NARCISTISCH INZICHT.


Soms word ik zo onder druk gezet, zodat ik de teugels wel moet laten vieren waardoor ze de vrije hand krijgen, juffrouw Ongeduld en mevouw Pietje Precies. Ze kunnen goed samenwerken, maar verder kijken dan hun neus lang is kunnen ze niet en nu na een jaar is het resultaat goed zichtbaar. 

Liever gezegd, het is niet te zien, ze zijn er gewoon niet, de mooie grote gele trompetnarcissen waarvan ik er toch al heel wat van in de tuin heb staan. Ik kan mij herinneren dat ik vorig jaar verscheidene malen met de schaar de tuin ben in geweest om er een aantal af te knippen om er een paar vaasjes voor binnen mee te vullen. Er bleven er dan nog meer dan genoeg over om de tuin te sieren. Zo kon ik zowel binnen als buiten van die mooie vroege voorjaarsbloeiers genieten. (Ik weet het, niet iedereen vindt dat narcissen bloemen voor binnen zijn)

Maar narcissen raken uitgebloeid en ja, dan ontstaat er een probleem. Ze moeten dan nog een poosje blijven staan zodat het blad de tijd krijgt om af te sterven, dat schijnt beter voor de bol te zijn. Niet altijd een even fraai gezicht en het duurt ook best wel lang.

En tja, als je dan een juffrouw Ongeduld en een mevouw Pietje Precies bij je hebt wonen, dan kan het zo maar gebeuren dat je toegeeft aan hun verlangen om een einde te maken aan al dat afstervend en daardoor ontsierend blad. Dat is vorig jaar dus gebeurd, de dames van het korte termijn denken gingen voortvarend aan de slag. Weg met al die sprieten! De tuin knapte er echt van op, Het werd weer zo mooi en opgeruimd. Maar het het effect op langere termijn is, dat er nu veel, heel veel minder narcissen bloeien dan vorige jaren, en dat terwijl normaliter het aantal narcissen per jaar alleen maar toeneemt.

Damers Ongeduld en Pietje Precies, jullie worden bedankt! Helaas, er is nu niets meer aan te doen, ik moet mij er bij neerleggen, maar ik kan jullie wel verzekeren, dat jullie dit jaar niet meer met de narcissen in de slag mogen. Ik zal het dit jaar zelf ter hand nemen en ik hoop dan een volgend jaar weer een tuin te hebben waar de grote gele narcissen in grote getale staan te tetteren: WAKKER WORDEN, 'T WORDT LENTE!!!

Dit jaar zal ik mij tevreden moeten stellen met het zachte fluisteren van de kleinere soort, die gelukkig nog wel in behoorlijke aantallen te zien zijn, zodat ik niet helemaal zonder zit.

                 klik

Een pol narcissen met slecht één luttele bloem

                klik

de kleinere soort die gelukkig wel mooi staat te bloeien. 

hanscke Woensdag 18 Maart 2015 - 8:59 pm | | Standaard

acht reacties

Ria

Ojee, gelukkig weet ik van niks :-)

Ria, (URL) - 18-03-’15 21:52
Hanny

Een goede les, met helaas zichtbare, of eigenlijk niet zichtbare, gevolgen.

Hanny, (URL) - 19-03-’15 00:29
Marjolijn

Volgend jaar komt het vast weer goed..!!

Marjolijn, (URL) - 19-03-’15 06:25
Sjoerd

Dat is minder… Maar een mens is nooit te oud om te leren.

Sjoerd, (URL) - 19-03-’15 13:20
Mirjam Kakelbont

Ik heb zitten grijnzen: ik herken mezelf volledig in je beschrijving :-))

Mirjam Kakelbont, (URL) - 19-03-’15 15:58
Desire

Ai, soms geen goede combinatie dus. Maar wie van de twee is nou eigenlijk het verstandigst? ;-)

Desire, (URL) - 19-03-’15 20:48
Rietepietz

Ik zou de dames per direct ontstaan;-) zelfs al hébben ze je een leuk verhaal opgeleverd, dit kan écht niet!

Rietepietz, (URL) - 19-03-’15 21:42
Thérèse

Goh wat zonde nou. Ik zou ook gedacht hebben, dat het niet zo veel uitmaakte. Bij mij is ook vaak juffertje Ongeduld die het wint, maar het komt weer goed, Hanscke.

Thérèse, (URL) - 20-03-’15 14:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.