op etalageruiten gelezen en horen gebruiken. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: nee, er zijn naast de bakker geen winkels in het dorp (waar wij toen gingen wonen), maar er is wel een galanteriezaak.......De afgelopen zomer heb ik gezien dat alle sporen van deze winkel, annex heren- en dameskapperszaak, zijn uitgewist.
Voorlopig blijven de V en D en de Blokker dus nog wel even bestaan. Hoe lang nog? De tijd zal het leren.
kliknegen reacties
Ik heb zo mijn bedenkingen over het voortbestaan van V & D. Het is een winkel zonder eigen stijl. Als ik in de stad (Rotterdam) ben, loop ik meestal wel even naar binnen, naar de boeken Maar iets kopen doe ik er zelden.
Blokker is gewoon de zoveelste huishoudwinkel. Een jaar of twintig geleden was Blokker nog een grote concurrent voor bloemenwinkels omdat de vazen/potten bij hen goedkoper waren dan in de bloemenzaken. Bij ons zitten Blokker en Hema tegenover elkaar. Dan vind ik Hema toch een stuk gezelliger!
Liefs Kakel
Ik vind niet dat ze woorden moeten schrappen, het leven gaat al zo hard en zij moeten niet gaan bepalen maar gewoon bijhouden.
Maar goed, dat zijn allemaal dingen waar we geen invloed op hebben en het maar gewoon onze gedachtes over hebben.
Blokker en galanterie passen naar mijn smaak eigenlijk niet bij elkaar. Daarvoor is Blokker te ‘gewoon’. V&D was wel zo’n winkel, net als de Bijenkorf.
Zo’n winkel hadden we niet op het dorp, wel een manufacturenwinkel waar je ook weinig meer van hoort. Kan met kruidenier het archief in. Vroeger had je ook telefonistes en als we dat systeem hadden vastgehouden dat hadden we nu inwoners te kort gehad om alle gesprekken door te verbinden.
V&D krijgt nu na de witgoedzaken ook de klap van het internet te verwerken. Hier bij de grote V&D in de stad is het altijd druk. Mensen staan boven ook in de rij voor het mooie en grote resstaurant. Daar naartoe loopt een deel langs de schappen en vraagt info aan de verkopers en vervolgens tikt men de typenummers thuis in en koopt men het via een prijsvergelijker een stuk goedkoper bij iemand die geen winkelkosten heeft.
Blokker en de Hema hebben vooral last van de nieuwkomers Action, Kwantum, Bazar, Kruitvat en dergelijke. In die zaken is het behoorlijk druk omdat ze soms een stuk goedkoper zijn. Hema heeft overigens ook vooral last van zichzelf. Tot 25 jaar geleden was hier 1 Hema voor de regio van 200.000 mensen. Inmiddels zijn er nu 10 Hema’s voor de regio die nu 250.000 mensen is. Om al die zaken draaiende te houden moeten mensen 8x zoveel kopen als vroeger. Dat lijkt mij onbegonnen werk.
Inderdaad, de galanteriewinkel stamt nog uit de tijd van de manufacturenwinkel en die zijn beiden eigenlijk min of meer opgegaan in de grote warenhuizen……. en nu staat dus ook ‘het warenhuis’ op de nominatie om te verdwijnen.
Ongetwijfeld is het veranderde leef en koop gedrag daar de oorzaak van,” we “ doen het dus zélf maar het blijft( naar mijn idee) toch een verarming.
De term galanteriewinkel hoor ik nu voor het eerst. Ik koop vaak kleding bij V&D, om de een of andere reden hebben ze daar het soort vrij neutrale dingen die ik zoek Bij Blokker vond ik juist daar laatst zowaar een betaalbaar chromen steelpannetje zonder anti-aanbaklaag (ik moet te hard schuren om d kalk eraf te krijgen voor een anti-aanbaklaag)
Nooit van gehoord … ‘galanterie’. Moet toch een woord van lang geleden zijn.
V&D is inderdaad veel veranderd de afgelopen jaren. Vooral veel duurder geworden ook. HEMA zat er qua prijs altijd onder en dus gaan we daar naartoe. Nu heb je ook nog de Action. Spotgoedkoop en een dikke concurrent van zowel de HEMA als de V&D. Niet echt kwaliteit spul maar dat boeit de consument blijkbaar niets.
De Blokker zal het nog wel even uithouden, maar voor V&D zie ik geen oplossing met het huidige bestuur.