POEPVERHALEN


Die vieze indringende geur van het gieren, het hoort bij het voorjaar, ik weet het, maar ik blijf het vies vinden. Lopende over het fietspad door de weilanden zag ik ze bezig; de enorme tractoren met de spinachtige poten waarmee de gier in het land gebracht wordt. Ik had er een foto van moeten maken maar de weerzin heeft mij er denk ik van weerhouden. Bij het wakker worden rook ik het al en ik heb daarop onmiddellijk het raam gesloten. Op zich ook geen luxe, gezien de temperatuur.

Toch gek, bedenk ik tijdens mijn dagelijks wandeling met de honden, dat alles wat groeit en bloeit het alleen maar beter gaat doen met dat wat wij als heel vies beschouwen, poep en pies en dan ook nog van dieren, koeien in dit geval. Ik wilde uitwerpselen schrijven, maar sinds ik in de brochure , uitgegeven voor maag- en darmonderzoeken gewoon het woord poepen gelezen heb, durf ik nu zelf het woord ook als gewoon gangbaar Nederlands te gebruiken.     

Dat was vroeger wel anders. Als we dan bijvoorbeeld 's nachts een patient helemaal onder de poep aantroffen dan schreven we in het nachtrapport dat die of die mijnheer incontinent voor feaces was. Nu schrijft de specialist in een foldertje, meegekregen voor een vervolgonderzoek van P. dat hij twee clysma's, toegediend krijgt en dat, als hij dan gepoept heeft, het onderzoek kan plaats vinden. Echt het staat er zwart op wit. 

Toen ik laatst de rozen mest wilde toedienen, het zou eindelijk gaan regenen, schoot ik in de lach. Ook ik ben dus bezig met poep. Een paar dagen daarvoor moest ik even bij de Action zijn om er een haaknaald te kopen, toen ik zag dat de mest voor rozen daar niet duur was. Eén euro. Bijna voor niets. Ik nam gelijk ook maar wat mee voor de hortensia's en de rhododendrons, alleen, bij nader onderzoek zou ik niet weten te vertellen wat het verschil is tussen de rozen mest en de hortensiamest. Het ziet er hetzelfde uit, het ruikt hetzelfde en, nee hoor, ik heb het niet geproefd.  

De poep moet nu dus haar (of zijn werk) gaan doen. Als je het zo beschouwt is poep dus eigenlijk heel belangrijk in ons leven. Vreemde gedachte als je daar even bij stil staat. Poep kan van zoveel betekenis zijn. Ook voor hele belangrijke onderzoeken. Het is niet voor niks dat de overheid geld heeft vrij gemaakt voor bevolkingsonderzoeken waarbij poep opgestuurd dient te worden. Poep heeft dus een hele belangijke functie maar daar dient dan wel bij aangemerkt te worden dat erop een zorgvuldige wijze mee omgegaan moet worden. want poep kan ook enge ziektes veroorzaken. En waar poep is, is ook stank en dat laatste is gewoon niet prettig. Vandaar mijn weerzin tegen het gieren, maar ik snap heus wel dat het nodig is. 

                                  klik

hanscke Woensdag 29 April 2015 - 4:04 pm | | Standaard

acht reacties

Mirjam Kakelbont

Wij praten niet over poep ;-) Hooguit dat de boeren weer “aan het gieren zijn” of dat er een “agrarische lucht” boven de polder hangt. Na de winter mag er vanaf 1 februari weer mest uitgereden worden. Behoudens vorst stinkt het eigenlijk het hele jaar door. Maar de lucht is ook snel weer weg…

Mirjam Kakelbont, (URL) - 29-04-’15 21:12
Renesmurf

Ik vind het heel fijn dat men weer gewoon poept.
Nu mongolen en bejaarden en negerzoenen nog terug!

Ik vind poep ook vies, en kom het dagelijks tegen op straat. Ook vies.

Renesmurf, (URL) - 29-04-’15 23:58
Hanneke

Ik vind dat geen nare lucht, dat gieren, voor een keertje dan, want elke dag… dat hoeft nou ook weer niet.

Hanneke, - 30-04-’15 00:02
Marjolijn

Het hoort er gewoon allemaal bij, bij mens, dier, land en natuur.
Zonder zou voor mens en dier al snel onoverbrugbare problemen geven, voor land en natuur vast op langere termijn.

Marjolijn, (URL) - 30-04-’15 04:35
Wieneke

Ik had in mijn computer een artikel bewaard, omdat ik het zo leuk vond. Midas Dekkers heeft een boek geschreven over poepen en vertelt in het artikel erover.
Kijk maar eens hier:

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/mida..

Wieneke, - 30-04-’15 16:53
Rietepietz

Poepgoed logje dus;-)
Ik woon niet landelijk genoeg om een hekel aan gieren te hebben, die enkele keer dát ik het tegenkom vind ik het bést prettig !

Rietepietz, (URL) - 30-04-’15 17:34
Sjoerd

Ik heb ook geen hekel aan de geur van mest. Het is ook een groene voedingsstof…

Sjoerd, (URL) - 30-04-’15 20:46
ria

Poep is hier ook heel gewoon hoor. Het kan zelfs ook vrolijk zijn, Joepie de Poepie!

ria, (URL) - 01-05-’15 19:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.