DE BODYSCAN


Zo af en toe snuffel ik wel eens in mijn eigen archieven. Dan wil ik bijvoorbeeld weten of ik ooit wel eens een blogje over moederdag heb geschreven. Een echt specifiek blog hierover heb ik nog nooit geschreven en ook nu komt het er niet van. Het is al weer voorbij en ik wil alleen maar zeggen dat het een heel gezellig weekend met dochter en kleindochter is geweest. Dat snuffelen in mijn eigen archieven vind ik best wel confronterend. Ik lees dan dingen over mijn gezondheid, de kwalen waarmee ik gesukkeld heb en waar ik toen best heel veel last van heb gehad.

Als ik mijzelf dan nu in ogenschouw neem, dan mag ik toch wel zeggen dat ik wat mijn gezondheid betreft met sprongen vooruit ben gegaan. Een aantal jaren leek het of er een aantal donkere wolken zich boven mij samengepakt hadden, maar de meesten zijn gelukkig bijna vanzelf weggedreven en ik ben dan ook al bijna vergeten wat mij nu steeds zo geplaagd heeft.

Bij toeval, omdat hond Iemand mij omvergelopen had en ik daardoor een scheurtje is mijn middenvoetsbeentje had opgelopen, heb ik een CT scan gehad, waaruit bleek dat er al in behoorlijk mate sprake was van osteoporose. Hiervoor krijg ik nu medicijnen en zie daar, de voetproblemen lijken gelukkig voorbij te zijn.

Door toeval ontdekt dus. Maar voor mij is dat geenszins een reden om het toeval een handje te helpen. Met verbazing heb ik al enige malen de advertenties gelezen die ons mensen aansporen om een algehele bodyscan te laten doen. Voor een slordige tweeduizend euro kun je je helemaal binnentste buiten laten keren. Ik vraag mij dan altijd af wie die mensen dan wel zijn die dit laten doen. Als ik mij gezond voel is er geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mij vrijwillig aan allerlei onderzoeken te laten onderwerpen. Ook niet om iets voortijdig op te speuren.

En de bevolkingsonderzoeken dan? zo zal menigeen zich afvragen. Ook daar heb ik best wel mijn twijfels over. Zeker als het om vrij ingrijpende onderzoeken gaat. Naar aanleiding van het bevolkingonderzoek door wat poep op te sturen, heeft P. toch een heel vervelend onderzoek moeten ondergaan. Er is niets verontrustends gevonden, maar er moet toch nog wel een vervolgonderzoek komen om helemaal duidelijkheid te krijgen. Tel uit je winst.

Natuurlijk, als men wel vroegtijdig iets opgespoord zou hebben, dan ben je blij dat je er aan meegedaan hebt. Maar aan deze onderzoeken kleven best wel wat risico's. Zo kan een darmonderzoek tot complicaties leiden, in zeldzame gevallen zelfs met fatale afloop.

Tja, als je aan zo'n onderzoek meedoet, is er a, gezegd en zal er in veel gevallen ook b gezegd moeten worden. En dat is vooral verradelijk bij die bodyscans, die overigens nog niet in Nederland uitgevoerd worden. Want wat doe je als zo'n scan een ietwat vage uitslag oplevert. Het maakt een mens bang en in veel gevallen zal na enig onderzoek toch blijken dat er niets aan de hand is. 

Ik vind het een beetje een vreemde, maar ook nare ontwikkeling. Ik ben bezorgd over de toekomst, want ik ben bang dat het op den duur steeds meer een tweedeling van de maatschappij in de hand zal werken. Lang niet iedereen kan deze dure bodyscans betalen. In de brochures kan men dan wel mooi bekende Nederlanders aan het woord laten die o zo blij zijn de bodyscan gedaan te hebben, maar zij beschikken vaak over meer financiële middelen dan de gemiddelde Nederlander. Ik vind het dan ook echt misleidend om hen als trendsetter te gebruiken.

