ONBEGRIJPELIJK
Al ruim een jaar kan ik weer goed uit de voeten. De diagnose osteoporose is dan wel niet leuk, maar nu de middenvoetsbeentjes weer een vaste plek gevonden hebben en de zenuwbanen die daardoor bekneld werden een andere loop genomen hebben, is alle kou weer uit de lucht. Als de klachten dan uiteindelijk na drie jaar pijn geduid kunnen worden begrijp ik ook wat er binnenin mijn voeten zich heeft afgespeeld. Dit alles overdacht ik tijdens een wandeling bij ons in de buurt.
Bijna anderhalf jaar geleden deden wij hetzelfde rondje en stuitten wij op dit bord, alleen stond er bij klear (klaar) toen nog geen vinkje, de werkzaamheden waren toen in volle gang. Op de onderste foto is te zien hoe het land er toen uitzag.
We kwamen toen een boer tegen die ons het één en ander wel wilde uitleggen. Hij (en nog een paar andere boeren) had, omdat er geen opvolgers voor de boerderij waren, zijn land verkocht aan de provincie Friesland, dienst landelijk gebied. Zij hadden plannen voor dit gebied en noemden dit natuurherinrichting. Verschillende landerijen zouden onder water gezet worden maar met daaromheen groene wandelpaden zodat het gebied wel toegankelijk was voor de natuurliefhebber en er zouden vaarroutes voor kano's komen.
Na de uitleg van de boer vervolgden we onze wandeling, maar ik kwam toen ten val vanwege een boeren jongen op een quad die schapen aan het opjagen was. Misschien weet u het nog, bril kapot, wond aan het hoofd etcetera, het verhaal over deze herinrichting is toen helemaal naar de achtergrond geraakt tot vorige week.
Het was mooi weer, nog wel koud, maar strak blauwe lucht en opeens herinnerde ik mij deze wandeling weer. Hoog tijd om eens te gaan kijken hoe het geworden is. De groene weilanden hebben plaats gemaakt voor water, veel water! En waarom? Geen idee. We hebben hier in Friesland al water genoeg en ik zou niet weten wat wij met nog meer water moeten. Maar goed, het project is klaar zegt het bord.
Maar ik zie nergens groene wandelpaden. Het enige wat er voor de wandelaars gebeurd is dat de het smalle B. weggetje wat niet echt een doorgaande functie had, door middel van bruggetjes ontoegankelijk is gemaakt voor auto's. That 's it. Voor ons wel gunstig, want nu kunnen de honden op dat stuk heerlijk onaangelijnd met ons meelopen als er niet al te veel fietsers zijn.
Het zal echt wel ergens goed voor zijn geweest, het heeft veel geld gekost maar ook werk opgeleverd voor een aantal mensen, maar waarom dit uitgevoerd is, is mij volstrekt onduidelijk. Misschien komt er een voortschrijdend inzicht bij mij , wanner dat zo is zal ik het middels dit blog laten weten.

bovenste foto situatie zoals het nu is

onderste foto toen men net begonnen was.

negen reacties

Zou het niet kunnen dat er nog groene wandelpaden komen? Ik zou toch eens informeren hoe of wat. Fijn dat je weer goed kan wandelen. Dat is pas echt belangrijk.

Ik heb begrepen dat met de inrichting van Klyndobbe nu een aaneengesloten natuurgebied tussen De Sippenfennen en De Houtwiel ontstaat . Deze gebieden maken deel uit van de ecologische hoofdstructuur, het netwerk van natuurgebieden in Nederland.
Voor natuur is blijkbaar veel geld beschikbaar.

Mooi is het wel geworden…!!
Vaak is het niet duidelijk waarom dingen gebeuren, zeker niet als het beslist wordt van achter de tekentafel in gemeente of provincie.

Hier zetten ze ook alles onder water. Nu ja wandelen zonder auto’s is wel een voordeel natuurlijk. Fijn dat het zo goed gaat met je voet.

En dan vraagt men zich nog af waarom het Noorden van Nederland leegloopt.
Zoveel water is leuk om te recreëren maar om er te wonen is toch behoefte aan andere zaken denk ik.

Ik word er zo moe van: alles moet maar “ingericht” worden. Alsof de natuur dat nodig heeft. Ik vind het zonde van het landschap en van het geld!
Ik prefereer toch de bovenste situatie…