BEWEEGBOS


Ik kende het nog niet, maar in Friesland is er nu ook een beweegtuin geopend. Voor 123.000 duizend euro is er bij een wooncentrum een gecombineerde verkeers- en beweegtuin geopend. Sinds 2007 schijnen er al diverse beweegtuinen voor ouderen te bestaan. Op internet kwam ik de volgende kanttekening tegen:

"Een hype of dé oplossing?

In 2007 richtte Nijha de eerste beweegtuin met Fit+ buitentoestellen in bij een verzorgingshuis. Sinds die tijd is er veel aandacht voor buitenfitness voor ouderen en hebben vele verzorgingstehuizen interesse getoond in deze toestellen. Ook in de media is er veel aandacht voor buitenfitness. De strekking in deze artikelen: van dé oplossing om senioren in beweging te krijgen tot de vraag of deze vorm van bewegen wel past bij de bejaarde bewoners. In hoeverre is buitenfitness nu werkelijk toepasbaar bij verzorgingstehuizen."

Het verschil met een "gewone" beweegtuin en de net geopende tuin in Burgum is, dat hier, naast het plein met beweegtoestellen, vaak Olga Commandeurplein genoemd, de tuin is uitgebreid met een parcours waarop ouderen kunnen oefenen met fiets of rollator en kinderen met hun leerkracht verkeersregels in de praktijk kunnen krijgen. De groepen 7 uit het dorp zullen daar verkeerslessen krijgen. De ouderen kunnen er voor ze met een nieuw vervoermiddel. lees electrische rolstoel, de weg op gaan, nieuwe verkeersborden oefenen. 

Verspreid door het land zijn er dus meerdere beweegtuinen te vinden. Mij lijkt het dus meer een hype dan dat het echt noodzakelijk is en ik vind het echt een verspilling om hier ons dure geld voor te gebruiken. Volgens mij heeft de zorg op heel andere terreinen het geld hard genoeg nodig om goede zorg te kunnen bieden.

Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat ik, als ik straks echt oud ben, om dit soort initiatieven zit te springen, maar dat ik het wel fijn zal vinden dat ik op tijd hulp krijg bij de toiletgang bijvoorbeeld, als dat nodig is.  Ik weet heus wel dat ik mij nu nog in een bevoorrechte positie bevind. Ik ben nog fit genoeg om alles zelf te doen en ik kan zo nu en dan ook nog vreemde capriolen uit te halen. Zo af en toe spelen wij verstopzoekertje met de honden. De één houdt de honden dan even bij zich en de ander gaat zich dan verstoppen. Zo ben ik een keer in Frankrijk in een jachtstoel geklommen. Zij moesten met gebruik van hun neus mij vinden. Natuurlijk waren ze dolenthousiast toen ze mij gevonden hadden.

Thuis spelen we ook vaak verstopzoekertje in het bos vlak bij ons. Ik kan daar verschrikkelijk van genieten. Ik probeer de honden dan op een dwaalspoor te brengen door bij een kruising een enorme sprong te maken, of ik verstop mij in het struikgewas of ik zoek dekking in een greppel. Dan duurt een tijdje heel stil op je hurken zitten soms best lang. Ik gebruik dan soms spieren waarvan ik niet meer wist dat ik die ook nog had.

Op zich is het dus niet zo gek om te proberen om ouderen naar buiten te krijgen en ze laten bewegen maar of daar nu echt zo'n dure beweegtuin voor aangelegd moet worden blijft voor mij de vraag. Ik vind ruim een ton toch wel erg veel geld en ik vraag mij af of er over twee of drie jaar nog steeds belangstelling zal zijn voor zo'n beweegtuin of dat dit als een nachtkaars uitdooft. Buiten zijn en bewegen kan namelijk altijd wel. En met een beetje fantasie zijn er ook nog wel wat aangepaste oefeningen te vinden, zonder dat dit zo'n smak geld hoeft te kosten. Als ik straks geen verstopzoekertje meer kan spelen met de honden zal ik heus wel wat anders vinden wat nog wel kan en waar ik ook plezier aan kan beleven. Daar heb ik niet zo'n dure tuin voor nodig. 

