DE DORPSWEG


Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Ik sla een andere weg in, de dorpsweg. Een paar weken geleden heb ik de beslissing genomen en gisteren is dit geëffectueerd, vanaf nu ga ik mijn medewerking verlenen aan de organisatie van het tweejaarlijkse dorpsfeest. 

Hoe komt een mens daar zo bij. heel eenvoudig. In het dorpskrantje lees je dat men dringend op zoek is naar bestuursleden in de Oranjevereniging. Deze vereniging heeft als hoofdtaak de organisatie van het dorpsfeest. Ik heb die oproep eens een paar dagen in mij om laten gaan met de vraag of dit misschien iets voor mij is.

Voordat ik dan een beslissing neem ga ik bij mij zelf te rade waarom ik dit zou willen doen. Wat zou mijn drijfveer zijn, mijn motivatie? En toen kwam er heel wat boven drijven. Dorpsfeesten vind ik sowieso belangrijk. Naar mijn idee is dit het cement van de dorpssamenleving. Op allerlei fronten vraagt het om contact met elkaar te hebben. Het is niet alleen het grote feest in de tent, maar de straatversiering, de versierde wagens, de kinderspelen en de zoals bij het laatste feest de bonte avond, het vraagt op verschillende niveaus veel overleg met elkaar.  

Samen met een gemotiveerd clubje mensen iets organiseren, ergens voor staan heb ik altijd leuk gevonden, dus dat punt is ook helder. Een ander bijkomend punt is, dat ik ondanks, dat ik al zeventien jaar in dit dorp woon, niet echt heel veel mensen ken. Door mijn werk, de mantelzorg en omdat mijn verenigingsleven, zoals de bridge en de tennis zich vooral in Dokkum afspeelt, is het sociale leven in het dorp wat aan mij voorbij gegaan. Voor mij ook een reden om daar, nu ik niet meer werk, eens verandering in te brengen. 

Toen ik al deze afwegingen allemaal op een rijtje had heb ik de telefoon gepakt om kenbaar te maken dat ik wel belangstelling had voor een bestuursfunctie. Men was zeer verbaasd. Een heus iemand die zich aanmeldt!

Inmiddels heb ik de eerste bestuursvergadering bijgewoond. Heel even was er paniek bij mij. Wat doe ik hier, wat zijn die mensen nog jong!! Later bleek dat men toch minder jong was dan ik dacht, veelal veertigers en toch ook een vijftiger. In de vergadering heb ik wel het gevoel gekregen dat deze mensen verantwoordelijkheid durven nemen en staan voor datgene wat er gebeuren moet. Het is een mengelmoes van een voorwaardenscheppende bestuur en een uitvoerend bestuur, iets wat mij wel aantrekt. 

Tijdens de vergadering heb ik wel het gevoel gekregen dat ik mijn plekje hierin kan vinden en ik heb er een goed gevoel over dat ik deze weg ben ingeslagen. Hoewel het secretarisschap nu niet direct mijn grootste affiniteit heeft, heb ik toch toegezegd, dit voorlopig ter hand te willen nemen. Het voorzitterschap was ook vacant, maar dat lijkt mij voor nu geen optie.

Het zullen zo nu en dan drukke tijden zijn, maar dat is dit jaar nog niet aan de orde. Het volgend dorpsfeest is pas over een jaar. Het is eerst nog een klein beetje freewheelen. 

                                           klik

hanscke Donderdag 19 Februari 2015 - 12:04 pm | | Standaard

negen reacties

Rietepietz

Er is altijd schreeuwend gebrek aan vrijwilligers die dit soort werk willen en kunnen doen. Je hebt in ieder geval de juiste motieven om het op je te nemen lijkt me. Dat het je maar veel voldoening zal gaan geven.

Rietepietz, (URL) - 19-02-’15 19:20
Desire

Wat een lef Hanscke! Hopelijk vind je snel je draai in de dorpsfeestorganisatie en veel inspiratie en plezier gewenst bij het organiseren van allerlei leuke dorpsactiviteiten!

Desire, (URL) - 19-02-’15 20:12
Sjoerd

Ik heb jaren dit soort werk gedaan, en daar veel voldoening in gevonden. Ik wens je veel succes. Het organiseren van dit soort activiteiten is gewoon leuk.

Sjoerd, (URL) - 19-02-’15 21:05
Mirjam Kakelbont

Hier staat het ook regelmatig in de krant: vrijwilligers gevraagd. Dapper dat jij de uitdaging hebt opgepakt! Het siert je…
Ik denk dat je er heel veel (energie) voor terug krijgt. Succes, Hanschke!
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 19-02-’15 21:57
Hanny

Toen wij in ons vorige dorp woonden, waren wij ook heel actief daarvoor. In een klein dorp is het belangrijk dat er mensen zijn die zich voor het dorp inzetten. En dorpsfeesten binden de mensen samen. Een heel goede zaak dat je je voor je dorp gaat inzetten.

Hanny, (URL) - 19-02-’15 23:46
Marjolijn

Leuk om op zo’n manier samen met dorpsgenoten de handjes uit de mouwen te steken om samen gezellige feestjes te bouwen.
Fijne dag vandaag en op naar een mooi weekend..!

Marjolijn, (URL) - 20-02-’15 06:18
Wieneke

Je hebt helemaal gelijk, zo’n feest verbindt dorpelingen enorm en geeft vooral aan de kleine dorpen hun kracht. Heel goed van je om mee te gaan doen. Je leert in ieder geval een heleboel mensen kennen en zij jou. Je weet maar nooit waar deze ervaring toe leidt, maar meestal is het positief. Hou ons op de hoogte hier, he?

Wieneke, - 20-02-’15 14:59
ria

Het is zeker belangrijk en goed dat er mensen zoals jij zijn. Ik ben absoluut geen verenigingsmens en laat die functies dan ook graag aan me voorbij gaan. Joop vindt het weer wel leuk tenminste voor hetgeen hij dan zelf mee bezig is, in dit geval de duiven. Succes met je nieuwe functie!

ria, (URL) - 20-02-’15 21:15
Renesmurf

Ik wens je er veel succes en plezier mee.
Er zitten natuurlijk altijd haken en ogen aan, en mensen die er anders over denken, maar daar kom je samen dan wel uit.
Op naar een fijn feest.

Renesmurf, (URL) - 21-02-’15 11:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.