LES


Tot ongeveer een jaar geleden had ik nog nooit van het woord audit gehoord, laat staan dat ik er ook maar enig idee van had, dat ik een jaar later een training zou gaan doen om auditor te worden. Misschien ligt het niet gehoord hebben wel aan mijzelf, want als ik mensen vertel dat ik bezig ben met een training om auditor te worden, wordt er door de meesten heel begrijpend geknikt. Maar goed, achterstallige kennis is snel ingehaald en zo is het morgen al heus weer de tweede trainingsdag en ter voorbereiding ben ik maar eens wat gaan surfen om mij eens wat breder te oriënteren. De meeste informatie over audit wordt in het Engels gegeven maar ik heb een aardige Nederlandse omschrijving gevonden.

Waarom auditen?

De gezondheidszorg toont een toenemende belangstelling voor interne en externe auditsystemen, omdat een audit:
- aanbevelingen oplevert waarmee het beleid op allerlei gebieden en niveaus kan worden bijgestuurd;
- de mogelijkheid biedt om externe verantwoording af te leggen. Dit is door terugtreding van de overheid en internationale       regelgeving noodzakelijk.
- gegevens oplevert. Veranderingen binnen de organisatie van de gezondheidszorg vragen om snelle informatie-uitwisseling en    bijsturing. Een audit zorgt voor aanvullende actuele, maar ook gebruikerspecifieke informatie.

Na de gezondheidszorg gaat nu dus ook de onderwijswereld zich toeleggen op audits. Daar deze regering er voor gaat zorg dragen, dat ik veel langer door moet werken dan ik gedacht had, wordt het voor mij tijd om enkele bakens te gaan verzetten. Opgeleid worden tot auditor is een nieuwe uitdaging waar ik in de komende tien jaar profijt van kan hebben. De opgedane ervaring in onderwijsland zal mij zeker goed van pas komen maar ervaring alleen is niet genoeg. Morgen moet ik mij verder gaan bekwamen in de kennis rondom het auditgebeuren om zo een goed auditor te kunnen worden. Misschien is het wel heel bepalend voor mijn verdere toekomst, want het schijnt reuze populair te worden.

hanscke Woensdag 17 Mei 2006 - 10:42 pm | | School perikelen

vier reacties

smek

Succes met je cursus! Het is altijd goed om eens te bekijken of de manier waarop gewerkt wordt nog past bij deze tijd en de school waar je werkt, maar het lijkt mij een ontzettend ingewikkelde klus!

smek, (URL) - 17-05-’06 23:10
Penguin

Het is ook een deel van mijn werk. Sinds alle bedrijfsschandalen in de USA is auditing Booming!

Penguin, (URL) - 17-05-’06 23:37
Michiel

Juist ja.

Ik moet bekennen dat ik ook geen idee heb wat audting inhoudt en eerlijk gezegd ben ik na lezing van je verhaal nog steeds niet veel wijzer naar mijn idee.

Nou ja, veel succes er mee dan maar…

Michiel, (URL) - 18-05-’06 23:32
Renesmurf

Ik had er ook nog nooit van gehoord.
Heel interesant allemaal.

Misschien dat praktijkvoorbeelden het nog wat duidelijker maken.
Iets nieuws beginnen kan heel goed zijn!

Renesmurf, (URL) - 18-05-’06 23:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.