Voorlopig houd ik het er maar op, dat ik gewoon zelf goed naar mijn eigen lichaam luister. Dat houdt in dat  als ik mij goed voel, mij geen zorgen maak, en mocht ik wel klachten krijgen dan is het op tijd naar een arts gaan de juiste weg. 

                      klik

hanscke Dinsdag 12 Mei 2015 - 5:12 pm | | Standaard

negen reacties

Sjoerd

Zolang je je goed voelt lijkt het me ook volkomen overbodig om diverse onderzoeken te volgen. Een collega van mij die weliswaar wat overgewicht had en een algemeen onderzoek liet doen loopt nu van specialist naar specialist voor allerlei kwalen die die nooit voelde, maar is nu doodsbenauwd.

Sjoerd, (URL) - 12-05-’15 21:06
Marjolijn

Fijn dat jij je weer zoveel beter voelt dan eerder.
Er gaat toch niets boven een goede gezondheid.

Marjolijn, (URL) - 13-05-’15 05:36
Rietepietz

Ik ben het roerend met je eens, het klopt dat de bevolkingsonderzoeken zeker niet perfect werken, toch wel vaak uitslagen die niet kloppen, dus wél aanslaan als er niets aan de hand is of juist iets niét aangeven.
Het door jou hier genoemde darmonderzoek is geen lolletje en er bestaat inderdaad een risico op een darmperforatie. ook de voorbereiding op het onderzoek is geen pretje. Ik ga er zeker niet aan mee doen al val ik nog nét in de leeftijd groep, temeer omdat ik helemaal niet van plan ben aan belastende behandelingen te beginnen als men wél iets zou vinden.

Rietepietz, (URL) - 13-05-’15 18:15
Mirjam Kakelbont

Je kan het ook zo zien: bodyscans die mensen anders in Nederland uit hadden laten voeren, laten ze nu in Duitsland doen! Mijn man heeft het twee keer laten doen en het was allebei de keren meer dan perfect geregeld. Meten is weten, zeg ik altijd maar.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 13-05-’15 20:51
Renesmurf

Ja, op zich vind ik dat het verboden moet worden om gezonde mensen na te kijken. Maar grote onderzoeken moeten wel doorgaan natuurlijk. Wie niet wil gaat niet, maar wie wel wil kan gered worden!
En wat dat betreft leven we in een fijn land.
Wat veel voorkomt wordt nader onderzocht.

En ik lees ook graag mijn eigen archieven, vooral dat van deze maand tien jaar geleden. En dat elke maand dus.

Renesmurf, (URL) - 13-05-’15 21:36
Thérèse

Heel verstandig, Hanscke. Wij maken ons al zorgen genoeg en dat is helemaal niet gezond.

Thérèse, (URL) - 14-05-’15 00:48
Desire

Zo’n total bodyscan lijkt me wat overdreven. Aan een grootschalig bevolkingsonderzoek meedoen om op deze manier bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of borstkanker te voorkomen vind ik juist een must … je kan er niet vroeg genoeg bij zijn!

Desire, (URL) - 14-05-’15 14:54
ria

Een paar jaar geleden wilde ik eens een uitgebreid bloedonderzoek laten doen, omdat mensen om mij heen dat ook deden, vanwege hun werk de jaarlijkse of zoveel jaarlijkse controle, ik had dat niet nooit gehad dus ik dacht dat wil ik ook weleens. Heb je klachten dan, vroeg de dokter…… nee, die had ik niet… het is ook onzin en die scans zijn ook niet zonder risico’s hoor.

ria, (URL) - 14-05-’15 20:28
Margo

Ik ben het met je eens. Ik doe maar eens in de zoveel jaar mee met het borstonderzoek, het onderzoek aan baarmoederhals laat ik aan me voorbij gaan en het darmonderzoek ook. Het zal allemaal wel. Totale bodyscan is totale madness. Als er een onderzoek komt naar de mogelijkheid op dementie komt dan doe ik daar aan mee, aangezien dit in mijn familie voorkomt, verder zie ik wel hoe het met me afloopt. De mens lijdt meestal het meest aan het lijden dat hij vreest.

Margo, (URL) - 15-05-’15 13:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.