                                      klik

hanscke Vrijdag 15 Mei 2015 - 8:53 pm | | Standaard

negen reacties

Rietepietz

Nog niet gezien hier in de buurt en ik denk dat je gelijk hebt, wie wil bewegen vindt daar zélf wel een mogelijkheid voor en de rest zal misschien hoogstens een paar keer van het nieuwtje gebruiken maken.

Rietepietz, (URL) - 16-05-’15 13:59
Sjoerd

Ik beweeg wel in mijn eigen tuin, en als dat niet meer kan help mij ook geen beweegtuin.

Sjoerd, (URL) - 16-05-’15 16:54
Marjolijn

Nog niet van gehoord hier….
Maar als Olga zich er mee bemoeid, dan zitten we snel in allerlei aangepaste senioren toestanden, dat zie je tegenwoordig ook al in de reclame.
Niet zo nodig allemaal, laat het maar een hype zijn, dan waait het ook wel weer over.

Marjolijn, (URL) - 16-05-’15 18:22
Hanny

Toch denk ik dat zo’n beweegtuin heel wat uitdagender en daardoor uitnodigender dan de wekelijks gymnastiekles zittend op een stoel in een kring. En ook voor ouderen is bewegen heel erg goed. Al was het alleen maar om te voorkomen dat ze uit bed vallen.

Hanny, (URL) - 16-05-’15 19:06
ria

Oh, ik vind het juist wel goed en hij heeft toch meerdere functies en wat is nu een ton… niets toch!
Natuurlijk hebben wij dat nu nog niet nodig en ik weet ook niet of, wanneer je eenmaal in een verzorgingshuis zit er nog behoefte aan hebt, maar mij klinkt het nu wel fijn in de oren eigenlijk :-;

ria, (URL) - 16-05-’15 20:28
Mirjam Kakelbont

Het dichtstbijzijnde klimpark bij ons is in het Kralingse Bos. Daar kun je een heel parcours door de toppen van bomen afleggen. Hartstikke leuk!
Heel goed om ook voor ouderen iets te maken waar ze met plezier in kunnen bewegen.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 16-05-’15 21:19
Desire

In beweging blijven is toch echt wel belangrijk. Ik denk dan: hoe langer ouderen blijven bewegen hoe minder snel ze hulp nodig hebben bij de toiletgang. Maar misschien denk ik te simpel haha!

Desire, (URL) - 17-05-’15 08:35
Thérèse

Het lijkt mij ook best goed én leuk en als het dan meteen voor meerdere dingen gebruikt kan worden, des te leuker. Zo ontmoeten oudere mensen nog eens jongere bijvoorbeeld. Dat is ook belangrijk, contacten. Sommige mensen blijven maar op hun kamer zitten en zijn niet vooruit te branden. Het lijkt mij dus wel wat.
Leuk wel dat jij verstoppertje met je honden speelt, Hanscke. Daar zou ik nu nooit opkomen.

Thérèse, (URL) - 18-05-’15 21:50
Wieneke

Er gaat in dit land nogal wat meer down the drain dan die ene stomme ton, dus daar zou ik me als ik jou was helemaal niet druk om maken. Het gaat om het goede idee en ook al zit jijzelf dan niet om dit soort dingen te springen, een ander heeft er misschien wel plezier van. Als senioren jongeren ontmoeten en dat dat dan leuk is…….. ik vind het geweldig! Ik zie regelmatig leuke initiatieven op dit gebied (bejaardentehuis/scholen) en ook al zijn er dan tig ouderen die toch niet vooruit te branden zijn en star zijn, dus niks willen proberen, het gaat om de lui, die het wél leuk of zinnig vinden.
Tegen de tijd dat jij op de pot moet geholpen hebben we trouwens allemaal al lang een gezellige privé robot.

Wieneke, - 22-05-’15 16:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.